Lekfullt om att tappa en tand

Illustration av:

Sanna Mander

Publicerad:

2023-04-14

Jag tappade min tand är en bilderbok på rim som fyller ett hål i barnboksutgivningen. Boken bjuder på stor igenkänning i det fascinerande och speciella med att ha en lös mjölktand. Bakom boken står de prisade och kritikerhyllade Nils Andersson och Sanna Mander.

Jag vickar och vickar och ingenting händer

och så kan det va när man vickar på tänder

Man vickar och vickar i massor av dar

Man vickar och vickar, men tanden är kvar

En tand sitter löst, jättejättelöst. Den hänger bara på en tunn, tunn tråd i gapet. Det är så frestande att vicka, vicka, och vicka. Men så P L O P P lossnar faktiskt tanden. Äntligen! Tanden är ute, men var tog den vägen? Kvar är bara en glugg. Och vem kan hjälpa att leta?

Jag tappade min tand handlar om ett tema som många barn blir besatta av: att tanden är lös. Och att sedan få en glugg!

– Oftast skriver jag mycket knäppare böcker, men nu tänkte jag att jag skulle testa att göra tvärtom och skriva om något väldigt normalt, som att tappa en tand. Man kan se boken som ett litterärt formexperiment där jag undersökt vad som händer om jag skriver en väldigt vanlig berättelse, säger rimmästaren Nils Andersson, som tycker att rimmandet är hela grejen med att skriva bilderböcker.

– I synnerhet med en bok som denna, där poängen för mig varit att få till rytm och rim så bra som möjligt för att berätta en ganska enkel historia. Om man skriver prosa så är det ganska omöjligt att veta vad som blir bra, eftersom det finns ett helt Borgesbibliotek av möjligheter. Skriver man på vers så får man lite ramar, och då är det lättare att se vad som är rätt.

Boken är resultatet av ett nytt nordiskt samarbete mellan Nils Andersson och den prisbelönta och populära finska illustratören Sanna Mander.

– En barnatand är ju hemsk liten, så genast tänkte jag att bilden måste zooma in så tanden syns. Sen ville jag zooma ut för att visa alla roliga ställen i storyn. Varvat med när- och miljöbilder går det hela tiden hurtigt framåt och jag har öst på med färg och form! Jag hoppas jag lyckats tolka Nils dikters ton och schvung, säger hon.

Hennes eget bästa barntandminne är en grå tand.

– Jag lekte påskkärring, råkade flyga in i en vägg på min kvast och slog i framtanden – som blev helt grå. Den såg så cool ut, som en riktig häxtand! Just den tanden var det sedan deppigt att tappa.

Jag tappade min tand ges ut i samarbete mellan Rabén & Sjögren och Schildts & Söderströms.

Relaterat

Jag tappade min tand

Om boken

Jag tappade min tand är en galen bilderbok på rim fyller ett hål i barnboksutgivningen. Boken bjuder på stor igenkänning i det fascinerande och speciella med att ha en lös mjölktand.
"Jag vickar och vickar och ingenting händeroch så kan det va när man vickar på tänderMan vickar och vickar i massor av darMan vickar och vickar, men tanden är kvar"En tand sitter löst, jättejättelöst. Den hänger bara på en tunn, tunn tråd i gapet. Det är så frestande att vicka, vicka, och vicka. Men så P L O P P lossnar faktiskt tanden. Äntligen! Tanden är ute, men var tog den vägen? Kvar är bara en glugg.Jag tappade min tand är skriven av uppmärksammade rimmästaren Nils Andersson som 2021 prisades med Lennart Hellsing-stipendiet. Illustrationerna är gjorda av populära finska Sanna Mander som belönats med Finlandiapriset och Rudolf Koivu-priset i hemlandet. Detta är Andersson och Manders första samarbete i bokform.Presstexter om Nils Anderssons tidigare böcker:”Våra stadsdjur är något så sällsynt som en bok som är rolig från början till slut.” Expressen”Nils Anderssons fyndiga rim ökar lusten att resten av dagen tala på vers .” Sydsvenskan”Rent språkligt är boken en pralin – med ordglädje som främsta eftersmak.” DN

Nils Andersson, Sanna Mander

Jag tappade min tand

Relaterade artiklar

Lekfullt om att tappa en tand

Jag tappade min tand är en bilderbok på rim som fyller ett hål i barnboksutgivningen. Boken bjuder på stor igenkänning i det fascinerande och speciella med att ha en lös mjölktand. Bakom boken står de prisade och kritikerhyllade Nils Andersson och Sanna Mander.