Mer Twilight i Tornedalen!

Foto av :

Sören Vilks

Publicerad:

2021-04-26

I höstas utkom Åsa Rosens hyllade bok Väktarinnan, den första delen om viskornas dal. Nu är det dags för uppföljaren Kristallgrottan – en bladvändare om tonårskärlek, magi och bykonflikter i Tornedalen.

Ett halvår har gått sedan tumulten nere i viskornas grottsalar, då Varkjaur och hans följe gav sig av när Iza skulle krönas till väktarinna. Sedan dess har det mest varit skola och vanligt tonårsliv för Iza. Egentligen borde hon studera boken Viskornas dal, och sätta sig in i vad uppgiften som väktarinna innebär, men det går trögt. Det är som om motivationen försvann med Varkjaur – och från honom har hon inte hört ett ord.

Men så uppstår ett nytt hot mot kristallgrottan. En hänsynslös gruventreprenör har hittat fynd i Kaulinpää och vill provborra. Med ens behöver viskorna sin väktarinna. Iza måste kalla på skrindviskorna – och Varkjaur.

Kristallgrottan är den andra delen i den uppmärksammade fantasytrilogin Viskornas dal. Det är andlöst spännande och originellt om kärlek och uråldrig magi i Tornedalens hisnande miljöer. En Twilight i Norrlandsmiljö – och med en dos miljöfrågor insmugna i handlingen.

– Idén till serien fick vid en fäbod utanför Övertorneå där jag såg spår av ett par barfota fötter i snön. Jag tänkte att det måste vara spår från några väsen. I Tornedalen har tron på väsen och magi har levt kvar. Fortfarande finns kloka gubbar och gummor som har förmågor att bota krämpor, stoppa blod, hitta borttappade föremål och liknande, säger Åsa Rosén.

Väktarinnan, den första boken i serien, fick ett entusiastiskt mottagande och har även nominerats till Norrlands litteraturpris – något som var långt ifrån vad Åsa Rosén först förväntade sig.

– Jag har skrivit på manuset under en lång tid och jag tyckte ärligt talat att ingen lät intresserad när jag för tio år sedan sa att jag skrev på ett fantasy-manus från Tornedalen. Men jag bara visste att jag måste skriva det här. Därför var jag väldigt förvånad och överraskad över mottagandet. Men det var som om tiden var mogen nu och det är jag otroligt glad över.

Allt är heller inte enbart magi i böckerna. I Kristallgrottan delar den tänkta gruvdriften byn i två läger. Iza, hennes tvillingbror Enok och deras nyfunna vän Tom hamnar i konfliktens epicentrum.

– Mycket i boken har faktiskt hänt; ministrar som har smitit från demonstranter, utförsäljning av naturen och de konflikter som uppstår när en gruva ska starta. Jag märker att en hel del är okänt för folk söderut. Min redaktör trodde att jag hade hittat på det faktum att man har rätt att borra på någon annans mark, säger Åsa Rosén och fortsätter:

– De åsikter som personerna framför i boken är riktiga och kommer från mina släktingar och vänner i Norrbotten. Hur mycket ska vi tillåta exploatering för att få arbetstillfällen i norr så att folk ska kunna bo kvar? På vissa platser har natursköna och unika miljöer förstörts för alltid, djuren har flytt och inga turister vill återkomma. Samma exploatering skulle möta massiva protester i södra Sverige.

Kristallgrottan utkommer – i likhet med Väktarinnan – som ljudbok. Den släpps den 14 maj och är inläst av Electra Hallman.

Relaterat

Kristallgrottan

Om boken

Ett halvår har gått sedan tumulten nere i viskornas grottsalar, då Varkjaur och hans följe gav sig av när Iza skulle krönas till väktarinna.

Sedan dess har det mest varit skola och vanligt tonårsliv för Iza. Egentligen borde hon studera boken Viskornas dal, och sätta sig in i vad uppgiften som väktarinna innebär, men det går trögt. Det är som om motivationen försvann med Varkjaur - och från honom har hon inte hört ett ord. Men så uppstår ett nytt hot mot kristallgrottan. En hänsynslös gruventreprenör har hittat fynd i Kaulinpää och vill provborra. Med ens behöver viskorna sin väktarinna. Iza måste kalla på skrindviskorna - och Varkjaur ...

Andlöst spännande och originellt om kärlek och uråldrig magi i Tornedalens hisnande miljöer. Kristallgrottan är den andra delen i trilogin Viskornas dal.

Åsa Rosén

Kristallgrottan

Väktarinnan

Om boken

Nominerad till Norrlands litteraturpris 2021.

Virva tog sig fram på bara fötter över blåbärsriset. Varför hade hon inga skor? Marken var ju jättekall! Iza kom tveksamt efter. Rötterna sträckte sig spretande mot henne som häxfingrar från gamla sagor.
Här är det.
Virva hade stannat vid tre stora klippblock och flyttade nu undan stenarna med en lätthet som om de vore av frigolit. Iza stirrade på Virvas tunna armar och sedan på stenarna. Var de inte riktiga? Det kunde de inte vara. I så fall hade den här tjejen superhjältekrafter.

Iza och hennes familj har lämnat sitt liv i storstan och flyttat till den lilla byn Kaulinpää uppe i Tornedalen. Pappa har haft en hjärtinfarkt och behöver jobba mindre, och Iza förväntar sig en tillvaro lika trist som mormors skruttiga sommarstuga. Där ska de bo tills det nya huset är klart, huset som ska byggas på en ljuvlig plats vid älven trots att lokalbefolkningen säger att marken där är helig och tillhör viskorna.

Iza tror lika lite som sin familj på några gamla tornedalska skrönor. Men så träffar hon Virva, en flicka som hon trodde var en låtsaskompis hon lekte med som barn. Virva leder Iza till viskorna och deras hemliga platser. Där träffar hon Varkjaur, som irriterar henne oerhört, men som ändå får hennes hjärta att slå extra slag ...

Andlöst spännande och originellt om kärlek och uråldrig magi i Tornedalens hisnande miljöer. Väktarinnan är den första delen i trilogin Viskornas dal.

Åsa Rosén

Väktarinnan

Relaterade artiklar

Grande finale för Tornedals-trilogin Viskornas dal

Tonårskärlek och magi i norr! Det här är tredje och sista delen i urban fantasy-serien Viskornas dal, om Iza, som just flyttat från Stockholm till Tornedalen. Spänningen stiger och märkliga saker händer …