Den perfekta vab-boken!

Foto av :

Illustratör: Maria Fröhlich

Publicerad:

2019-01-29

Sara Bergmark Elfgren och Maria Fröhlich är tillbaka med en ny bilderbok som ger tröst under sjuka dagar.

I den nya bilderboken Jag är inte sjuk! får vi följa med på en varm och humorfylld resa fylld av igenkänning, ända in i de flippade feberdrömmarnas land.

Det är lördag och min kusin Nova ska ha kalas. Det pirrar i min kropp när jag vaknar. Det pirrar och dirrar och sticker och kliar och plötsligt: ATJO!

Halsen bränner och huvudet dunkar, men vem vill missa ett roligt kalas? Bäst att försöka dölja att man är sjuk – tills det inte går längre.

– Som barn var jag sjuk väldigt ofta, säger Sara Bergmark Elfgren. Det finns många bilderböcker som handlar om hur tråkigt det är att vara sjuk, men inte så många som fokuserar på hur det känns att bli sjuk och missa något roligt. Det var en återkommande upplevelse under min uppväxt och både Maria och jag gick igång på att skildra de olika stadierna – det smygande insjuknandet, förnekelsen, frossan, febern och tillfrisknandet.

I centrum står samma mamma och barn som i duons tidigare böcker Nu leker vi! (2016) och Just nu har vi varandra (2015). Böcker som fått ett varmt mottagande av kritiker och läsare.

– Det varit väldigt kul att utveckla vårt samarbete under arbetet med tre böcker. I denna bok så kände vi båda att vi ville testa nya grepp i bild och text, säger Maria Fröhlich. I Jag är inte sjuk! har jag använt nya typer av bildlösningar och andra sätt att berätta i bild än jag gjort tidigare. Dessutom har Sara och jag haft roliga samtal om vilka återkommande feberdrömmar vi hade som barn. Det var spännande att föra över dessa världar till bildform.

Relaterat

Jag är inte sjuk!

Om boken

"Det är lördag och min kusin Nova ska ha kalas. Det pirrar i min kropp när jag vaknar. Det pirrar och dirrar och sticker och kliar och plötsligt: ATJO!"

Halsen bränner och huvudet dunkar, men vem vill missa ett roligt kalas? Bäst att försöka dölja att man är sjuk - tills det inte går längre.

Sara Bergmark Elfgren och Maria Fröhlich har skapat den perfekta vab-boken! I Jag är inte sjuk! får vi följa med på en varm och humorfylld resa fylld av igenkänning, ända in i de flippade feberdrömmarnas land. I centrum står samma mamma och barn som i duons tidigare böcker Nu leker vi! (2016) och Just nu har vi varandra (2015), som fått ett varmt mottagande av kritiker och läsare.

Sara Bergmark Elfgren, Maria Fröhlich

Jag är inte sjuk!

Relaterade artiklar

Spännande sommaräventyr med magiska inslag

Ruby och trolldrycken är den internationellt uppmärksammade Maria Fröhlichs uppföljare på den omtyckta bilderboken Ruby och Lejon. Detta är en fin berättelse om att vara rädd och modig på samma gång – och att söka sig allt längre in i skogen.