Möt tvillingspanarna i ny deckarserie av Anna Jansson

Foto av :

Anna-Lena Ahlström

Publicerad:

2024-06-07

Efter att sedan millennieskiftet gett både vuxna och barn gåshud med spänningsserierna Maria Wern, Kristoffer Bark och inte minst Emil Wern, behöver knappast deckarförfattaren Anna Jansson någon närmare presentation. Nu är hon tillbaka med en ny serie för lågstadiebarnen, Tvillingspanarna.

I Tvillingspanarna får vi följa Tim och Tina som tar sig an kluriga fall på idylliska Gotland. En spännande och rolig pusseldeckarserie med färgstarka karaktärer, kreativa spaningsmetoder och en gnutta magi − allt på pricken fångat av illustratören och serieskaparen Anette Bengtsson Vargas. De första två böckerna är Fängelsegrottan och Silvermynten.

Berätta lite om den nya serien!

– Berättelserna utspelar sig på Gotland. Tvillingarnas föräldrar är magiker på turne; därför får Tim och Tina bo på en båt i Visby hamn med morbror Hampus som är uppfinnare. De löser brotten med hjälp av naturvetenskap. I den första boken, Fängelsegrottan, förs landshövdingen bort och hålls bunden i Lummelundagrottan.

Har du talat med landshövdingen om det?

– Nej , jag tänkte det skulle komma lite som en överraskning. I boken är landshövdingen en kvinna, i verkligheten en man. När det gäller research på residenset så har jag varit där på fest några gånger utan att någon anat vad jag planerat.

För att underlätta spaningen har tvillingarna hjälp av dagspanarna och nattspanarna, vilka är dom?

– Nattspanarna är katter och dagspanarna fiskmåsar. Hampus har skapat en app, Seagul translate (i stället för Google translate) så de kan förstå varandra.

I den andra boken, Silvermynten, försvinner en flicka från ett kollo. Där spanar tvillingarna från en luftballong. Vi får veta hur man styr den – har du gjort det någon gång?

– Jag har åkt luftballong men aldrig styrt. Min son som är ingenjör har lärt mej att man kan slänga ut popcorn för att se vart vindarna drar. Man kan sedan stiga eller sjunka för att föras i rätt riktning med vinden. Nyligen fick jag träffa min sons båda kemilärare – det var en högtidsstund.

Kunde de berätta hur man gör en osynlighetsfärg?

– Nej, men jag tror att om man blandar fiskfjäll med krossat spegelglas så är man på god väg.

Du tycker ju om att skriva om aktuella frågor. Nästa bok i serien, Robottjuven, handlar om AI.

– Jag var nyligen på besök i en skola och fick några kluriga frågor: Om en robot matades med alla texter du gjort och började skriva Anna Jansson-böcker – Vem äger då upphovsrätten? Eller, tänk om de blandar din text med en annan författares text – någon du inte vill bli ihopblandad med – vad gör du då? Skriker, svarade jag!

– I Robottjuven har Hampus en chatbot, och jag hörde talas om ett fall när en chatbot som arbetade i kundtjänst blev avskedad fört att den var så otrevlig – den hade lärt sig det av de arga kunderna som klagade, och fräste tillbaka. Jag använder den idén i boken.

Relaterat

Silvermynten

Om boken

Kort efter att tvillingspanarna Tim och Tina har löst sitt första fall skakas Gotland om på nytt. Den här gången är det deras kompis Hedvig som försvinner från ett sommarkollo, och kvar på platsen finns bara hennes jacka med ett mystiskt silvermynt i. Tim och Tina bestämmer sig för att hjälpa polisen att hitta henne! De är övertygade om att myntet har något med saken att göra, frågan är bara vad … Jakten på svaret leder tvillingarna till öns museum och ut i skogen, dit någon från kollot verkar göra nattliga utflykter.

Efter att sedan millennieskiftet gett både vuxna och barn gåshud med spänningsserierna Maria Wern, Kristoffer Bark och inte minst Emil Wern, behöver knappast deckardrottningen Anna Jansson någon närmare presentation. Nu är hon tillbaka med en ny serie för lågstadiebarnen, Tvillingspanarna. I den får vi följa Tim och Tina som tar sig an kluriga fall på idylliska Gotland. En spännande och rolig pusseldeckarserie med färgstarka karaktärer, kreativa spaningsmetoder och en gnutta magi − allt på pricken fångat av illustratören och serieskaparen Anette Bengtsson Vargas.

Anna Jansson, Anette Bengtsson Vargas

Silvermynten

Relaterade artiklar

Möt tvillingspanarna i ny deckarserie av Anna Jansson

Efter att sedan millennieskiftet gett både vuxna och barn gåshud med spänningsserierna Maria Wern, Kristoffer Bark och inte minst Emil Wern, behöver knappast deckarförfattaren Anna Jansson någon närmare presentation. Nu är hon tillbaka med en ny serie för lågstadiebarnen, Tvillingspanarna.