Ny bilderbok om längtan och kärlek till ett halvsyskon

Foto av :

Illustratör: Matilda Ruta

Publicerad:

2020-04-17

Varannanveckasliv i stjärnfamiljer är många barns vardag. I nya bilderboken Syskonvecka skildrar Matilda Ruta med mycket värme den starka längtan efter ett älskat halvsyskon som är hos sin andra förälder.

Matilda Ruta är illustratör och författare som i höstas var aktuell med hyllade serieromanen Flocken för mellanåldern. Nu är hon tillbaka med en bilderbok som går rakt in i hjärtat. Detta är också första delen i hennes nya serie Strandskogen – om familj, relationer och starka känslor.

– Boken handlar om den starka känslan av att längta, säger Matilda Ruta. Till exempel att längta efter ett varannanveckassyskon. Eller vem som helst. Många längtar ju efter nära och kära just nu i sina olika små karantäner, så jag tror att boken kan inbjuda till samtal om det; att längta och sakna. Och glädjen i att få återförenas förstås.

Syskonvecka berättar om Russin som längtar efter sin storasyster Kaninis så mycket att hon håller på att spricka. Men Kaninis är hos sin mamma varannan vecka, det måste Russin förstå, de ses ju igen när det är pappavecka. Fast det struntar Russin i, hon vill ha syskonvecka NU! För Kaninis är stor och söt och mjuk och farlig, och de ska ju fiska och köra dansstopp! Alla andra kan faktiskt bara gå hem!

– Mitt eget bonusbarn kommer och går varannan vecka, och småsyskonen jublar och slänger sig i famnen på henne varje gång hon kommer till oss. Det är många som har en vardag som är uppdelad på det viset. Det kan ju vara fint att få längta efter varandra också, att få tillfälle att sakna.

Matilda Ruta hittar trygghet i naturen och det långsamma undersökande akvarellmåleriet när världen känns orolig. Strandskogen är en värld hon skapat där detaljer och stämningar får ta stor plats och många olika berättelser kan utspela sig. Nästa bok är just nu under arbete.

– Jag har längtat efter att blanda mitt landskapsmåleri med barnböckerna. Under en stipendievistelse på Långviksskär i skärgården dök Russin och Kaninis upp i skissboken, och jag hittade äntligen ett sätt att slå ihop mina två spår.

Relaterat

Syskonvecka

Om boken

Russin längtar efter sin storasyster Kaninis så mycket att hon nästan går sönder. Men Kaninis är hos sin mamma varannan vecka, det måste Russin förstå, de ses ju igen när det är pappavecka. Fast det struntar Russin i, hon vill ha syskonvecka NU. För Kaninis är stor och söt och mjuk och farlig, och de ska ju fiska och köra dansstopp! Alla andra kan faktiskt bara gå hem!

En bok om stark syskonlängtan som går rakt in i hjärtat. Här skildras en otroligt vanlig familjesituation idag, äntligen speglas den även i bilderboken. Detta är första delen i Matilda Rutas nya serie Strandskogen - relationsböcker som tar barnens känslor på allvar.

Matilda Ruta, Matilda Ruta

Syskonvecka

Relaterade artiklar

Matilda Ruta tilldelas Lennart Hellsing-stipendiet 2023

”Matilda Ruta är en bilderboksskapare med absolut gehör för barnets röst. I hennes böcker får de starka, djupt mänskliga känslorna ta plats – oavsett om det handlar om längtan, oro eller dåligt samvete behandlas ämnena med lätt hand och finurlig humor.” Ur motiveringen