Vänskap över generationsgränserna

Foto av :

Illustration: Elisabet Ericson

Publicerad:

2020-05-11

En bortflugen undulat blir början på en spännande och varm berättelse om oväntad vänskap. Ester Roxberg och Elisabet Ericsons första gemensamma bilderbok Vem kan hitta Putte? handlar om att alla behöver någon, och om att tappade saker kan hittas igen.

I huset mittemot femårige Francis bor tant Aina och hennes undulat Putte, och på våningen under dem bor monstret Lundin. När Francis går upp till Aina måste han smyga, för annars öppnar Lundin sin dörr och skriker på honom! En dag när Francis leker hemma hos Aina försvinner Putte. Aina är helt förtvivlad och det värsta är att det är Francis fel. Det är ju han som glömt stänga balkongdörren! Vad ska Francis göra nu? Kanske kan de få hjälp från oväntat håll? Det läskiga monstret kanske inte är så läskigt trots allt.

Ester Roxberg växte upp på den småländska landsbygden, där hon som barn fick springa fritt och lära känna kvarteret och grannarna. Hon drogs till de gamla människorna för att de alltid hade tid att leka och gav total uppmärksamhet. Ester Roxbergs favoritgranne och bokens förlaga var Aina, en liten tant med en undulat.

– Aina var ganska rädd för världen och framförallt den hemska, arga mannen som bodde bredvid henne. Som vuxen fick jag sedan höra att de till slut hade försonats och blivit vänner, Aina och mannen som förmodligen hade alkoholproblem. Jag fascinerades av det där minnet, vad var det med mannen bakom dörren bredvid som skrämde? Och hur blev de vänner? Jag bestämde mig för att skriva en berättelse om detta, ur barnets blick.

Illustratören Elisabet Ericson tecknar illustrationerna med färgpennor och papper, istället för digitalt. Vem hittar Putte? är första gången hon illustrerar någon annans bilderboksmanus och hon fick fria händer i att skissa fram karaktärer och miljöer.

Relaterat

Vem kan hitta Putte?

Om boken

I huset mittemot femårige Francis bor tant Aina och hennes undulat Putte, och på våningen under dem bor monstret Lundin. När Francis går upp till Aina måste han smyga, för annars öppnar Lundin sin dörr och skriker på honom!

En dag när Francis leker hemma hos Aina försvinner Putte. Aina är helt förtvivlad och det värsta är att det är Francis fel. Det är ju han som glömt stänga balkongdörren! Vad ska Francis göra nu? Kanske kan de få hjälp från oväntat håll? Det läskiga monstret kanske inte är så läskigt trots allt.

Ester Roxberg och Elisabet Ericson har med sin första gemensamma bilderbok skapat en både spännande och varm berättelse. En bok om vänskap över generationsgränserna, om att alla behöver någon, och om att tappade saker kan hittas igen.

Ester Roxberg, Elisabet Ericson

Vem kan hitta Putte?

Relaterade artiklar

Ett mysterium, flera berättare

Moa Eriksson Sandberg och Ester Roxberg har tidigare skrivit den kritikerrosade novellsamlingen "Korridorer" ihop. I romanen "Bränder" fortsätter de att skriva om högstadiet ur flera olika personers perspektiv. Om kärlek, vänskap och mobbning. Om klass, hemligheter, skam och jublande lycka.