Illustratören Maria Fröhlich väcker internationellt intresse

Foto av :

Fotograf: Henric Lindsten

Publicerad:

2021-05-27

Maria Fröhlich är författare, serietecknare och illustratör som nyligen Marveldebuterade i antologin Women of Marvel (2021) #1. Vi har sett henne berätta om sitt ”drömjobb” i både svt och tv4, och kan nu även höra henne intervjuas av BBC.

Maria Fröhlich debuterade som illustratör i USA 2013 med serien The Man Who Forgot Ray Bradbury, baserad på Neil Gaimans novell. Sedan dess har hon gett ut tre bilderböcker på Rabén & Sjögren tillsammans med Sara Bergmark Elfgren, och i höst kommer hennes första egna bilderbok, Ruby och Lejon.

Men nyligen gjorde Maria Fröhlich debut som tecknare för seriebolaget Marvel som skapat superhjälteberättelser sedan 50-talet med massor av legendariska karaktärer.

– Antologin Women om Marvel är en hyllning till kvinnliga superhjältar – en spännande samling serier, skrivna och tecknade av kvinnliga skapare om kvinnliga superhjältar, berättar Maria.

Hur känns det att bli så uppmärksammad för din medverkan i Marvel-antologin?

– Det känns lite omtumlande men väldigt kul. Man glömmer ibland hur många av oss som berörts av Marvels berättelser via filmer och serier. 

Hur kändes det att bli tillfrågad att medverka i antologin?

– Det var fantastiskt, det är en barndomsdröm som gått i uppfyllelse, säger Maria Fröhlich och fortsätter: Serien X-men från Marvel var en stor inspiration när jag växte upp och en av anledningarna till att jag började jobba med bildberättande.

I antologin illustrerar du Gamora från The Guardians of the Galaxy. Berätta om henne?

– Gamora är känd som den farligaste kvinnan i galaxen. Hon är en tränad krigare och adoptivdotter till Thanos, en av Marvels mest ikoniska superskurkar. En av de saker som drog mig till karaktären var just hennes bakrund. Att hon växt upp under så svåra omständigheter men ändå mot alla odds, valt hjältelivet.

I höst kommer Maria Fröhlich första egna bilderbok, Ruby och Lejon. Förutom författare och illustratör är hon verksam som lärare på bland annat Konstfack. 


Omslag: Sara Pichelli. Bild ur Women of Marvel: Maria Fröhlich.

Maria Fröhlich berättar om sin medverkan i Marvelantologin i Nyhetsmorgon >>

Lyssna på intervjun med Maria Fröhlich i BBC Sounds här >> 

 

Relaterade artiklar

Spännande sommaräventyr med magiska inslag

Ruby och trolldrycken är den internationellt uppmärksammade Maria Fröhlichs uppföljare på den omtyckta bilderboken Ruby och Lejon. Detta är en fin berättelse om att vara rädd och modig på samma gång – och att söka sig allt längre in i skogen.