Så här går det till att lägga asfalt!

Illustration av:

Salla Savolainen

Publicerad:

2021-09-28

Asfalt är den första delen i en helt ny serie faktaböcker från Salla Savolainen, hyllad illustratör till bland andra Vägarbete och fordonstrubbel.

Häng med! Sätt en hjälm på huvudet och handskar på händerna, nu åker vi till vägarbetsplatsen. En stor skärare krossar den gamla vägen, och asfaltsläggarna är redan i full gång att förbereda den smältande smeten som skall bli en ny väg. När Andersson kommer till jobbet så ropar arbetsledaren från rastplatsen att han måste komma och hjälpa till med grävskopan. Och var har hunden Beck tagit vägen?

Asfalt är en rolig och spännande berättelse med mycket fakta och humor. Det finns massor att upptäcka i de detaljrika bilderna och mycket att lära sig om vägarbeten och vardagen som asfaltläggare. Boken är den första delen av tre i en faktaboksserie för förskoleåldern.

– Det började när jag illustrerade Emelie Andréns bok Vägarbete och fordonstrubbel. Jag tyckte det var jätteroligt att rita fordon. I samma veva fick jag chansen att besöka en vägarbetsplats. Det var så intressant – och gav en inblick i en ny värld! Det här är platser där man aldrig vistas om man inte är i branschen, säger författaren.

Salla Savolainen, som var trött på att ”illustrera hem, små flickor och deras familjer, djur eller parker och naturen”, fick idén att göra en bok om vägbyggen och asfaltstillverkning.

– Ungefär samtidigt pågick en diskussion om att barnen läser allt mindre, särskilt pojkar i lägre sociala klasser. Kanske fascineras de av andra ämnen än de som intresserar de flesta illustratörer eller författare?

Hon funderade vidare: Varför undviker unga kvinnor välavlönade bygg- och teknikyrken?

– Jag har en naiv idé om att kan finnas någon liten tjej därute som läser min asfaltsbok och tänker: ”Oj så spännande, jag vill bli ingenjör!” Och jag är så glad att jag har träffat flera fantastiska unga kvinnor som arbetar i den välavlönade bygg- och teknikbranschen. Bland andra Elina, som tidigare var servitris och nu kör en stor cementbil.

Relaterat

Asfalt!

Om boken

Vägar, gator och parkeringsplatser, det finns massor av asfalt i vårt land. Men hur går det till att lägga asfalt?
I den här boken får du reda på det. Häng med! Sätt en hjälm på huvudet och handskar på händerna, nu går vi till vägbyggnadsplatsen. En stor skärare krossar den gamla trottoaren, och asfaltsläggarna är redan i full gång att förbereda den smältande smeten som skall bli en ny trottoar. När Andersson kommer till jobbet så ropar arbetsledaren från rastplatsen att han måste komma och hjälpa till med grävskopan.

En rolig och spännande berättelse med fakta och humor. Det finns massor att upptäcka i bilderna och mycket att lära sig om vardagen som asfaltläggare. Salla Savolainen har tidigare illustrerat de populära fordonsböckerna Tores traktorskola och Vägarbete och fordonstrubbel.

Salla Savolainen, Salla Savolainen

Asfalt!

Relaterade artiklar

Häng med till byggarbetsplatsen!

Mästerillustratören Salla Savolainen fortsätter sin bokserie fylld av stora maskiner.

Nu har turen kommit till betong – ett ämne du inte hade en aning om att du skulle bli helt uppslukad av. Betong! är en berättelse med hårda fakta, humor och detaljrika bilder i kul kombination.