Magiskt om jättar, spöken, älvor och varulvar

2019-09-23

Foto av :

Illustratör: Catarina Kruusval
Charlotta Björnulfsons spännande fakta om elva olika sagoväsen har fått underbart fina bilder av Catarina Kruusval, som växlar mellan magisk stämning och finurlig humor.

I Troll och andra väsen får du möta elva olika sagoväsen: gengångare, häxor, jättar, Näcken, sjöjungfrun, skogsrå, spöken, tomtar, troll, varulvar och älvor. 

Tänka att stora stenblock i naturen kanske är ditkastade av jättar, att skogsrået kunde lura folk så att de gick vilse i skogen, att varulven inte har någon skugga... 

Hur ser dessa sagoväsen ut? Hur levde de? Och hur kunde man skydda sig mot dem? Det och mycket mer berättas i innehållsrika texter och härliga bilder. 

Visste du det här om älvor?: 

  • Namnet kommer av ordet älv. Älvorna var släkt med Näcken, och han kallades förr ofta för Älven. 
  • Älvor var kvinnliga väsen, klädda i vitt. Den enda man som fanns bland älvorna var Älvakungen.
  • Älvor var vackra, men farliga. De kunde göra människor sjuka och vansinniga. Om man blev tokig sas det att man var "älvabefängd". 
  • För att skydda ett barn från älvorna la man ett föremål av stål i vaggan.  

Charlotta Björnulfson och Catarina Kruusval har skapat en bok som är magiskt, spännande och roligt för stora och små!

Vid sidan av boken släpps även en rolig aktivitetsbok fylld av knep och knåp, luriga labyrinter, prick till prick och massor av andra kluriga pyssel. På varje uppslag finns även lite roliga och läskiga fakta om några av våra mest välkända sagoväsen. Hur ska trollet hitta hem? Vilket väsen gömmer sig i skogen? Och vem försöker Näcken lura i vattnet? 

Relaterat

Troll och andra väsen

Om boken

Jättar, spöken, varulvar, älvor ja, i den här boken får barnen massor med spännande fakta om elva olika sagoväsen. Visste du att stora stenblock i naturen kan vara ditkastade av jättar, att skogsrået kunde lura folk så att de gick vilse i skogen, att ordet häxa betyder den som flyger över hagen, att älvor kunde vara farliga, att det inte gick att sluta dansa när Näcken spelade och att varulven inte har någon skugga?
Det här och mycket mer berättas i korta, men innehållsrika texter och spännande bilder. Barnen får veta hur dessa sagoväsen såg ut, hur de levde, hur de förhöll sig till människor och hur man kunde skydda sig mot dem. För nog fanns det ofta något ruskigt förknippat med dem till och med när det gäller gårdstomten, som kunde bli väldigt ilsken.

Charlotta Björnulfsons spännande fakta har fått underbart fina bilder av Catarina Kruusval, som växlar mellan magisk stämning och finurlig humor.

De elva väsen som skildras är: gengångare, häxor, jättar, Näcken, sjöjungfrun, skogsrå, spöken, tomtar, troll, varulvar och älvor.

Charlotta Björnulfson, Catarina Kruusval

Troll och andra väsen

Relaterade artiklar

Magiskt om jättar, spöken, älvor och varulvar

Charlotta Björnulfsons spännande fakta om elva olika sagoväsen har fått underbart fina bilder av Catarina Kruusval, som växlar mellan magisk stämning och finurlig humor.