Klimatet förändras, vad kan vi göra?

Foto av :

Illustratör: Mari Ahokoivu

Publicerad:

2020-05-13

Spelar det någon roll om vi äter kött eller vegetariskt? Måste vi flytta ut i skogen för att leva miljövänligt? Virrigt väder besvarar dessa och många andra svåra frågor om klimatförändringarna.

Vad är det för skillnad på väder och klimat? Vad är klimatförändringar egentligen? Och vem drabbas av dem?

Virrigt väder innehåller massor av fakta och geografen och författaren Laura Ertimo ger tydliga och hoppfulla svar på barnens frågor om klimatförändringar, utan att försköna verkligheten. Hon uppmuntrar också till handling: Vi kan påverka framtiden genom de val vi gör, såväl i det lilla som i det stora.

– Jag tror att det finns en viss ovilja kring att tala om det här ämnet med barn, säger Laura Ertimo. Vi vuxna måste först få en klar bild av fenomenet och sedan förstå alla aspekter av de pågående förändringarna i naturen och utmaningarna samhället står inför. I vår vardag kan det kännas alldeles överväldigande och som en alltför stor uppgift att diskutera ämnet med ett barn. En bok är en bra sätt att vägleda, man kan läsa tillsammans, stänga boken om man behöver, och sedan gå tillbaka till den. Man kan ta den tid som behövs. Det är mycket lättare att finna de rätta orden om man har en bok tillhands. Så på ett sätt är Virrigt väder en bok för vuxna som vill ta sig an klimatförändringarna tillsammans med barn. Och jag älskar att läsa tillsammans!

Boken är illustrerad av Mari Ahokoivu som är en välkänd illustratör och serietecknare.

– Jag ville göra något som hade en rolig och lätt känsla men fortfarande tog bokens ämne på allvar, berättar Mari Ahokoivu. Jag tror mycket på serier som form, jag tror att serien kan göra det lättare att förstå svåra saker. Därför blev jag glad när Laura var öppen för att lägga till serierrutor i boken. Hon var också väldigt tålmodig när jag hela tiden bad henne korta texterna till pratbubblorna!

 

Relaterat

Virrigt väder

Om boken

Vad är det för skillnad på väder och klimat? Vad är klimatförändringar egentligen? Och vem drabbas av dem?

De vuxna pratar ständigt om klimat och klimatförändringar. Lottas mamma tycker att det är väl bara att flyga till snön om man vill ha en vit jul , medan Kaspers pappa pratar om att världen kommer att svämmas över, torkas ut och att en ny istid är på väg. När Lotta och Kasper vill veta mer, får de inga bra svar. Därför bestämmer de sig för att reda ut det hela på egen hand.

I Virrigt väder ger geografen Laura Ertimo tydliga och hoppfulla svar på barnens frågor om klimatförändringar, utan att försköna verkligheten. Hon uppmuntrar också till handling: Vi kan påverka framtiden genom de val vi gör, såväl i det lilla som i det stora.

Laura Ertimo är geograf och författare. Hon har skrivit ett flertal faktaböcker för barn där hon fokuserar på samspelet mellan människor, naturfenomen och naturen. Mari Ahokoivu är välkänd illustratör och serietecknare. Virrigt väder är deras första gemensamma bok.

Laura Ertimo, Mari Ahokoivu

Virrigt väder

Relaterade artiklar

Fnissig upptäcktsfärd med Dorran på museet

I den tredje boken om fartfyllda Dorran blir det blir skratt och full fart när familjen släpps loss på dinosauriemuseet. För varför får man inte vara naken hos spinosaurusen egentligen? Och ja, boken är based on a true story.