Alex Khourie nominerad till Slangbellan 2023

Foto av :

Kajsa Göransson

Publicerad:

2024-03-12

”Språket är pricksäkert och får ungdomarna att kännas levande och trovärdiga”, skriver juryn i sin motivering.

Författaren Alex Khourie (pseudonym) har under många år arbetat med ungdomar i kriminalitet. Hans bok Bror är inspirerad av verkligheten och har hyllats av både kritiker och läsare.

Juryns motivering: ”Alex Khourie öppnar dörren till en verklighet som är mörk och saknar framtidstro. Bror skildrar barndomsgänget i orten där vänskap och familjeband byts ut mot gänglojalitet och drömmen om snabba pengar, status och makt. Språket är pricksäkert och får ungdomarna att kännas levande och trovärdiga.”

Debutantpriset Slangbellan initierades 1998 av sektionen för barn- och ungdomslitteratur, Bult, i Sveriges Författarförbund och på initiativ av Helena Dahlbäck. Avsikten med priset är att lyfta fram debutanter och stimulera till fortsatt författarskap.

Priset, en slangbella handtäljd av Kalle Güettler, ett diplom gjort av Martina Lundgren och en prissumma på 30 000 kronor, delas ut under Litteralund den 16 april.

Relaterat

Bror

Om boken

”Shit, bror.” Han spärrade upp ögonen. ”Vem ska du gå i krig med?”
Jag hade inte hunnit förbereda ett svar på frågan. Men jag såg på honom. Visste att jag behövde shunos hjälp för att lösa detta. Så jag sa som det var.”Alla. Jag ska gå i krig mot alla.”Försommarkvällarna är varma i Stockholmsförorten Alby. Fjortonårige Hussein och hans bästa vänner Charbel och Bilal spelar fotboll, kämpar med läxorna, stjäl cyklar och snattar energidryck och chips i närbutiken. Ett ganska vanligt tonårsliv. Samtidigt trappas gängkriget upp runtomkring dem. På torget diskuterar man vem som tagits av polisen, vem som skjutits till döds under natten. Och Hussein har ingen aning om att även hans liv snart kommer att ta en ny vändning. För när man väl klivit över gränsen finns ingen återvändo – eller?Bror är en unik och brännande aktuell roman om att växa upp under svåra förhållanden och tvingas göra saker man inte vill. Men också om broderskap, lojalitet och mod. Författaren Alex Khourie (pseudonym) har under många år arbetat med ungdomar i kriminalitet och boken är inspirerad av verkligheten."en stark och högaktuell roman för ungdomar och unga vuxna om de unga som dras in i gängkriminalitet och de mekanismer som styr brottslighet, droghandel och skjutningar. (...) Bror är en angelägen och hjärtskärande berättelse om de personer som finns bakom nyhetsrapporteringarnas skjutningar." BTJ

Alex Khourie

Bror

Relaterade artiklar

Alex Khourie nominerad till Slangbellan 2023

”Språket är pricksäkert och får ungdomarna att kännas levande och trovärdiga”, skriver juryn i sin motivering.