Varmt och kärleksfullt om vänskap och sorg

Illustration av:

Nathalie Ruejas Jonson

Publicerad:

2021-08-13

Elis har annorlunda bästisar – han är helst med granntanterna. Mina tantkompisar av Ester Roxberg och Nathalie Ruejas Jonson är en ömsint berättelse om vänskap över generationsgränserna, som går rakt in i hjärtat.

I vår trädgård har pappa byggt en trädkoja.
Där kan du och dina kompisar leka rövare, säger pappa.
Han har byggt en lådbil också, som jag kan racea med.
Men det bästa jag vet är att gå hem till mina tantkompisar.

Elis bor på Kyrkogatan 5 och han har hela gatan full av kompisar! De är tanter allihop, men förutom det är de väldigt olika. Berit, Simin, Gun, Sivan – och Elis favorit: Elsa. Det är egentligen inget särskilt med Elsa men ändå är hon den allra bästa tantkompisen. Hos Elsa kan Elis sitta i hammocken och bara vara. Men en dag är Elsa inte där när Elis knackar på.

Mina tantkompisar är en stark bok om vänskap och sorg. Med både humor och värme skildrar Ester Roxberg och Nathalie Ruejas Jonson den starka vänskapen mellan Elis och hans tantkompisar, och början på något som kanske kan bli en ny vänskap?

– Den här boken skrev jag direkt ur hjärtat och minnet från min egen barndomsgata. Jag lekte bara med gamlingar när jag var liten, kanske för att jag alltid fick 100 procent uppmärksamhet från dem när jag var där och de blev alltid så glada när jag kom. De var också alla väldigt olika varandra, trots att de alla var tanter. Det gillade jag som barn, att de bjöd på olika typer av äventyr, säger Ester Roxberg.
Även den prisbelönta illustratören Nathalie Ruejas Jonson vill särskilt understryka vikten av att gå ifrån en tantstereotyp.

– Det roligaste och svåraste med att illustrera tantkompisarna var att få fram deras respektive personligheter och liksom livshistoria. Jag vill verkligen att man ska kunna ta sig tid att lära känna alla tanterna på Kyrkogatan. Just tanter brukar kanske ofta tillskrivas en ganska generellt grå karaktär, men vilket spektra av tanter det finns! säger hon.

Relaterat

Mina tantkompisar

Om boken

Vänskap över generationsgränserna - nytt spännande samarbete mellan uppmärksammade Ester Roxberg och Nathalie Ruejas Jonson.

"I vår trädgård har pappa byggt en trädkoja.
- Där kan du och dina kompisar leka rövare, säger pappa.
Han har byggt en lådbil också, som jag kan racea med.
Men det bästa jag vet är att gå hem till mina tantkompisar."

Elis bor på Kyrkogatan 5 och han har hela gatan full av kompisar! De är tanter allihop, men förutom det är de väldigt olika. Berit, Simin, Gun, Sivan - och Elis favorit: Elsa. Det är egentligen inget särskilt med Elsa men ändå är hon den allra bästa tantkompisen. Hos Elsa kan Elis sitta i hammocken och bara vara. Men en dag är Elsa inte där när Elis knackar på.

En stark bok om vänskap och sorg, med både humor och värme skildrar Ester Roxberg och Nathalie Ruejas Jonson den starka vänskapen mellan Elis och hans tantkompisar, och början på något som kanske kan bli en ny vänskap?

Ester Roxberg har skrivit flertalet uppskattade böcker, bl.a. Min pappa Ann-Christine som även filmatiserats: "Min pappa Marianne" 2020. Nathalie Ruejas Jonson är bland annat verksam som bilderbokskonstnär och belönades med Lennart Hellsing-stipendiet 2020.


Ester Roxberg, Nathalie Ruejas Jonson

Mina tantkompisar

Relaterade artiklar

Ett mysterium, flera berättare

Moa Eriksson Sandberg och Ester Roxberg har tidigare skrivit den kritikerrosade novellsamlingen "Korridorer" ihop. I romanen "Bränder" fortsätter de att skriva om högstadiet ur flera olika personers perspektiv. Om kärlek, vänskap och mobbning. Om klass, hemligheter, skam och jublande lycka.