bok

Gabriela Stjärna och tjuven

Anna Charlotta Gunnarson

Författare

Beskrivning

2009-09-10
Svenska
9-12

Författare

Anna Charlotta Gunnarson

En skön karaktär man inte glömmer i första taget - nu kommer andra boken om Gabriela Stjärna som lätt ställer till det för sig själv.

"Är det något jag kan bli bättre på så är det att hålla masken. Om jag gillar någon så visar jag det med hela kroppen. Om jag tycker särskilt illa om någon kan jag inte dölja det. Som med Nelly, min snobbiga klasskompis som får allt hon pekar på av sin rika pappa. Jag tyckte faktiskt det var rätt åt henne när den där grodan från New York som alla blev som tokiga i försvann på hennes födelsedagskalas. Fast sen blev det jobbigt när Nelly anklagade min kompis Mikaela för att ha stulit den och Mikaela blev så himla ledsen. Särskilt som jag råkade veta vem som faktiskt hade tagit grodan ..."

Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

9-12

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Publiceringsdatum

2009-09-10

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789129671230

Antal Sidor

100

Ryggbredd (mm)

13

Höjd (mm)

206

Vikt (kg)

0.294

Bredd (mm)

158

Recensioner

”En riktigt bra bok!”

"Det är superlätt att känna igen sig i Gabi. En riktigt bra bok!"Elin N, ur Hemmets Veckotidning

www.ka.se

”Betyg 4”

"En charmig bok om en trevligt kaxig liten tjej."Kommunalarbetaren

barnochungdomsbok.blogspot.com

”Heja Gabi! Jag gillar dig!”

"Gabriella Stjärna och tjuven är en bok om klasskillnader. Om att har ett stort fint hus med många rum eller lägenhet på tredje våningen, om att få vad man vill och pekar på, eller inte. En bok om när detta är som viktigast. På mellanstadiet. Då när ALLA åker till Kanarieöarna och får ALLT de pekar på. Heja Gabi! Jag gillar dig!"

www.svd.se

”Angeläget och lättläst om låg och mellanstadiet”

"Det är angelägna och lättlästa böcker som Anna Charlotta Gunnarson har skrivit. Den tidigare "Gabriela Stjärna och fienden" tog upp homosexualitet. Ett fortfarande relativt ovanligt tema i svenska barnböcker även om det inte längre är tabubelagt."Ester Roxberg

”en berättelse om starka känslor”

"Med nästan inga medel alls uppvisar Gunnarson en fenomenal förmåga att visa hur mycket man kan ångra sig, hur mycket man kan oroa sig, hur mycket man kan önska sig att få något som någon annan har. Och inte blir det sämre av att historien också döljer en överraskning som nog få läsare listar ut i förväg."Cecilia Lindemalm, Södermanlands Nyheter

flaskposten.wordpress.com

”Den är spännande”

"Jag tycker det som är så bra med boken är att… Den är spännande.För vem passar boken: Den passar åt 9-15 år.Jag som tipsar heter: Melisa och är 11 år."

 

Utan titel

Om boken

Att fylla år har alltid gett mig en känsla av att allt stannar upp. Man befinner sig i jordens mitt, den som allting kretsar kring. Det är exakt samma känsla som jag hade när mamma dog. Då var det som om klotet slutade snurra alldeles tvärt och i samma stund började jag flyta tyngdlös genom Stockholm och jag hörde inget och trodde att alla andra var lika påverkade som jag. Men alla andra gick stadigt på marken och tittade inte ens upp på mig, där jag kryssade planlöst över himlen i tron att jag aldrig skulle komma ner igen.

Hon är vanlig, osynlig, utan titel. Hon kör med pastellfärger och stängd dörr, trots pappas önskan om att hon ska ha sotade ögon och skrika KUKEN! åt honom, för då hade han kanske kunnat förstå. Han är den som avgrundsgråter. Hon är den som tänker att det finns olika sätt att göra uppror på.
Hon hänger hemma hos Angèle och tillsammans har de en bakblogg. Att fylla plåt efter plåt med kardemummabullar är också ett sätt att gråta.
Hon kastar sig om halsen på brorsan de få gånger han kommer hem och hälsar på. Men han har börjat försvinna. Han är nykär och pluggar långt, långt bort. Hon måste svälja intensivt för att inte gråta när han går.
Hon skiter i pappa men det är svårt. Han tar bara över med sina berättelser från förr om mamma, om hur det var då. Om lungcancer och döden.
Hon tjuvröker i tyst protest på sitt hemliga ställe i parken. Bara där infinner sig lugnet. Men en dag saknas en cigg i det väl undangömda paketet. Någon vet. Någon har sett.

Anna Charlotta Gunnarson ger oss en rå, rolig och rörande roman om sorg och separation och om att gå vidare och fortsätta leva trots att man inte vet hur.

Anna Charlotta Gunnarson

Utan titel

Relaterat

Handbok för superhjältar 9

Om boken

Riktiga vänner sviker inte.
Det har nog aldrig varit så lugnt och stilla i Rosenhill som nu. Det värsta som händer är att någon spelar för hög musik eller glömmer vattna blommorna. Röda Masken och de andra superhjältarna använder tiden till att öva på sina superkrafter och tävla mot varandra. Lisa gillar killarna och hon är deras naturliga ledare.Men så en dag ser Lisa en tjej som hon aldrig sett förut. Hon är i samma ålder som Lisa, men hon går inte i deras skola. Snart dyker tjejen upp på de mest oväntade ställen. Hon sitter på hustak och dinglar med benen och verkar fullständigt orädd. Hon är tuffare och modigare än någon Lisa mött. Vem är hon? Och skulle hon och Lisa kanske kunna bli vänner?Böckerna om Röda Masken har sedan 2017 toppat topplistorna över både mest köpta och mest lånade barnböckerna i Sverige. Det är fartfyllda, färgstarka och spännande berättelser − med en hjältinna som man bara måste älska! Ett slags modern Pippi Långstrump med superkrafter som skildras med fantastiska illustrationer. Det här är böcker som kan få den mest ovilliga läsare att sträckläsa - och framför allt att vilja fortsätta läsa.

Elias Våhlund, Agnes(Agnieszka) Våhlund, Agnes Våhlund

Handbok för superhjältar 9