F som i sämst vinner Barnradions bokpris 2019

Foto av :

Magnus Liam Karlsson

Publicerad:

2019-11-04

Nu har barnjuryn enats om årets pristagare för Barnradions bokpris och vinnare blev Cilla Jackerts F som i sämst.

Cilla Jackert är manusförfattare för film och tv. Hon har bland annat skrivit tv-serierna SPUNG, Lite som du och Svaleskär samt långfilmen Känn ingen sorg som bygger på Håkan Hellströms texter och musik. Hon skrev även Sveriges Radios julkalender 2016; Lyckoborgen. Cilla Jackert fick ta emot debutantpriset Slangbellan 2013 för boken Dagens katastrofer. Uppföljaren, Vi ses i Obsan, nominerades i Barnradions bokpris 2015. 

Hennes nya bok F som i sämst är en svart humoristisk historia om att vara sämst och att vara bäst, och att det ena inte alltid är mycket bättre – eller sämre – än det andra. Nu vinner boken Barnradions bokpris med motiveringen:

”F som i sämst är en bok som visar den press barn kan utsättas för, både i skolan och i hemmet. Boken ger också en bra bild av hur till synes starka personer kan visa sig vara både sårbara och svaga på insidan och tvärtom. Från början till slut drar författaren med sig läsaren in i den fantastiska boken, i både roliga och jobbiga situationer. Det är helt enkelt en bok som alla kan känna igen sig i.”

– Det gläder mig att ni har tagit till er den här lite konstiga boken med den här konstiga tjejen. Tänk att Jonna blev bäst!, säger Cilla Jackert till Barnradion.  

Barnradions bokpris är unikt eftersom det är de unga läsarna själva som utser årets bästa bok för 9-12-åringar. Juryn består av fem elever från mellanstadiet som läser och diskuterar böckerna och utser en vinnare som tar hem äran och prissumman på 30 000 kronor.

Relaterat

F som i sämst

Om boken

Jonna är sämst. Sämst på allt. I skolan, hemma, med kompisar (om hon nu hade några, alltså. Då skulle hon vara den sämsta kompisen i världen). Inte för att hon bryr sig. Hon bryr sig faktiskt inte ett dugg. Det enda hon vill göra är att ligga i sängen och peta näsan och äta godis.

Miriam är Jonnas storasyster, och hennes raka motsats. Miriam är bäst på allt, både i skolan och hemma. Hon har världens bästa kompisar och alla killar är kära i henne. Hon är dessutom bäst på att spela gitarr och sjunga, och eftersom hon är bäst på allt, ska hon få ett fint pris på Kulturhuset inne i stan. Gissa om mamma och pappa är stolta över sin äldsta dotter?! Och samtidigt är oroliga för sin yngsta dotter. Det är nämligen dags för det första betyget, och risken finns att det blir så dåligt att Jonna måste gå om årskurs sex. Allting är fruktansvärt orättvist, tycker Jonna och bestämmer sig för att göra något åt situationen. Fast inte riktigt på det sättet som hennes föräldrar hade önskat.

F som i sämst är en historia om att vara sämst och att vara bäst och att det ena inte alltid är mycket bättre - eller sämre - än det andra. För vem är det som bestämmer vem som är vad egentligen, och vad säger att de som bestämmer har rätt? Kan inte alla bara få vara som de är? Till och med om man är dålig på nästan allt och tycker bäst om ligga i sängen och peta näsan och äta godis?

Cilla Jackert

F som i sämst

Relaterade artiklar

F som i sämst vinner Barnradions bokpris 2019

Nu har barnjuryn enats om årets pristagare för Barnradions bokpris och vinnare blev Cilla Jackerts F som i sämst.