Anna Jansson tilldelas Crimetime Awards hederspris 2021

Foto av :

Leif Hansen

Publicerad:

2021-09-17

Hennes deckare är inte bara välskrivna utan visar också på ”vilket stort hjärta och öga författaren har för mänskliga relationer” enligt juryns motivering.

Författaren Anna Jansson tilldelas Crimetime Award i kategorin Årets hederspris 2021. Priset delas ut under Crimetime Göteborg på Bokmässan den 25 september. Hederspriset delas ut till en författare som varit banbrytande för den svenska kriminallitteraturen och satt Sverige på deckarkartan.

– Jag blev verkligen överraskad och glad! Att få ta emot en så hedersam utmärkelse är stort. Jag är så tacksam att jag fått möjligheten att göra det jag tycker är roligast av allt; att få skriva! Ett stort tack till mina läsare, de som varit med mej på vägen i över tjugo år och till de nya som hittat mina böcker. Jag planerar att skriva tills jag fyller nittio, säger Anna Jansson med en blinkning.

Juryns motivering till Crimetime Award Årets hederspris 2021:

Prisad, älskad och framför allt läst! Under de senaste tjugo åren har den här folkkära och produktiva författaren skrivit över 60 böcker, som sammantaget sålt mer än fem miljoner exemplar bara i Sverige, och blivit utgiven i 16 andra länder. Hennes välskrivna deckare innehåller inte bara smarta kriminalgåtor, utan visar också på vilket stort hjärta och öga författaren har för mänskliga relationer. Hon bjuder även på sin egen vetgirighet, och kryddar sina berättelser med kunskap om historien, naturen och vetenskapen. Hennes högt älskade polishjältinna Maria Wern firade 20-årsjubileum förra året och är minst lika omtyckt av tv-publiken som av läsarna. Maria Werns son Emil har dessutom fått sin egen barnboksserie för de unga spänningsslukarna. Och som om det inte räckte att med otäcka mord avbefolka Gotland så har hon även startat en ny deckarserie i Örebro, med polisen Kristoffer Bark som huvudperson.

– Anna Jansson vet precis hur man ska bygga en riktigt rafflande deckarhistoria, samt hur man ska krydda den för att bjuda läsarna på något alldeles extra. Hon är också en av de trevligaste och roligaste författarna i landet, och delar med en självklarhet med sig av sin egen kunskap till andra. Hon besitter en säkerhet som formats av drygt 20 års framgångsrikt författarskap, och vi på förlaget är oerhört stolta och glada över att hon har vunnit Crimetime Awards Hederspris. Stort grattis Anna!, säger Erika Degard, Anna Janssons förläggare på Norstedts.

Juryn för Årets hederspris:

Rebecka Edgren Aldén, journalist och författare (sammankallande)
Åsa Lindström, förläggare, Bokförlaget Forum
Erika Degard, förläggare, Norstedts
Sofia Brattselius Thunfors, förläggare, Polaris
Zandra Weldon, förläggare, Lind & Co
Céline Hamilton, förläggare, HarperCollins Nordic
Anna Cecilia Weschke, förläggare, Bookmark Förlag

Crimetime Award Årets hederspris instiftades 2016 och delas ut till en författare eller annan person som varit banbrytande för den svenska kriminallitteraturen och har satt Sverige på deckarkartan.

Crimetime Award delas ut för sjunde året i rad, och avrundar i år Crimetime by night på Svenska Mässan i Göteborg den 25 september vid cirka kl 20.00. Prisutdelningen sker under ledning av Josefine Sundström och Rebecka Edgren Aldén. Priset delas ut i fyra kategorier: Årets deckardebut, Årets barndeckare, Årets hederspris och BookBeats pris till årets svenska deckarförfattare. Prisutdelningen visas också live samma tid på Bokmässan Play.

Crimetime Award instiftades 2015 av deckarfestivalen Crimetime Gotland. Syftet med priset är att sprida kriminallitteraturens kraft.

Relaterade artiklar

Möt tvillingspanarna i ny deckarserie av Anna Jansson

Efter att sedan millennieskiftet gett både vuxna och barn gåshud med spänningsserierna Maria Wern, Kristoffer Bark och inte minst Emil Wern, behöver knappast deckarförfattaren Anna Jansson någon närmare presentation. Nu är hon tillbaka med en ny serie för lågstadiebarnen, Tvillingspanarna.