20-boksjubileum för Emil Wern!

Foto av :

Anna-Lena Ahlström

Publicerad:

2021-10-22

Det är jubileum för den älskade serien om Emil Wern – här är TJUGONDE delen! Världsrekord i jul är en mysig pusseldeckare från storsäljande författaren Anna Jansson. Roligt och lagom klurigt i juletid.

Emil Wern bor i Visby, precis innanför ringmuren. I trädgården finns en gammal gul kiosk där han har sin detektivbyrå – och den behövs verkligen när det finns så många skurkar! Till sin hjälp har han tre klasskompisar, sin lillasyster Linda och hunden Molly. Ibland får även Emils mamma, polisen Maria Wern, rycka in.

– När jag blev tillfrågad av Rabén & Sjögren om jag ville skriva barndeckare blev jag glad och ivrig att jag skrev sex böcker i ett svep – och sedan ytterligare ett gäng i bara farten. För att det var så roligt. Jag hade burit historierna inom mig länge och det kändes fantastiskt att se dem i tryck. När vi skulle välja illustratör och hittade jag Mimmi Tollerup, som har en fin värme och humor i sina bilder, säger Anna Jansson.

I Världsrekord i jul är det juletid på Gotland och snart dags för jullov. Men innan det börjar ska en extraordinär tillställning gå av stapeln, nämligen VM i pepparkakshus (vilket naturligtvis står för Visby-Mästerskap). Alla mellanstadiebarn på ön får vara med i tävlingen, och Emil, Ubbe, Alva och Sokrates sätter genast i gång att baka.

Men när tävlingsbidragen ställs ut är ett av pepparkakshusen spårlöst försvunnet! Juryn beslutar att skjuta på tävlingen ett dygn och om inte huset kommit till rätta avgörs tävlingen ändå. Det blir en rafflande kamp mot klockan för detektivgänget att hinna lista ut vem den skyldige är ...

– Emil Wern-böckerna ska vara spännande att läsa – och det ska finnas en gåta att lösa innan boken är slut. Men jag vill också att det ska finnas något mer. När boken är slut ska det finnas något att fundera över och diskutera. Får Linda vara med i detektivbyrån om hon stjäl? Är det alltid fel att ljuga? Vad betyder förlåt – och finns det saker man inte kan eller ens ska förlåta? Det roligaste under det här projektet har förstås varit att möta barnen som läst och få höra deras funderingar.

Vad händer med Emil Wern i framtiden?

– Högst på min önskelista står att Emil Wernböckerna ska bli film. Visby med sin ringmur är en perfekt miljö för julkalender och vi har varit i final ett par gånger. Så jag håller tummarna för att få se Emil Wern som teveserie.

Världsrekord i jul utkommer även som ljudbok, inläst av Jonas Karlsson.


TIPS! Ladda ner Emil Werns Vilda skogen-spel! Allt du behöver är en tärning och spelpjäser. 

Relaterat

Världsrekord i jul

Om boken

Emil Wern bor i Visby, precis innanför ringmuren. I trädgården finns en gammal gul kiosk där han har sin detektivbyrå - och den behövs verkligen när det finns så många skurkar! Till sin hjälp har han tre klasskompisar, sin lillasyster Linda och hunden Molly. Ibland får även Emils mamma, polisen Maria Wern, rycka in.

Det är juletid på Gotland och snart dags för jullov för Emil och hans kompisar. Men innan det börjar ska en extraordinär tillställning gå av stapeln, nämligen VM i pepparkakshus (vilket naturligtvis står för Visby mästerskap). Alla mellanstadiebarn på ön får vara med i tävlingen, och Emil, Ubbe, Alva och Sokrates sätter genast i gång att baka sina bidrag.

Men när tävlingsbidragen ställs ut är ett av pepparkakshusen spårlöst försvunnet! Juryn beslutar att skjuta på tävlingen ett dygn och om inte huset kommit tillrätta avgörs tävlingen ändå.

Det blir en rafflande kamp mot klockan för detektivgänget att hinna lista ut vem den skyldige är ...

Anna Jansson, Mimmi Tollerup

Världsrekord i jul

Relaterade artiklar

Möt tvillingspanarna i ny deckarserie av Anna Jansson

Efter att sedan millennieskiftet gett både vuxna och barn gåshud med spänningsserierna Maria Wern, Kristoffer Bark och inte minst Emil Wern, behöver knappast deckarförfattaren Anna Jansson någon närmare presentation. Nu är hon tillbaka med en ny serie för lågstadiebarnen, Tvillingspanarna.