Dyk ner i det spännande, härliga, djupa blå

Foto av :

Ur Det djupa blå. Illustratör Matilda Ruta

Publicerad:

2021-06-15

Vi har samlat härliga boktips på sprillans nya och klassiska barnböcker som utspelar sig i, på eller vid vatten. Det kan handla om att utforska havet på olika sätt och lära sig mer om alla spännande varelser som lever där, eller att våga hoppa från kanten och lära sig simma i badhuset. Simma lugnt i sommar!


0-3 år

Nyfikna öron - Havet Peka-lyssna! av Marion Billet

Succéserien Nyfikna öron bjuder in de allra minsta till att utforska havet. Hur låter havet? Hur ser sälen ut? Peka på djuren, tryck på knappen och hör hur det låter.
Roliga, slitstarka och stadiga böcker med fint ljud och glada och tilltalande bilder av Marion Billet.
Släpps den 22 oktober.

Obi badar av Carl Johanson

Kaninen Obi har lekt utomhus hela dagen och nu är det dags för ett bad. Obi hoppar i så att det stänker. Plask! Obi vet hur man tvättar magen, fötterna och rumpan. Men, har han inte glömt något? Mysiga berättelse om en ny, söt pekbokskaraktär med färgglada bilder av Carl Johanson.

3-6 år

 

Apor bananer storm och orkaner av Grethe Rottböll och Anna-Karin Garhamn

Följ med tio apor på en badutflykt som slutar i ett äventyr ute till havs. En oväntad storm drar in och vågorna går höga. Nu gäller det att snabbt ta sig till livbåten. Kommer alla tio apor klara dig? En och en tar sig aporna från sitt sjunkande skepp till den lilla livbåten och till slut i säkerhet. Lekfulla rim av Grethe Rottböll och maffiga bilder i sprakande färger av Anna-Karin Garhamn.

Det djupa blå av Emily Joof och Matilda Ruta

Havet är stort när man är liten och många är rädda för vattnet och för vad som kanske döljer sig under ytan. En stämningsfull barnbok om att med små steg närma sig basängkanten och kanske våga hoppa i. Upptäck havets magi och övervinn rädslan för vatten med Emily Joofs bilderbok tillsammans med Matilda Rutas sagolika akvareller.

Lilla Anna och Långa Farbrorn på havet av Inger och Lasse Sandberg

En älskad och tidlös bilderboksklassiker i efterlängtad nyutgåva med restaurerade bilder!
En dag knackar Långa Farbrorn på dörren till Annas hus. "Följ med ut och segla i min båt, Anna!" säger han. Lilla Anna packar matsäck och Långa Farbrorn tar med sig sitt magiska Trolleri-titt-hål. Det blir ett fantastiskt äventyr på havet!
Släpps den 18 juni.

Mamma Mu simmar av Jujja Wieslander och Sven Nordqvist

Mamma Mu har varit på badhuset och tagit simmärket Guldfisken. Men Kråkan är inte lika glad över märket som Mamma Mu. Han hänger med vingarna och verkar dyster när Mamma Mu visar sitt märke. Ett simmärke, det är väl inte särskilt märkvärdigt, tycker Kråkan. Och simma, vad ska det vara bra för? Man blir ju BLÖT! Mamma Mu får en lysande idé. Kråkan kanske inte kan ta simmärke, men FLYGmärke, det kan han säkert få. Ett fartfyllt äventyr med Mamma Mu och Kråkan!

Djuren i vattnet av Sarah Sheppard

Det finns en hel värld under ytan att utforska, dyk ner så får du se! Läs om den slemmiga ålens märkliga liv, vad som händer på korallrevet och vilken som är Sveriges stökigaste fisk. Hälsa på i sjöar, åar och hav runt om i Sverige. Livet under ytan är minst sagt spännande. Upptäck livet under vattenytan med barnens faktaboksdrottning Sarah Sheppard och hennes generala illustrationer.

Pelle hittar en önskesten av Astrid Lindgren och Maria Nilsson Thore 

Välkommen tillbaka till Saltkråkan! Till skärgårdsidyll och sommaräventyr med Pelle, Tjorven, Båtsman, Melker och de andra. Från Astrid Lindgrens älskade berättelser om livet på den lilla ön kommer nu en tredje bilderbok. För illustrationerna står återigen Maria Nilsson Thore, en av Sveriges främsta bildberättare. 

Spökpappan i simskolan av Inger och Lasse Sandberg

Alla spökbarnen och Lillprins Bus har gått i simskolan och nu är det dags för den högtidliga avslutningen. Det är Pappa Spöke som får i uppdrag att dela ut alla dina simmärken. Men Pappa Spöke vill inte, han tycker inte om vatten och kan inte ens simma själv! Till en början går allt bra, ända tills han tar ett steg bakåt... och plums! Charmigt och underhållande av Inger Sandberg med Lasse Sandbergs ikoniska illustrationer.

Lilla simskolan av Sofi Hjort och Hanna Granlund

Malla och Otto ska lära sig simma. I simskolan Plask & Lek leker de vattenlekar och övar i badhusets stora blåa bassänger. Snart kan Malla både simma med simdyna och hoppa från kanten. Lilla Otto kan koka kaffe i vattnet och plocka ringar från botten av bassängen. Pedagogiskt och lekfullt om badhuset och simskolans olika moment av Sofi Hjort med Hanna Granlunds lekfulla illustrationer. 

Nicke Nyfiken simmar av H. A. Rey och Margret Rey

Det är en varm sommardag och Nicke Nyfiken njuter vid en stor härlig simbassäng. Han vill plaska omkring, simma och leka i vattnet. Vid bassängen sitter Lucy som inte är så simvan än, hon vågar sig inte i vattnet. Kan Nicke visa Lucy hur kul det är att bada men samtidigt inte hitta på för mycket bus så badvakten ser?

6-9 år

Oceanarium av Loveday Trinick

Välkommen till undervattenmuseet! Dyk ner under ytan och låt dig trollbindas av de magiskt vackra varelserna som lever i våra stora hav, stora som små. I denna världsomspännande resa under vattenytan får läsaren upptäcka allt från mikroskopiska plankton till livsfarliga maneter och enorma blåvalar. Dyk ner och upptäck världshavens häpnadsväckande hemligheter i marinbiologen Loveday Trinicks faktabok med utsökt vackra, detaljerade bilder av Teagan White.
Släpps den 6 augusti.

Spöke på djupt vatten av Mårten Melin och Hanna Granlund

Majs och Nilas klass ska till badhuset med skolan. Först måste alla simma 200 meter, sedan är det fri lek. det är inte lika roligt som Maj och Nila trodde det skulle vara. Jim och Kevin utmanar dem på tävlingar hela tiden, och plötsligt känns inget som om det är på lek längre. Ett underhållande äventyr i badhuset i åttonde boken i succéserien Spöksystrar!

Lillis och sanna drömmen av Micaela Favilla

Lillis älskar sport! Därför har hon startat ett eget lag: Snabbsportens IK. I det laget kan man hålla på med vilket sport som helst. Idag ska laget till simhallen och slå fartrekord i vattenrutschkanan – det är i alla fall Lillis plan. Men när det kommer till simhallen upptäcker Dano och Eva-Lena trampolinen. Lillis vågar verkligen inte hoppa från den. Lillis mamma säger att man kan bli bra på vad som helst, bara man övar. Men hur övar man på att bli modig?

Morgan och piraterna av Mats Wänblad och Micaela Favilla

Bokserien om Morgan och piraterna tar oss med på spännande äventyr på havet. I sex delar får läsaren följa med Morgan på sjörövarskeppet Sjöpesten. Härligt knasig läsning av Mats Wänblad med härliga färgbilder av Micaela Favilla.

Det farliga djupet av Linus Hammar Perry och Josephine Lawrence

Följ med på ett interaktivt soloäventyr i det äventyrliga livet i havet. Du är ett litet torskyngel, vars mål är att hitta mat, undvika havets många faror och till slut bli vuxen och få egna yngel. Detta faktaäventyr har en början, men många slut. Hur långt ditt liv blir som fisk beror på dina val – och en smula på tur.
Prova dig fram genom olika äventyr som du samtidigt lär dig om hav och djur. Dyk ner i ett hav fullt av liv och njut av Josephine Lawrence underbara undervattensbilder.
Släpps den 18 juni.