Aktuell debut om hierarkier, kändiskult och att floppa i Idol

Foto av :

Fotograf: Magnus Liam Karlsson

Publicerad:

2020-09-08

Vad händer om man är en av dom där vars misslyckade auditions till Idol visas upp i tv? Det händer gymnasieskolans drottning Kattis i Mitch Fredrikssons ungdomsroman Fail – och en maktkamp kan börja. Sällan har en så osympatisk huvudperson väckt så starka sympatier!

Av alla tusentals auditions, varför var dom tvungna att visa just min?

När Kattis blir offentligt förnedrad i en artisttävling i teve rasar hennes värld. Hon går från att ha haft allt och varit den populäraste i skolan till att vara en nobody. Nu ser hennes fiender chansen att störta henne och en hatkampanj drar igång, både på sociala medier och i skolans korridorer. Men Kattis tänker inte backa. Hon tänker ta tillbaka det som är hennes, till varje pris.

Mitch Fredrikssons debutroman Fail är ett nattsvart hämnd-drama som väcker många frågor om hierarkier, kändishets och psykisk ohälsa. Hela temat hade sitt ursprung i författarens tidigare fascination för talangtävlingar på tv.

– Jag drömde själv om att bli popstjärna när jag var yngre, säger han. Rädslan för att misslyckas i ett sånt offentligt sammanhang var dock alltid tillräckligt stor för att jag skulle låta bli att söka. Jag har därför en nyfikenhet kring dom som vågat, speciellt dom som inte lyckades och kanske till och med blev sågade. Hur påverkades deras liv av det?

Bokens huvudperson Kattis är onekligen ett offer för omständigheterna, men snart växer också bilden fram av en ganska osympatisk tonåring.

– Jag har själv inte bestämt mej än vad jag tycker om henne, säger Mitch Fredriksson. Jag vet bara att när hon är med i bilden vill jag oftast be henne tänka efter först innan hon agerar, samtidigt som jag lite hoppas att hon inte ska göra det. Hon å andra sidan tycker att jag inte ska lägga mej i så mycket, klä mej snyggare och skaffa bättre musiksmak. Trots våra olikheter förenas vi ändå i vår rädsla för misslyckanden och skam, men även i drömmen om att bli beundrad och älskad.

Relaterat

Fail

Om boken

Av alla tusentals auditions, varför var dom tvungna att visa just min?

När Kattis blir offentligt förnedrad i en artisttävling i teve rasar hennes värld. Hon har varit skolans drottning och styrt både vänner och fiender med järnhand, nu ser hennes fiender chansen att störta henne. En hatkampanj drar igång, men Kattis tänker inte backa. Hon tänker ta tillbaka det som är hennes, till varje pris ...

Fail är Mitch Fredrikssons debutroman.

Mitch Fredriksson

Fail

Relaterade artiklar

Mitch Fredriksson nominerad till Slangbellan

Mitch Fredriksson nomineras till debutantpriset för sin roman Fail.