bok

Nu är det sent!

Emma AdBåge

Författare

Emma AdBåge

Illustratör

Beskrivning

2015-08-28
Svenska
0-3

Författare

Emma AdBåge

Illustratör

Emma AdBåge

Formgivare omslag

Pia Hinnerud

Att man måste gå och lägga sig varje kväll! För ett barn är det extra svårt att somna på befallning. Inte konstigt att man ensamleker i sängen, förhalar, vill ha bok, vill ha kex ... Ett nattomt vardagsrum är också spännande att upptäcka, för lite lättare är det att somna i fåtöljen framför tv:n ...

Emma Adbåge fångar alla dessa stämningar på pricken i sina roliga och träffsäkra bilder. En bilderbok där både nattvandrare och morgonsömntutor kan känna igen sig!

Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

0-3

Språk

Svenska

Originalspråk

Svenska

Publiceringsdatum

2015-08-28

Produktion

Papper

Arctic Volume

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789129695601

Antal Sidor

32

Ryggbredd (mm)

10

Höjd (mm)

270

Vikt (kg)

0.32

Bredd (mm)

200

Format

Inbunden

Recensioner

”… igenkänningsfaktorn är helt enkelt rekordhög. Uttrycken i illustrationerna är dessutom klockrena och bjussar på många fniss.” /Vi Föräldrar

”Detta är en humoristisk bok som känns härligt opedagogisk.” /Nerikes Allehanda

”Uppfriskande nattuggla” /UNT

”Emma Adbåges bilder av nattning blir briljant trolska” /Kristianstadsbladet

”Emma Adbåge gör det svåra lätt” /DN

"Boken om en liten en som är uppe alldeles för sent är nominerad till årets Augustpris. Det är stort och samtidigt självklart. För det är aldrig för sent framhålla att det enkla är det svåra. "I "Nu är det sent!" har Emma Adbåge på ett spännande vis växlat ner sin illustrationsteknik. Detaljerna tecknas med en sorts elegant trubbighet som medvetet struntar i estetiken." Pia Huss

”Augustnominerade Emma Adbåge är en imponerande produktiv och särpräglad bilderboksskapare, som med all sannolikhet gör kvällsläsningen mer inspirerande för oräkneliga föräldrar i detta land.” /Expressen

norran.se

”Emma Adbåge hittar med små medel helt rätt i något som skett i alla barnfamiljer.”

"Bilderna är klockrena och texten, som är kort, kompletterar bra."

”Busigt och mysigt.” /Nerikes Allehanda

 

Såret

Om boken

På skolgården står ett stort pingisbord. Det finns inga pingisrack så vi springer runt, runt, runt. En dag snubblar jag mitt i springet.

PANG! Rakt på marken låg jag och fattade inte nåt. Jag såg bara himmel och lite jacka.

- Lever du!? ropade Sisse.

- Jag tror det, viskade jag.

Sen hördes en massa fotsteg, för hela skolgården hade sett smällen. Ettorna kom, tvåorna kom, Niklas i fyran kom och några på fritids kom. Alla i kören kom, långa Anna i trean kom, och sen kom halva femman och två från sexan. Alla ville se Såret!

Emma AdBåge är en mästare på att fånga livet på en skolgård: lekarna, kompisarna och gruppdynamiken. Såret handlar om att hamna i centrum, att bli synlig och att plötsligt vara den som alla vill prata med. Det är pirrigt och härligt med uppmärksamhet, men vad händer sen, när Såret försvinner? Vem bryr sig om ett litet ärr?

Emma AdBåge är en av våra mest älskade barnboksskapare. Hon är flerfaldigt prisbelönad, 2018 fick hon Augustpriset för den hyllade bilderboken Gropen.

Emma AdBåge, Emma AdBåge

Såret

 

Bajsfesten

Om boken

Att vara Charlie Schulmans pappa heter en omtyckt blogg där Alex Schulman skriver om pappalivet. 250 000 läsare följer varje vecka bloggen där det mest populära inslaget är "samtalen" som Alex för med sin sju månader gamla dotter Charlie.

Det fantastiska med Charlie är att hon inte bara formulerar sig i fullständiga meningar, hon är dessutom bra på att manipulera sin pappa. Deras bloggsamtal blev utgångspunkten för bilderboken Bajsfesten.

En morgon när pappan byter blöja på sin dotter visar det sig att hon inte bajsat. Han undrar varför, men får ett svävande svar. Dagen därpå har det ännu inte kommit bajs och inte dagen efter den. Pappan blir oroad och kräver att Nikki, Charlies alias i boken, berättar vad som pågår. Nikki svarar att hon "sparar sig". Pappa vill veta till vad, men hon vill inte precisera på annat sätt än att lurigt konstatera: "Den som spar han har!" Med sin charm, sina ögonblinkningar och bebisposer, sätter hon agendan och håller sin pappa på halster. Efter flera veckors oroliga kontroller efter bajs och många luftningar utan blöja, på Nikkis initiativ, sker det oundvikliga, det blir en magnifik bajsfest!

Barn kommer att älska Nikki för att hon är listig och rolig och för att en bajsfest, i det här formatet, alltid är oemotståndlig! Och föräldrar kommer att känna igen sig i allt!

Emma Adbåges bilder är genuint charmfulla; Nikkis och pappans kroppsspråk genererar en dynamik som bygger upp förväntningar.

Alex Schulman, Emma AdBåge

Bajsfesten

Relaterat

Nyheter

Emma och Lisen Adbåge får ”Heffaklumpen”

”Det vardagliga och vidunderliga samsas i bilderböckerna som visar vägen till barndomens vilda landskap. Att vi fallit som furor är helt naturligt”, skriver juryn i sin motivering.

De är nominerade till Deutscher Jugendliteraturpreis 2022

Emma AdBåge och Jenny Jägerfeld har nominerats till Tysklands mest prestigefyllda barn- och ungdomslitteraturpris.

De nomineras till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris

Emma AdBåge och Moa Backe Åstot har båda nominerats till priset som sedan 2013 delas ut till ett skönlitterärt verk som är skrivet på ett av de nordiska språken.

De är nominerade till Norrlands litteraturpris 2022

Himlabrand av Moa Backe Åstot och Ett rum till Lisen av Elin Johansson, Ellen Svedjeland och Emma Adbåge är nominerade i kategorin barn- och ungdomslitteratur.

Tre nomineringar till Augustpriset 2021

Furan, Ett rum till Lisen och Himlabrand har chans att vinna Augustpriset i kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok.