Kaosigt och roligt på loppis

Foto av :

Illustratör: Mari Ahokoivu

Publicerad:

2020-08-14

Dorran är tillbaka på ett fartfyllt äventyr bland prinsessklänningar, Batman-masker och lockande kakbufféer. Svettigt för mamma som dessutom har lillebror att hålla rätt på… Här är en ny kärleksfull berättelse om Dorran som många barnfamiljer kan känna igen sig i.

I fjol kom Gulliga lillebror, om svartsjukan och glädjen gentemot det nya syskonet. Nu är Moa Eriksson Sandberg (text) och Mari Ahokoivu (bild) aktuella med en ny bilderbok om Dorran. I Dorran går på loppis får vi följa med på en riktigt fartfylld dag.

Dorran är en bestämd tjej full av idéer. Och hon älskar att gå på loppis – men varför tar guldpengen slut direkt? Och varför är mamma så taskig att hon säger nej när Dorran hittar precis en sådan där prinsessklänning som hon alltid velat ha? Och hur ska man kunna låta bli att äta upp kakorna när dom liksom lockar på en? Och var finns den där ponnyn med vingar hon letar efter?

Moa Eriksson Sandberg är själv ett ”loppisfreak” och har släpat med barnen på otaliga loppisar ända sedan de var spädbarn.

– Både barnen och jag älskar att gå på skattjakt och hitta oväntade saker som vi inte visste att vi ville ha. Ibland går det bra, men ibland blir det kaos. Det var en av de där kaosiga dagarna som gav mig idén till den här boken. Vi var på loppis på en skola och min treåring snodde kakor från fikaförsäljningen som hon sprang iväg med medan ettåringen tultade iväg åt andra hållet. Efteråt var jag ett sönderstressat vrak medan barnen var helnöjda med sin dag.

Illustratören Mari Ahokoivu har skapat de livfulla karaktärerna, en punkig mamma med fantastiska tatueringar och en flicka som aldrig sitter still. När hon tecknade bilden av Dorran som rymmer med kakorna kunde hon inte sluta skratta.

– Det har varit fantastiskt att arbeta med Moa och Dorran igen. Jag älskar karaktärerna, det är alltid så roligt att teckna dem.

Relaterat

Dorran går på loppis

Om boken

Idag ska Dorran gå på loppis med mamma och lillebror. På en loppis kan man hitta allt man kan tänka sig. Dorran tänker hitta en lila ponny med vingar och silverhår. Hon har fått en helt egen guldpeng att handla för! Men inne på loppisen finns så mycket annat som Dorran vill ha: ett glittrigt trollspö som bara är lite trasigt, en gnistrande diamantring och en Batman-mask. Sen är pengen redan slut! Och Dorran som just fått syn på precis exakt en sån prinsessklänning som hon alltid har önskat sig och där vid ett annat bord står ju en gubbe och säljer kakor! Men mamma säger nej, det blir inga klänningar och inga kakor heller. Dumma mamma! Dorran MÅSTE ju ha dem!

Moa Eriksson Sandberg och Mari Ahokoivu är tillbaka med en bok om den underbart bestämda Dorran och hennes familj. Rolig och fartfylld igenkänning för alla barnfamiljer! Första boken om Dorran, Gulliga lillebror, gavs ut 2019.

Moa Eriksson Sandberg, Mari Ahokoivu

Dorran går på loppis

Relaterade artiklar

Ett mysterium, flera berättare

Moa Eriksson Sandberg och Ester Roxberg har tidigare skrivit den kritikerrosade novellsamlingen "Korridorer" ihop. I romanen "Bränder" fortsätter de att skriva om högstadiet ur flera olika personers perspektiv. Om kärlek, vänskap och mobbning. Om klass, hemligheter, skam och jublande lycka.