bok

Min kanin Sockan

Benjamin Chaud

Författare

Beskrivning

2011-08-29
Svenska
3-6

Författare

Benjamin Chaud

Vad gör man med sin kanin när man tröttnat på den?

Pojken i Benjamin Chauds debutbok vill mycket hellre ha en riktig kompis att leka med än en tråkig kanin, hur mjuk och gosig den än är. Han kommer på en smart lösning på problemet. Kaniner gillar att bo i skogen och han ska släppa ut sin kanin Sockan där. Han ska bli en vild och fri kanin.

Det blir inte som pojken tänkt sig, för Sockan föredrar att vara med husse och vill inte alls bli lämnad i skogen. Pojken tillverkar en liten sele, binder Sockan vid ett träd och går sin väg. Men känslorna överväldigar honom och han rusar tillbaka. Sockan är försvunnen! Bara selen är kvar.
Pojken ropar och letar överallt men Sockan finns inte i skogen. Till sist hittar han en stuga, och i stugan finns Sockan, en flicka och hennes hund.
Flickan har just startat ett hem för övergivna djur när hon hittade Sockan. Nu vill hon att pojken och Sockan ska komma tillbaka nästa dag och hjälpa henne att hitta fler.

Allt känns lätt och härligt, nu har pojken både en kanin och en vän!

Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

3-6

Originaltitel

Adieu Chausette

Originalspråk

Franska

Översättare

Sofia Hahr

Språk

Svenska

Publiceringsdatum

2011-08-29

Läsordning

0

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789129677904

Antal Sidor

40

Ryggbredd (mm)

9

Höjd (mm)

342

Vikt (kg)

0.464

Bredd (mm)

217

Recensioner

”En riktigt fin historia om vänskapens svårare sidor – och med ett förslag på lösning!” / Ulla Wentzel/Hervor Svenonius,Värmlands Folkblad

ULLA WENTZEL / HERVOR SVENONIUS

”‘Min kanin Sockan' är en originell och smart bilderbok.”/ Eva Wahlström, Borås Tidning

”En fantastiskt fin och mycket varmhjärtad berättelse” / Kattis Streberg, Södermanlands Nyheter

”Min kanin Sockan är en fantastiskt fin och mycket varmhjärtad berättelse om hur vänskap överlever allt. Alla som någon gång känt sig så stora att de försökt stoppa ner sin älsklingsnalle i en låda på vinden kommer garanterat att känna igen sig."Kattis Streberg, Södermanlands Nyheter

barnboksbildensvanner.blogspot.com

”Årets kanske charmigaste bilderbok”

"Min kanin sockan (Rabén & Sjögren) är årets kanske charmigaste bilderbok. /.../ Chaud arbetar med humor och charm. Han använder sig av överdrifter som gör bildspråket roligt men också hjärtskärande. Överdrifterna visar sig i samspelet mellan naturen och de utryck som pojken och kaninen har. Det lyckas bli hjärtskärande eftersom det handlar om en osäker världsfrånvänd pojke och hans fina men enda vän den riktigt naiva kaninen." Karin, Barnboksbildens Vänner

arbetarbladet.se

Arbetarbladet tipsar om de bästa barnböckerna

"Benjamin Chaud (som illustrerat böckerna om Pomelo och Babo och de andra) målar lika frejdigt som vanligt i sin textdebut och berättelsen om Pojken och Sockan är både rolig och lite ruskig."Lisa Pehrsdotter

”En berättelse fylld med känslor utan att bli kvalmig” / Jönköpings-Posten

"Men innan dess är vi med på en resa genom skogen där text och de charmiga illustrationerna tillsammans ger en berättelse fylld med känslor utan att bli kvalmig eller sentimental."Jönköpings-Posten

”Ny vänskap, gemensam glädje, växande och ansvarstagande” /Formom

"Bokens generösa höjd möjliggör bildsekvenser där man tydligt kan följa förlopp och rörelse, samtidigt ger den utrymme att förtydliga den stora främmande skogen kontra de små individernas samhörighet. /.../Det viktiga är att berättelsen slutar i ny vänskap, gemensam glädje, växande och ansvarstagande."Marit Jonsson, Formom

”Det här är en bok som det är lätt att tycka om.” / Norrtelje Tidning

”En oerhört vacker bok” /BLT

"Det här är en oerhört vacker bok, med ett smärtsamt innehåll i all sin enkelhet. Dethandlar om att vilja lämna någon som har en kär och som man tyckt om, men också omhur känslor kan fördjupas när vänskap och kärlek ställs inför prövningar."Anna Lundholm, BLT

www.bokunge.se

”Helt i min smak!”

"Tack vare Benjamin Chauds egensinniga stil är detta en favorit som tål att läsas om och om igen. Och trots läskigheter så slutar allting fantastiskt bra men ändå utan att bli alltför sockersött."Bokunge

 

Lilla björn på semester

Om boken

2012 kom den mästerliga Björnens sång. Med Lilla björn på semester är Benjamin Chaud tillbaka med ännu en superfin bilderbok. Det är snart jul och snön faller i tunga flingor, det blir för kallt på Parisoperans tak. Pappa björn och Lilla björn hittar ett bättre ide inne i ett stort varmt hus. Gömda bland en mängd teddybjörnar i olika färger känner de sig trygga. Men nästa dag kommer en pojke som misstar Lilla björn för en nalle, och hans mamma och pappa köper honom. Stora björn ser plötsligt Lilla björn försvinna i pojkens famn och nu börjar en vild jakt. In i en taxi och genom rusningstrafiken i Paris, in på en järnvägsstation, ombord på ett tåg, över en landgång och ombord på en stor båt. Den gungiga båtresan går till en korallö där jakten går vidare över stränderna innan Stora björn äntligen hinner ifatt. Bilderboken bjuder på tolv vackra bilduppslag med mycket liv, många detaljer, genomskärningar och undervattensbilder.

Benjamin Chaud, Benjamin Chaud

Lilla björn på semester

Björnens sång

Om boken

En höstdag, när Pappa björn och Lilla björn gått i ide flyger ett sent bi förbi. Inget bi utan honung, tänker Lilla björn och skuttar efter. Även Pappa björn vaknar och skyndar ut. Men Lilla björn syns ingenstans, han jagar biet långt borta i skogen. Jakten fortsätter in i en stad, biet surrar före och björnungen jagar efter och Pappa björn skumpar på bland bilar och bussar.

Plötsligt tappar pappans känsliga nos doftspåret efter Lilla björn. Men mellan två pelare, långt borta, slinker en liten björnrumpa in i ett stort hus (L´Opéra Garnier i Paris). Pappa björn smiter efter. Aldrig har han sett ett så vackert ställe. Det gnistrar som av tusentals eldflugor i skogen. Överallt kryllar det av folk; publik kommer, dansare värmer upp, scenarbetare donar, sångare sjunger upp sig och musiker stämmer instrument. Men ingenstans finns hans unge. Pappan följer tonerna av musik, han kliver, klättrar, bländas, faller och hamnar i en jättelampa, som brakar ner. Plötsligt står han ensam mitt på en stor scen, i spillrorna av en kristallkrona! Musiken tystnar och publiken stirrar. Men Pappa björn finner sig och stämmer upp i sång: GROOOOOAAAARRRR!!! När publiken flytt i panik hörs bara ljudet av applåderande små tassar i salongen. Där sitter ju Lilla björn! Och inte nog med det, han vet var det finns honung. I bikuporna uppe på operans tak, som för övrigt är en alldeles idealisk plats för ett nytt ide!

Benjamin Chaud har skapat ett praktverk i grandiost bilderboksformat. Det är en riktigt stor bilderboksmakare som bjuder på denna underbart vackra godnattsaga, där man dessutom får titta, leta efter och hitta Lilla björn någonstans i varje uppslag. Att ett honungsbi har en biroll i storyn är ingen slump, Benjamin Chaud är son till en biodlare i franska alperna. Och att det finns bikupor och bin som producerar honung på Opéra Garniers tak är alldeles sant!

Benjamin Chaud, Benjamin Chaud

Björnens sång

Relaterat

Äppelkänslan

Om boken

"Det här är en bilderbok som kommer att bli uppskattad. Av barn för att den hjälper dem att sätta ord på en känsla och av föräldrarna för att den hjälper dem att minnas."
Emelie Ljungberg, Östgöta CorrespondentenÄppelkänslan = saknad + stark kärlekDet börjar så bra, en ledig dag med spel, äpplen och kex. Sen blir det kaffe och mys i soffan. Det är underbart att bli kittlad, att bara få vara tillsammans. Men från ingenstans kommer ”läggdags” och plötsligt tar ilskan över, den mysiga lekstunden förvandlas till bråk. Varför blev det så här? Hur kan man bli så arg när man precis haft det så bra?Ingen kan som Emma och Lisen Adbåge skildra starka känslostormar, dumma bråk men också känslan i att få landa i en mjuk famn när ilskan lagt sig.

Lisen Adbåge, Emma AdBåge

Äppelkänslan

I Skymningslandet

Om boken

En vacker och hoppfull saga med ljuvliga, stämningsfulla illustrationer av Marit Törnqvist. Nyutgivning av Astrid Lindgrens klassiska berättelse.
Jag ska aldrig glömma när herr Liljonkvast hämtade mig första gången. Jag låg i sängen när det knackade på rutan. En mycket liten herre i rutig kostym och hög hatt kom in genom fönstret. Han undrade om jag ville följa med till Skymningslandet. Men det kunde jag inte. Jag hade ju ont i mitt ben."Spelar ingen roll", säger Liljonkvast, "spelar ingen roll i Skymningslandet!"Han tog mig i handen, och sen flög vi. Ja, vi flög, i den lena blåa skymningen, högt över staden där ljusen börjar tändas i alla hem. Nu kommer herr Liljonkvast och hämtar mig varje dag till Skymningslandet. Det är så härligt! Det gör ingenting alls om man har ont i ett ben.

Astrid Lindgren, Marit Törnqvist

I Skymningslandet