Nominerade till Barnradions bokpris 2019

Foto av :

Magnus Liam Karlsson

Publicerad:

2019-06-03

Nu står det klart vilka fem böcker som har nominerats till Barnradions bokpris 2019. Bland de nominerade böckerna finns bland annat en deckare om DNA-teknikens baksida och en bok om önskan att få duga som den man är.

Cilla Jackerts nya barnbok F som i sämst är en svart humoristisk historia om att vara sämst och att vara bäst, och att det ena inte alltid är mycket bättre – eller sämre – än det andra. För vem är det som bestämmer vem som är vad egentligen. Och vad säger att de som bestämmer har rätt? 
– Mycket i dagens samhälle handlar om prestation och bekräftelse, jag kände att jag ville berätta om ett barn som inte är bra på något, säger Cilla Jackert som därför hittade på Jonna som är sämst. På allt. 

Ett annat jag: Projekt Gemini är de framgångsrika författarna Carin Gerhardsen och Petter Lidbecks första gemensamma bok. Den  handlar om en känslokall vetenskapsman, om en seriemördare som åker runt i världen och mördar barn, samt om två trettonåringar på flykt, berättar Carin Gerhardsen.
– Temat genteknik, som dyker upp i boken, känns aktuellt, samtidigt som det tangerar gamla otäcka rasbiologiska tankar, säger Petter Lidbeck. 

Barnradions bokpris är Barnradion Sveriges Radios och Utbildningsradions pris för årets bästa svenska barnbok för 9-12-åringar. Förlagan till Barnradions bokpris var Barnens Romanpris som delades ut mellan 2010-2015. Barnradions bokpris är ett unikt pris där en barnjury läser och bedömer fem nominerade böcker som vänder sig till 9-12-åringar. Årets böcker är utgivna mellan juni 2018 och juni 2019 . Prissumman är 30 000 kr. 

Radioprogrammen där en barnjury diskuterar fem av årets bästa böcker för 9-12-åringar tillsammans med programledaren Manuel Cubas sänds i P4 under läslovet v.44, måndag – fredag kl. 10.03. Den vinnande boken avslöjas i det sista programmet som sänds i P4 3 november kl. 12.03.

Förra årets vinnare av Barnradions bokpris var Comedy Queen av Jenny Jägerfeld.

Relaterat

Ett annat jag: Projekt Gemini

Om boken

I en explosion i centrala Stockholm dör en trettonårig flicka. Hennes vänner, Amanda och Rasmus, klarar sig av en ren slump. Ändå är faran långt ifrån över. För det man först tror var ett terrorattentat visar sig snart vara del av en djävulsk plan. Och för Amanda har helvetet bara börjat ...

Storslagen debut av den nya duon Carin Gerhardsen och Petter Lidbeck, som båda är författare till flertalet framgångsrika böcker. Ett annat jag: Projekt Gemini är deras första gemensamma bok, och här tas slukarläsaren med på en hisnande jakt runt hela Europa.

Carin Gerhardsen, Petter Lidbeck

Ett annat jag: Projekt Gemini

Relaterade artiklar

En rafflande och hårdkokt thriller av Gerhardsen & Lidbeck

Den prisvinnande deckarduon är tillbaka med tredje delen i den populära Zodiak-serien.