Här är våra boknyheter i januari

Publicerad:

2020-01-02

Välkomna till barn- och ungdomsbokåret 2020! Under årets första månad ger vi bland annat ut den första boken i en ny bilderbokserie om känslor som vi alla kan känna igen oss i, lättlästa böcker för den som ska knäcka läskoden och en bok om något av det roligaste som finns: pruttar!

Läsålder: 3-6 år

Jag vill ha en lyftkran av Ebba Forslind 

Vem har inte önskat sig en lyftkran att kunna hissa upp allt möjligt med? Barnet i boken har just en sådan lyftkran! En hög och gul med fyra hjul som bland annat kan hissa upp en smält glass, farmor och två pudlar med frisyr till balkongen.
Utgivningsdatum: 10 januari
Läs mer här

Fisens liv av Malin Klingenberg och Sanna Mander 

När Malin Klingenbergs underfundiga verser möter Sanna Manders maffiga illustrationer blir resultatet en smällkaramell i ordets alla bemärkelser. Det här är en bok om det roligaste som finns: pruttar!
Utgivningsdatum: 10 januari
Läs mer här

Pappor ska va tjocka av Nils Andersson och Erik Svetoft 

Gosiga mjuka pappa, som är bra precis som han är. Men mamma tycker att pappa är för tjock och att han måste börja träna och banta. En kärleksfull och underfundig bok på rim!
Utgivningsdatum: 17 januari
Läs mer här

LEDSEN av Lotta Olsson och Emma AdBåge 

Två av barnboksvärldens största namn, Lotta Olsson och Emma AdBåge, går ihop och skapar magi med böcker om känslor för de yngsta läsarna. Först ut är LEDSEN, om bråk kring ett gosedjur.
Utgivningsdatum: 9 januari
Läs mer här

Nicke Nyfiken planterar ett träd efter H. A. och Margret Reys populära apa Nicke Nyfiken 

På museet i staden där Nicke Nyfiken bor finns en utställning om miljö och återvinning. Nicke blir eld och lågor och vill genast återvinna allt han hittar. Även olästa morgontidningar, till grannarnas stora förtret. 
Utgivningsdatum: 24 januari
Läs mer här

Läsålder: 6-9 år

Fiskstjärtarna av Anna Hansson och Maria Andersson Keusseyan

Visste du att det kan simma flera hundra tusen fiskar i ett fiskstim? Eller att sjöhästhonan lägger sina ägg i en ficka på hanens mage? Det och många fler intressanta fakta om våra simmande vänner berättas med en stor portion humor i denna fjärde del i serien Intresseklubben som ingår i Lättläst-serien.
Utgivningsdatum: 10 januari
Läs mer här

Det mystiska paketet av Lena Lilleste och Lena Forsman

Klassen har åkt iväg på en utflykt till ett museum. När det är dags att äta matsäck ser Max och Penny att museets vakt i smyg ger en tant ett paket och får 1 000 kronor av henne. Säljer han saker som tillhör museet? Det blir ett nytt fall för Max och Penny i serien Skoldeckarna som ingår i Lättläst-serien.
Utgivningsdatum: 10 januari
Läs mer här

Dödskallar i domkyrkan av Martin Olczak och Anna Sandler

Dödskallar i domkyrkan har Jacks lillasyster Ebba kidnappats av trollen, hans föräldrar, moster Betty och vätten Rurik är försvunna, antagligen tillfångatagna. Men som tur är dyker hjälp upp från ett oväntat håll ...
Utgivningsdatum: 17 januari
Läs mer här

Läsålder: Unga vuxna

Jag klyver itu av Tamara Mivelli

Mary bor hemma hos sin kille Filip och hans föräldrar. Marys pappa har en ny familj. Och Marys mamma och lillebror Ebi, han som Mary alldeles nyss drog runt i en lära-gå-bil och visade saker, bor nu i en ny lägenhet där deras gamla soffa står inklämd. Jag klyver er itu är en stark debut om rotlöshet.
Utgivningsdatum: 
24 januari
Läs mer här

Övrigt:

Ilon Wikland. Ett konstnärsliv av Enno Tammer

Ilon Wikland är konstnär, illustratör och författare. Hon är mest känd som illustratör av många av Astrid Lindgrens älskade böcker men har även skrivit och illustrerat egna verk. Här berättar hon personligt om sitt händelserika liv – uppväxten i Estland, den dramatiska flykten över havet i september 1944, hur hon genom hårt arbete skapade sig en ny tillvaro i Sverige. 
Utgivningsdatum: 
24 januari
Läs mer här