Oskar Kroon och Hanna Klinthage får Augustpriset 2023

Foto av :

Magnus Liam Karlsson

Publicerad:

2023-11-27

”I Vitsippor och pissråttor tar allvaret plats medan ljuset skiner med oförminskad styrka”, står det i juryns motivering.

Oskar Kroon och Hanna Klinthage tilldelas Augustpriset i kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok för boken Vitsippor och pissråttor.

Juryns motivering: ”Det nattsvarta samsas med det finurligt humoristiska i Oskar Kroons inkännande syskonporträtt. När den idoliserade storebrodern utsätts för grov mobbning tar lillebror intuitivt emot den tysta smärtan och vänder den till en såväl kreativ som förtvivlad motattack. Hanna Klinthages känsliga teckningar fulländar balansakten. I Vitsippor och pissråttor tar allvaret plats medan ljuset skiner med oförminskad styrka.”

Oskar Kroon, född 1980, är författare och kulturskribent. 2019 tilldelades han Augustpriset i barn- och ungdomskategorin för Vänta på vind.

Hanna Klinthage, född 1992, är utbildad på Konstfack och verksam som illustratör. Hon arbetar främst med bilderboksillustration, serier och animation.

Det var två överraskade, men väldigt glada, pristagare som tog emot nyheten.

– Så oväntat, det trodde jag inte med tanke på konkurrensen, säger Hanna Klinthage. 

– Inte jag heller. Är så otroligt tacksam, säger Oskar Kroon. 

Augustpriset delas ut av Svenska Förläggareföreningen sedan 1989 i de tre kategorierna skönlitteratur, fackböcker respektive barn- och ungdomsböcker.

Relaterat

Vitsippor och pissråttor

Om boken

Vinnare av Augustpriset 2023
”Har du inte läst en enda barnbok i år? Nu är det dags. Unna dig. Du kommer inte att bli besviken.”Maria Friedner, Jönköpings-Posten”Oskar Kroon är en av de bästa barnboksstilisterna vi har.”Lotta Olsson, Dagens NyheterKaj älskar sin storebror Krister. Han vet och kan så mycket. Om rymden, robotar och parallella universum. Om att ta rätt buss och hitta de bästa grejerna på tippen. Krister vågar vara sig själv. Eller så kan han inget annat. Han är som han är. Det är bara det att det ställer till problem. Som med den där Sacke, till exempel.Till slut kan Kaj inte längre se på. Han måste göra något. Han måste rädda Krister.Augustprisvinnaren Oskar Kroon är tillbaka med en finstämd och gripande berättelse om syskonkärlek och utsatthet. Boken är illustrerad av Hanna Klinthage.Lärarhandledning finns på Rabén & Sjögrens hemsida.

Oskar Kroon, Hanna Klinthage

Vitsippor och pissråttor

Relaterade artiklar

Oskar Kroon och Hanna Klinthage får Augustpriset 2023

”I Vitsippor och pissråttor tar allvaret plats medan ljuset skiner med oförminskad styrka”, står det i juryns motivering.