bok

Fem på tjuvjakt

Enid Blyton

Författare

Beskrivning

2004-05-18
9-12

Författare

Enid Blyton

2004 är det femtio år sedan den första av Enid Blytons klassiska äventyrsböcker om Fem-gänget kom ut på svenska. Det firar vi med att ge ut de fem första titlarna i ny utgåva med nya omslag och luftigare, mer lättläst text. Ingen har väl förmått personifiera en genre så som Enid Blyton med sina ungdomsdeckare. Generationer barn världen över har slukat böckerna om Julian, Dick, George, Anne och förstås hunden Tim. Redan på femtiotalet kom den första filmen om Fem-gänget. Sedan dess har både fler filmer och teve-serier följt, nu senast 1995. Med såväl mysiga som mystiska engelska miljöer, tuffa handlingskraftiga barn och gåtor på precis rätt nivå upptäcker ständigt nya läsare dessa stilbildande pusseldeckare för barn. Alla kan identifiera sig med någon i gänget: Ledargestalten Julian som med sin mognad och charm kan övertyga vilken vuxen som helst. Julians lillebror Dick som med glimten i ögat kastar sig huvudstupa in i äventyren. Georgina, den tuffa pojkflickan som vägrar svara om man inte kallar henne för George. Anne, minstingen i gänget som egentligen föredrar en lugn tillvaro framför läskiga äventyr, men ändå alltid följer med för att inte missa något. Tim, den övergivna strykarhunden som George tar hand om till sin pappas stora förtret. Enid Blyton (född 1897) är en av världens mest produktiva och lästa barnboksförfattare. Hon är översatt till 42 olika språk. Trots att Fem-serien kom ut på 1940-talet fortsätter böckerna att säljas i över en miljon exemplar per år! Fem-serien: Fem söker en skatt Fem på nya äventyr Fem på rymmarstråt Fem på smugglarjakt Fem på tjuvjakt Fem räddar en hemlighet Fem stoppar spöktåget Fem i knipa Fem går i fällan Fem på fotvandring Fem följer ett spår Fem reser till havet Fem och kidnapparna Fem befriar flygarna Fem på mystiska heden Fem i fara Fem gör ett fynd Fem och sjörövarskatten Fem löser en gåta Fem tillsammans igen Översättning: Kerstin Lennerthson

Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

9-12

Originaltitel

Five go off in a caravan

Originalspråk

Engelska

Översättare

Kerstin Lennerthson

Publiceringsdatum

2004-05-18

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789179406738

Antal Sidor

208

Vikt (kg)

0.257

 

Fem följer ett spår

Om boken

Ingen har väl förmått personifiera en genre så som Enid Blyton med sina ungdomsdeckare. Generationer barn världen över har slukat böckerna om Julian, Dick, George, Anne och förstås hunden Tim.
Redan på femtiotalet kom den första filmen om Fem-gänget. Sedan dess har både fler filmer och teve-serier följt.

Med såväl mysiga som mystiska engelska miljöer, tuffa handlingskraftiga barn och gåtor på precis rätt nivå upptäcker ständigt nya läsare dessa stilbildande pusseldeckare för barn. Alla kan identifiera sig med någon i gänget:
Ledargestalten Julian som med sin mognad och charm kan övertyga vilken vuxen som helst.
Julians lillebror Dick som med glimten i ögat kastar sig huvudstupa in i äventyren.
Georgina, den tuffa pojkflickan som vägrar svara om man inte kallar henne för George.
Anne, minstingen i gänget som egentligen föredrar en lugn tillvaro framför läskiga äventyr, men ändå alltid följer med för att inte missa något.
Tim, den övergivna strykarhunden som George tar hand om till sin pappas stora förtret.

Enid Blyton

Fem följer ett spår

Relaterat