bok

Samma gamla visa

Anna Charlotta Gunnarson

Författare

Beskrivning

2005-08-22
Svenska
9-12

Författare

Anna Charlotta Gunnarson

När sångfröken beordrar sina elever att lära sig den gamla schlagern Ack snö, ack snö framlänges och baklänges tar Amanda frökens ord på allvar. Men när hon spelar skivan baklänges händer märkliga saker. Amandas önskningar går i uppfyllelse: Madonna börjar prata svenska, det blir världsfred och simbassängen fylls av hallonsaft. Men önskningarna varar endast 3 minuter och 8 sekunder, vilket är låtens längd. När skolans värstingar Tussan och Allan får tag i skivan blir det farligt för Amanda. Nu måste hon hitta Vivan Andersson som en gång i tiden spelade in den berömda schlagern Ack snö ack snö ... En riktigt galen och rolig bok som samtidigt känns väldigt modern tack vare aktuella uttryck, trender och artister. Humoristisk fantasy i modern miljö! Samma gamla visa sändes som julkalender i Sveriges Radio julen 2003 med manus av Anna-Charlotta Gunnarsson och Mats Kjelbye.

Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

9-12

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Publiceringsdatum

2005-08-22

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789129663297

Antal Sidor

224

Ryggbredd (mm)

18

Höjd (mm)

200

Vikt (kg)

0.42

Bredd (mm)

150

 

Utan titel

Om boken

Att fylla år har alltid gett mig en känsla av att allt stannar upp. Man befinner sig i jordens mitt, den som allting kretsar kring. Det är exakt samma känsla som jag hade när mamma dog. Då var det som om klotet slutade snurra alldeles tvärt och i samma stund började jag flyta tyngdlös genom Stockholm och jag hörde inget och trodde att alla andra var lika påverkade som jag. Men alla andra gick stadigt på marken och tittade inte ens upp på mig, där jag kryssade planlöst över himlen i tron att jag aldrig skulle komma ner igen.

Hon är vanlig, osynlig, utan titel. Hon kör med pastellfärger och stängd dörr, trots pappas önskan om att hon ska ha sotade ögon och skrika KUKEN! åt honom, för då hade han kanske kunnat förstå. Han är den som avgrundsgråter. Hon är den som tänker att det finns olika sätt att göra uppror på.
Hon hänger hemma hos Angèle och tillsammans har de en bakblogg. Att fylla plåt efter plåt med kardemummabullar är också ett sätt att gråta.
Hon kastar sig om halsen på brorsan de få gånger han kommer hem och hälsar på. Men han har börjat försvinna. Han är nykär och pluggar långt, långt bort. Hon måste svälja intensivt för att inte gråta när han går.
Hon skiter i pappa men det är svårt. Han tar bara över med sina berättelser från förr om mamma, om hur det var då. Om lungcancer och döden.
Hon tjuvröker i tyst protest på sitt hemliga ställe i parken. Bara där infinner sig lugnet. Men en dag saknas en cigg i det väl undangömda paketet. Någon vet. Någon har sett.

Anna Charlotta Gunnarson ger oss en rå, rolig och rörande roman om sorg och separation och om att gå vidare och fortsätta leva trots att man inte vet hur.

Anna Charlotta Gunnarson

Utan titel

Relaterat