”En fyrahundra sidor lång bladvändare”

Foto av :

Kajsa Göransson

Publicerad:

2019-10-30

Upprinnelsen till Gustav Tegbys debut var en diskussion på en fest: Vilka superkrafter skulle vara de värsta att få, och vilka konsekvenser skulle de få för ens liv? Nu hyllas Tegbys debut av kritikerna.

I Beröringen möter vi sextonåriga Elin som har levt instängd med sin pappa i en etta hela sitt liv. Allt hon vet om världen utanför har hon lärt sig genom filmer och internet. Genom vad hon sett från köksfönstret och hört genom väggarna.
Ett vanligt liv utanför lägenheten är en omöjlighet.
För Elin är född med en otrolig förmåga.
Eller snarare en förbannelse.
Alla hon rör vid dör.
Åtminstone om man får tro hennes pappa.

Gustav Tegbys debut rosas av en samstämmig kritikerkör.

Aftonbladets recensent kallar boken ”en fyrahundra sidor lång bladvändare” och menar att ”ingen kommer att lägga ifrån sig boken oberörd.”

Bladvändare är ett ord som återkommer. Lena Kjersén Edman skriver i Västerbottens-Kuriren att boken är en ”formidabel bladvändare” och att det inte går att sluta läsa "förrän den kallsvettige läsaren kommit fram till sidan 400 och bokens allra sista mening.”

Göteborgs-Postens Stina Nylén skriver att ”Beröringen är gjord för att sträckläsas, att sköljas med av, och det funkar [...] det här är en bok att sluka.”

Eva Wahlström på Smålandsposten skriver att Tegbys thriller ”tar läsaren i ett järngrepp” och att ”epitetet 'gastkramande historia' är en klar underdrift.” 

Joelinda på Boktanken associerar Beröringen till bl.a. Cirkeln och menar att om man gillar Engelsfors-trilogin av Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg ”så kommer man att älska den här romanen!”

Relaterat

Beröringen

Om boken

Så fort det ringer på dörren förstår jag att pappa kommer dö idag.
Jag tittar upp från chatten med ett ryck. Min blick irrar över bordet, söker pappas. Men hans ansikte har liksom sjunkit ihop, det finns något ledset och uppgivet där som jag aldrig sett förut. Sedan inser han att jag tittar och samlar snabbt ihop ansiktsdragen igen i ett trött leende. Men det är för sent. Jag fattar.
Det kanske bara är matbudet, säger han lågt, fast han vet lika bra som jag att matbudet vi beställer av aldrig ringer på.
Ingen ringer på hos oss. Aldrig någonsin.

Sextonåriga Elin har levt instängd med sin pappa i en etta hela sitt liv. Allt hon vet om världen utanför har hon lärt sig genom filmer och internet. Genom vad hon sett från köksfönstret och hört genom väggarna.

Ett vanligt liv utanför lägenheten är en omöjlighet.
För Elin är född med en otrolig förmåga.
Eller snarare en förbannelse.
Alla hon rör vid dör.
Åtminstone om man får tro hennes pappa.

Gustav Tegby

Beröringen

Relaterade artiklar

Första delen i magisk trilogi

Gustav Tegby hyllades av en samstämmig kritikerkör för sin debutbok Beröringen. Nu är han tillbaka med första delen en ny serie som utspelar sig i ett nutida magiskt Stockholm där nordiska väsen lever dolda bland människorna och vardag och magi existerar sida vid sida.