”Jag ville berätta om ett barn som det inte går att skryta om i sociala medier.”

Foto av :

Magnus Liam Karlsson

Publicerad:

2018-12-11

Cilla Jackert är tillbaka med en skruvad historia om två systrar som är varandras totala motsatser.

Prisbelönta Cilla Jackerts nya barnbok F som i sämst är en svart humoristisk historia om att vara sämst och att vara bäst, och att det ena inte alltid är mycket bättre – eller sämre – än det andra. För vem är det som bestämmer vem som är vad egentligen. Och vad säger att de som bestämmer har rätt?

– Mycket i dagens samhälle handlar om prestation och bekräftelse. Vi ska lyckas och vi ska berätta om den lyckan för andra, säger Cilla Jackert. Jag kände att jag ville berätta om ett barn som inte är bra på något, som inte kan prestera och som är så annorlunda att nästan ingen förstår henne. Ett barn som det inte går att skryta om i sociala medier.

Därför hittade Cilla Jackert på Jonna som är sämst. På allt. Sämst i skolan, hemma, med kompisar. (Om hon nu hade några, alltså. Då skulle hon vara den sämsta kompisen i världen.) Miriam är Jonnas storasyster och hennes raka motsats. Bästa betygen, bästa kompisen, bäst på att sjunga och spela gitarr. Alla avgudar Miriam. Alla utom Jonna. En dag får Jonna nog. Och ungefär samtidigt får även Miriam nog.

Cilla Jackert är manusförfattare för film och tv. Hon har bland annat skrivit tv-serierna SPUNG, Lite som du och Svaleskär samt långfilmen Känn ingen sorg som bygger på Håkan Hellströms texter och musik. Dessutom har hon skrivit Sveriges Radios julkalender 2016; Lyckoborgen. Cilla Jackert fick ta emot debutantpriset Slangbellan 2013 för boken Dagens katastrofer. Uppföljaren, Vi ses i Obsan, nominerades i Barnradions bokpris 2015.

Några pressröster om boken:
”Jag tror nog jag får utnämna tolvåriga Jonna i Cilla Jackerts F som i sämst till årets finaste flickporträtt. Det är så otroligt kärleksfullt och roligt utmejslat.”
Stina Nylén, Göteborgs-Posten

”Boken bjuder på en åktur genom ljus och mörker som heter duga.” [...] ”Det svenska betygssystemet mår inte bra. Det gör varken Miriam eller Jonna heller. Läsaren däremot, hen får en riktig boost.” Pia Huss, Dagens Nyheter

Relaterat

F som i sämst

Om boken

Jonna är sämst. Sämst på allt. I skolan, hemma, med kompisar (om hon nu hade några, alltså. Då skulle hon vara den sämsta kompisen i världen). Inte för att hon bryr sig. Hon bryr sig faktiskt inte ett dugg. Det enda hon vill göra är att ligga i sängen och peta näsan och äta godis.

Miriam är Jonnas storasyster, och hennes raka motsats. Miriam är bäst på allt, både i skolan och hemma. Hon har världens bästa kompisar och alla killar är kära i henne. Hon är dessutom bäst på att spela gitarr och sjunga, och eftersom hon är bäst på allt, ska hon få ett fint pris på Kulturhuset inne i stan. Gissa om mamma och pappa är stolta över sin äldsta dotter?! Och samtidigt är oroliga för sin yngsta dotter. Det är nämligen dags för det första betyget, och risken finns att det blir så dåligt att Jonna måste gå om årskurs sex. Allting är fruktansvärt orättvist, tycker Jonna och bestämmer sig för att göra något åt situationen. Fast inte riktigt på det sättet som hennes föräldrar hade önskat.

F som i sämst är en historia om att vara sämst och att vara bäst och att det ena inte alltid är mycket bättre - eller sämre - än det andra. För vem är det som bestämmer vem som är vad egentligen, och vad säger att de som bestämmer har rätt? Kan inte alla bara få vara som de är? Till och med om man är dålig på nästan allt och tycker bäst om ligga i sängen och peta näsan och äta godis?

Cilla Jackert

F som i sämst

Relaterade artiklar

F som i sämst vinner Barnradions bokpris 2019

Nu har barnjuryn enats om årets pristagare för Barnradions bokpris och vinnare blev Cilla Jackerts F som i sämst.