Beröringen nominerad till Norrlands litteraturpris

Foto av :

Kajsa Göransson

Publicerad:

2020-02-14

Gustav Tegbys hyllade debutroman kan vinna barn- och ungdomsklassen i Norrlands Litteraturpris.

Norrländska litteratursällskapet/Författarcentrum Norr har tillkännagivit de nominerade till Norrlands litteraturpris 2020, för bästa bok utkommen under 2019. En av de fem nominerade böckerna i kategorin barn- och ungdomslitteratur är Gustav Tegbys debutroman Beröringen som rosats av både kritiker och läsare.

I boken möter vi sextonåriga Elin som har levt instängd med sin pappa i en etta hela sitt liv. Allt hon vet om världen utanför har hon lärt sig genom filmer och internet. Genom vad hon sett från köksfönstret och hört genom väggarna.
Ett vanligt liv utanför lägenheten är en omöjlighet.
För Elin är född med en otrolig förmåga.
Eller snarare en förbannelse.
Alla hon rör vid dör.
Åtminstone om man får tro hennes pappa.

Norrlands litteraturpris är ett litterärt pris som utdelas av Norrländska litteratursällskapet/Författarcentrum Norr. Priset instiftades 1973 och kallades fram till 2008 för Rörlingstipendiet. Prissumman är 10 000 kronor och priset, som tillkännages i maj, delas ut under Norrländska litteratursällskapets årsmöte. Juryn utgörs av Norrländska litteratursällskapet/Författarcentrum Norrs styrelse.

Relaterat

Beröringen

Om boken

Så fort det ringer på dörren förstår jag att pappa kommer dö idag.
Jag tittar upp från chatten med ett ryck. Min blick irrar över bordet, söker pappas. Men hans ansikte har liksom sjunkit ihop, det finns något ledset och uppgivet där som jag aldrig sett förut. Sedan inser han att jag tittar och samlar snabbt ihop ansiktsdragen igen i ett trött leende. Men det är för sent. Jag fattar.
Det kanske bara är matbudet, säger han lågt, fast han vet lika bra som jag att matbudet vi beställer av aldrig ringer på.
Ingen ringer på hos oss. Aldrig någonsin.

Sextonåriga Elin har levt instängd med sin pappa i en etta hela sitt liv. Allt hon vet om världen utanför har hon lärt sig genom filmer och internet. Genom vad hon sett från köksfönstret och hört genom väggarna.

Ett vanligt liv utanför lägenheten är en omöjlighet.
För Elin är född med en otrolig förmåga.
Eller snarare en förbannelse.
Alla hon rör vid dör.
Åtminstone om man får tro hennes pappa.

Gustav Tegby

Beröringen

Relaterade artiklar

Första delen i magisk trilogi

Gustav Tegby hyllades av en samstämmig kritikerkör för sin debutbok Beröringen. Nu är han tillbaka med första delen en ny serie som utspelar sig i ett nutida magiskt Stockholm där nordiska väsen lever dolda bland människorna och vardag och magi existerar sida vid sida.