Fnissig upptäcktsfärd med Dorran på museet

Illustration av:

Mari Ahokoivu

Publicerad:

2022-03-17

I den tredje boken om fartfyllda Dorran blir det blir skratt och full fart när familjen släpps loss på dinosauriemuseet. För varför får man inte vara naken hos spinosaurusen egentligen? Och ja, boken är based on a true story.

Dorran älskar dinosaurier! Och hon vet nästan allt om dem. I dag ska Dorran, mamma och lillebror gå på museum för att titta på dinosaurieskelett! Så fort de kommer in på museet glömmer Dorran bort att man inte får springa där inne. Det är ju så mycket att titta på och hon kan faktiskt inte bara vänta och vänta på sin långsamma mamma och bebisbrorsa. Hon rusar genom salarna, men så plötsligt stannar hon! I salen längst in står en spinosaurus med sylvassa tänder. Tänk om den lever!? Dorran bara måste känna på den ...

– Min sexåring älskar dinosaurier och har gjort det sedan han var riktigt liten, och jag är själv löjligt förtjust i dinos. Men händelsen på museet bygger på ett minne med mitt äldre barn. När vi var på Naturhistoriska när hon var liten klädde hon av sig naken och hängde sina kläder på en dinosaurie. Så det är verkligen based on a true story, säger Moa Eriksson Sandberg, som beskriver Dorran som ett bestämt barn som vet precis vad hon vill.

– Hennes mamma skulle nog säga att hon är lite för bestämd. Hon har mycket fantasi, är impulsiv och kaxig. Inspirationen kommer från min dotter som yngre (men dottern hälsar att hon inte är ett dugg lik Dorran).

Detta är den tredje boken om Dorran, Första boken om Dorran, Gulliga lillebror, gavs ut 2019 och uppföljaren Dorran går på loppis kom året därpå. Böckerna har kommit till i nära samarbete med den finska illustratören Mari Ahokoivu.

– Mari är en fantastisk bildkonstnär som på pricken lyckats fånga det jag vill berätta. Hennes bilder är levande och uttrycksfulla. Skulle vilja rama in varenda en av dem och ha på väggen. Jag brukar inte behöva förklara så mycket för henne utan hon gör sin egen tolkning av berättelserna, säger Moa Eriksson Sandberg.

Relaterat

Dorran och dinosarna

Moa Eriksson Sandberg, Mari Ahokoivu

Dorran och dinosarna

Relaterade artiklar

Ett mysterium, flera berättare

Moa Eriksson Sandberg och Ester Roxberg har tidigare skrivit den kritikerrosade novellsamlingen "Korridorer" ihop. I romanen "Bränder" fortsätter de att skriva om högstadiet ur flera olika personers perspektiv. Om kärlek, vänskap och mobbning. Om klass, hemligheter, skam och jublande lycka.