En smällkaramell i ordets alla bemärkelser

Foto av :

Illustratör: Sanna Mander

Publicerad:

2020-01-13

Har fisar några känslor? Om man får tro Malin Klingenberg och Sanna Mander är svaret ja! De har skapat en sprakande bilderbok där vi bl.a. får träffa fisar på dans, i rymden och på en bergstopp. Det är dags se tillvaron från pruttarnas perspektiv!

Fisens liv är en bok om det roligaste som finns: pruttar! Och fisar, mökar och brakare finns faktiskt överallt.

– Idén till boken kom då en vän berättade om en diskussion hon hade med sina barn, berättar Malin Klingenberg. Ett av barnen hade bekymrat sig för att fisars liv är så korta att de aldrig hinner få någon vän. Jag, som brukar tycka att jag är rätt empatiskt lagd, hade aldrig tänkt på att fisar kan känna sig ensamma. Eller kan de? Jag fick lust att se på livet ur fisens perspektiv och började genast skriva. Jag kom på en massa fantastiska saker en fis skulle kunna uppleva, bara den råkar födas vid rätt tillfälle.

Boken är skriven på rim och tar fisarnas känslor på allvar. Där fisar normalt betraktas utifrån – man skrattar åt den som fiser, eller åt fisens ljud och lukt – eller uppifrån – man tycker det är pinsamt om någon släpper sig – handlar rimmen om fisarnas egen upplevelse av olika situationer.

– Fisen själv tycker ju inte den är pinsam! Bokens fisar har ganska stora egon, och personerna som fiser i boken skäms inte heller, det är liksom inte alls poängen. Jag ville se förbi fisarnas dåliga rykte och undersöka deras liv på ett lite djupare plan.

Vad har du fått för reaktioner på boken?

– De flesta tycker att den är jätterolig, och det är kul att den verkar gå hem lika mycket hos vuxna som hos barn. Många berättar att de har hittat favoriter bland verserna, säger Malin Klingenberg.

Så här lyder bokens inledande vers: Fisar har liv som är orättvist korta / ett ljud och en lukt, sen är fisarna borta / En prutt är en ensam och sorglig figur / fast vissa kan drabbas av sagolik tur 

 Boken har fått lysande recensioner i Finland:

”Malin Klingenbergs och Sanna Manders bilderbokssamarbete Fisens liv har potential att bli en populär långkörare … Den som inte skrattar åt det här, är inget annat än tillgjort fisförnäm.” Huvudstadsbladet

”Det finns något fint existentiellt i budskapet – att bakom alla fasader och kostymer och masker vi sätter på våra mänskliga kroppar, så är vi alla samma inuti. Och Fisens liv påminner oss om den viktiga existentiella kunskapen att vi alla är lika mycket värda.” Ny Tid

”Fisens liv är en helhet där fisar på rim skapar ett fyrverkeri om sådant man inte talar om men som alla gör i smyg och som luktar illa! Rimmen ger rytm och plats också åt svårbegripliga ord och uttryck. Malin Klingenbergs prutthumor går hem hos alla. Sanna Manders illustrationer är kronan på verket.” Runeberg Junior Prize 2020 pre-jury

Relaterat

Fisens liv

Om boken

Även om pruttarna saknar fräschör
gör de att folk blir på ljuvligt humör
Mänskor som aldrig har lett åt en fis
har tappat sin humor, olyckligtvis

När Malin Klingenbergs underfundiga verser möter Sanna Manders maffiga illustrationer blir resultatet en smällkaramell i ordets alla bemärkelser. Det här är en bok om det roligaste som finns: pruttar! Och fisar, pruttar och brakare finns faktiskt överallt. Vi träffar fisarna på dans, i rymden, i havet och på en bergstopp. De deltar i OS, uppträder på scen, skrämmer tjuvar och mycket mer.

Sanna Mander, Malin Klingenberg, Sanna Mander

Fisens liv

Relaterade artiklar

Lekfullt om att tappa en tand

Jag tappade min tand är en bilderbok på rim som fyller ett hål i barnboksutgivningen. Boken bjuder på stor igenkänning i det fascinerande och speciella med att ha en lös mjölktand. Bakom boken står de prisade och kritikerhyllade Nils Andersson och Sanna Mander.