Bilderbokspärla av prisbelönt duo

Illustration av:

Josefin Sundqvist

Publicerad:

2023-03-24

I Så sover staden skildrar Oskar Kroon och Josefin Sundqvist en stad om kvällen. Det är barn som badar, tjuvar som fångas och en båt som seglar i väg. Det blir en rofylld godnattläsning på rim – med en oväntad twist på slutet. Och man kan upptäcka nya saker i de vidunderliga bilderna vid varje läsning.

en måne lyser över taket

på taket smyger det en katt

en pappa sover, men ett barn är vaket

i staden ska det strax bli natt

En stad gör sig redo för att sova. Kanske är det en stad ganska lik din? Ser du pojken som övar på fiolen, och pappan som somnat mitt i sagan? Eller alla de som står och fryser i en liftkö? Kanske ser du den som ivrigt väntar på att pannkakorna ska bli färdiga, och fartyget som kastar loss och seglar bort i mörkret. Och högt ovanför allt och alla – tyst och stor och rund – ser du månen?

Så sover staden är perfekt för en lugn stund vid läggdags. Det är en fantasifull skildring av stadens människor och miljöer, växelvis nära och på avstånd.

– Idén till boken kom när Josefin och jag pratade om liknelser. Hur man kan se ett helt bergsmassiv i en liten snöklump, och hur hela universum kan rymmas i en pannkaka. Vi ville liksom visa både på det stora och det lilla i världen. Kanske ser man då att allt hänger ihop, säger Oskar Kroon.

Boken är skriven på stämningsfull vers av Augustvinnaren Oskar Kroon, och bildsatt av Josefin Sundqvist, vars illustrationer förenar stillhet och rörelse, vakenhet och vila.

– Penslarna blev tunnhåriga, staden fick inte plats på pappret och tur att det fanns förstoringsglas.

Jag har intresserat mig speciellt för ljuset och liknelserna i arbetet med bilderna – ibland genom en textur som återkommer, linjeföringen eller formen som påminner om något annat. Jag ville undersöka att gestalta det där lilla som återfinns i något större, säger Josefin Sundqvist.

Relaterat

Så sover staden

Om boken

Två syskon har satt frön i sina fönster
nu gror små plantor där, dom växer i en radI parken där står träden i ett mönsterför så ska det se ut i parken i en stadEn stad gör sig redo för att sova. Kanske är det en stad ganska lik din? Ser du pojken som övar på fiolen, och pappan som somnat mitt i sagan? Eller alla de som står och fryser i en liftkö? Kanske ser du den som ivrigt väntar på att pannkakorna ska bli färdiga, och fartyget som kastar loss och seglar bort i mörkret. Och högt ovanför allt och alla – tyst och stor och rund – ser du månen?En vidunderlig skildring av stadens människor och miljöer, växelvis nära och på avstånd. På stämningsfull vers av Augustvinnaren Oskar Kroon, och bildsatt av Josefin Sundqvist, vars illustrationer förenar stillhet och rörelse, vakenhet och vila. En bilderbokspärla för en lugn stund vid läggdags.

Oskar Kroon, Josefin Sundqvist

Så sover staden

Relaterade artiklar

Oskar Kroon och Hanna Klinthage får Augustpriset 2023

”I Vitsippor och pissråttor tar allvaret plats medan ljuset skiner med oförminskad styrka”, står det i juryns motivering.