Ellen Strömberg

Foto av:

Jennifer Granqvist

Ellen Strömberg är född 1987 och bosatt i Jakobstad i Finland. Hon debuterade på Schildts & Söderströms med vuxenromanen Jaga vatten 2018. För boken fick hon ta emot Finlands svenska författareförenings debutantstipendium. Ellen Strömberg har sedan dess skrivit flera böcker. Hon tilldelades Augustpriset 2022 i kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok för sin kritikerrosade ungdomsroman Vi ska ju bara cykla förbi. Samma år nominerades hon till Finlandia Junior-priset.

Relaterat

Ingen början inget slut

Om boken

Benjamins pappa ska jobba med en utgrävning i skärgården hela sommaren, och Benjamin försöker få tiden att gå utan sin bästis Olivia. Och utan mamma förstås. Att det ska vara så nu och för all framtid vill han knappt tänka på.
En stekhet dag på stranden dyker Tristan upp. Han är 14 år och lika karismatisk som hemlighetsfull. Benjamin dras direkt till honom, men varför verkar alla i byn tycka så illa om Tristan och hans familj? Ju närmare Tristan och Benjamin kommer varandra, desto fler frågor väcks. Vad är det Tristan döljer? Vad är en jungfrudans? Och vad är en egentligen everlevare?Ingen början inget slut är magisk realism om förälskelse, sorg och utanförskap. Och om att leva vidare i andra, för evigt.Ellen Strömberg vann Augustpriset 2022 för ungdomsromanen Vi ska ju bara cykla förbi.Om Vi ska ju bara cykla förbi:”Det är en oändligt fin ungdomsbok, som Ellen Strömberg lyckas göra såväl vardaglig som existentiell. Varje mening är betydelsebärande, varje person och varje scen innehåller en klarsynt iakttagelse.” Lotta Olsson, DN”Det är en klassisk handling, men tusan vad härligt det är att läsa den en gång till i Ellen Strömbergs version. ” Johanna Lindbäck, Expressen”En träffsäker bok om längtan, vänskap och systerskap. ” Maria Friedner, Jönköpings-Posten”Att Strömbergs prosa dessutom är både rapp, rolig och suggestiv gör boken till en av vårens bästa.” Lydia Wistisen, DN

Ellen Strömberg

Ingen början inget slut

Relaterade artiklar

Ellen Strömberg får Augustpriset 2022

”Ellen Strömberg ger nytt liv åt ungdomslitteraturens mest ikoniska motiv”, står det i juryns motivering till Årets svenska barn- och ungdomsbok.