Väktarinnan nominerad till Norrlands litteraturpris

Foto av :

Sören Vilks

Publicerad:

2021-02-02

Åsa Rosens hyllade bok Väktarinnan kan vinna barn- och ungdomsklassen i Norrlands litteraturpris.

Norrländska litteratursällskapet/Författarcentrum Norr har tillkännagivit de nominerade till Norrlands litteraturpris 2021, för bästa bok utkommen under 2020. En av de nominerade böckerna är Åsa Roséns bok Väktarinnan som rosats av både kritiker och läsare.

Väktarinnan är den första delen i trilogin Viskornas dal. I boken möter vi Iza och hennes familj som lämnat Stockholm för den lilla byn Kaulinpää i Tornedalen. Iza förväntar sig en tillvaro lika trist som mormors skruttiga sommarstuga, men så träffar hon Virva som hon trodde var en låtsaskompis hon hade som liten. Och den sjukt irriterande Varkjaur med det långa trassliga håret och de intensivt guldfärgade ögonen. De är viskor. Med ens är livet som hon känt det med skola och kompisar helt borta. Det handlar om liv och död.

Kristallgrottan, den andra delen i trilogin, släpps i april.  

Om Norrlands litteraturpris

Norrlands litteraturpris är ett litterärt pris som utdelas av Norrländska litteratursällskapet/Författarcentrum Norr (tidigare Norrländska författarsällskapet/FCNorr), sedan 2014 i två kategorier: vuxenlitteratur samt barn-och ungdomslitteratur. Priset instiftades 1973 och kallades fram till 2008 för Rörlingstipendiet.
Inledningsvis delades det ut till ett lovande norrländskt författarskap,men har sedan ett antal år tillbaka kommit att delas ut till föregående års bästa bok medtydlig norrländsk koppling. Prissummorna är 10 000 kronor och delas ut vid det årliga sommarmötet som i år är tänkt att äga rum i Kalix.

Relaterat

Väktarinnan

Om boken

Nominerad till Norrlands litteraturpris 2021.

Virva tog sig fram på bara fötter över blåbärsriset. Varför hade hon inga skor? Marken var ju jättekall! Iza kom tveksamt efter. Rötterna sträckte sig spretande mot henne som häxfingrar från gamla sagor.
Här är det.
Virva hade stannat vid tre stora klippblock och flyttade nu undan stenarna med en lätthet som om de vore av frigolit. Iza stirrade på Virvas tunna armar och sedan på stenarna. Var de inte riktiga? Det kunde de inte vara. I så fall hade den här tjejen superhjältekrafter.

Iza och hennes familj har lämnat sitt liv i storstan och flyttat till den lilla byn Kaulinpää uppe i Tornedalen. Pappa har haft en hjärtinfarkt och behöver jobba mindre, och Iza förväntar sig en tillvaro lika trist som mormors skruttiga sommarstuga. Där ska de bo tills det nya huset är klart, huset som ska byggas på en ljuvlig plats vid älven trots att lokalbefolkningen säger att marken där är helig och tillhör viskorna.

Iza tror lika lite som sin familj på några gamla tornedalska skrönor. Men så träffar hon Virva, en flicka som hon trodde var en låtsaskompis hon lekte med som barn. Virva leder Iza till viskorna och deras hemliga platser. Där träffar hon Varkjaur, som irriterar henne oerhört, men som ändå får hennes hjärta att slå extra slag ...

Andlöst spännande och originellt om kärlek och uråldrig magi i Tornedalens hisnande miljöer. Väktarinnan är den första delen i trilogin Viskornas dal.

Åsa Rosén

Väktarinnan

Relaterade artiklar

Grande finale för Tornedals-trilogin Viskornas dal

Tonårskärlek och magi i norr! Det här är tredje och sista delen i urban fantasy-serien Viskornas dal, om Iza, som just flyttat från Stockholm till Tornedalen. Spänningen stiger och märkliga saker händer …