Flocken nominerad till Urhunden 2020

Foto av :

Fotograf: Göran Segeholm

Publicerad:

2021-05-31

Nomineringarna till 2020 års Urhunden för verk utgivna 2019 har tillkännagivits och bland de nominerade finns Flocken av Matilda Ruta och Rasmus Malm.

Serieromanen Flocken handlar om Lova som går i sjuan, och livet är samma sak dag efter dag. Tills hon får syn på de där märkliga tavlorna, med asätande, blodtörstiga hyenor. Hemma förstår de ingenting, men Lova och hennes nya kompis Josef börjar nysta i tavlornas mysterium. Detektivjakten för dem snart till Skogskyrkogården. Där börjar de smyga på ett gäng som härjar bland gravarna om nätterna. Lova ställs inför ett val.

Spännande om att bli tonåring och hitta sig själv.

Om priset:

Urhunden är Seriefrämjandets stora pris för tecknade serier och går varje år till föregående års bästa originalsvenska seriebok och bästa översatta seriebok. Priset har delats ut sedan 1987 och utses av en jury som tillsätts av Seriefrämjandets styrelse.

Urhunden är uppkallat efter en klassisk svensk seriefigur (en korsning mellan hund och dinosaurie) från sekelskiftet av serietecknaren Oskar Andersson, signaturen OA. Mellan 1994–2018 delades även priset Unghunden ut, för insatser för barn och ungdomsserier i Sverige.

Urhundens jury består av:

Kristina Arnerud Mejhammar, doktorand i konstvetenskap
Håkan Fredriksson, serieexpert
Ola Hammarlund, bibliotekarie
Sarah Kläpp, serietecknare
Johanna Koljonen, författare och skribent
Anders Lundgren, informatör
Fredrik Strömberg
Åsa Warnqvist, barnboks- och serieexpert

Läs mer om Stockholms Internationella Seriefestival 2021 här >>

Relaterat

Flocken

Om boken

Lovas bonuspappa ropar in en massa tavlor på hyenor på aktion. Det blir stort bråk hemma. Lova fattar inte varför mamma blir så arg. Det är ju bara några tavlor! Men det finns nåt magnetiskt med alla dessa läskiga bilder på asätande hyenor som Lova inte får titta på.
Samtidigt går det rykten om ett gäng som stryker runt på kyrkogården och härjar om nätterna. Lova blir nyfiken och vill se vilka gravskändarna är. Hon och hennes nya kompis Josef startar en detektivjakt, de anar ett samband mellan tavlorna och gruppen på kyrkogården. Och det blir början på Lovas sökande efter sammanhang, att höra till, välja och välja bort för att bli sig själv.

Läskig och spännande bok om att bli tonåring och hitta sin roll.

Boken växte fram efter att Matilda själv ropade in en samling gamla inramade tryck på en auktion. Alla bilder visade sig vara på hyenor. Först kändes det kul och lite pikant. Men ju längre tiden gick, desto mer nyfiken blev hon på vem som hade en så stor samling på asätare inramad. Det blev upptakten till denna serieroman som Matilda Ruta och Rasmus Malm skrivit tillsammans.

Matilda Ruta, Rasmus Malm, Matilda Ruta

Flocken

Relaterade artiklar

Matilda Ruta tilldelas Lennart Hellsing-stipendiet 2023

”Matilda Ruta är en bilderboksskapare med absolut gehör för barnets röst. I hennes böcker får de starka, djupt mänskliga känslorna ta plats – oavsett om det handlar om längtan, oro eller dåligt samvete behandlas ämnena med lätt hand och finurlig humor.” Ur motiveringen