Humoristisk debut om att vara yngst

Illustration av:

Klara Nordin Stensö

Publicerad:

2022-04-29

Debutanten Klara Nordin Stensö inspireras av H.C. Andersens klassiker, men fångar en annan historia. Den lilla lilla sjöjungfrun är en sprakande bildfest och en fyndig djupdykning i utanförskap och lillasyster sjöjungfrus triumf.

Långt, långt nere under vattenytan, nere i havets djupaste djup finns en helt annan värld. Där lever sjöjungfrurna. Med sina blanka, smidiga fenor simmar de fort och vant i havet. Där bor också en stor familj med sex systrar. Det är den lilla lilla sjöjungfruns familj. Att vara yngst i syskonskaran har sina fördelar, men när de stora systrarna ska göra storasystersaker som att simma upp till Ytan får den minsta sjöjungfrun inte följa med. De säger att hon är för liten och måste stanna hemma.

– Under mitt andra år på Konstfack fick jag Den lilla sjöjungfrun av H.C. Andersen i handen med uppgiften ”Gör nåt med det här”. Jag suckade inombords, men så läste jag och hittade alldeles i början av boken en berättelse om en sjöjungfru som blir ensam kvar, medan hennes systrar en efter en fyller femton och får simma upp till ytan. Där, tänkte jag, där, fanns något som jag ville utforska.

Den lilla lilla sjöjungfrun är full av igenkänning och beskriver barndomens stora känslor; att vara för liten, att inte få följa med, att stängas ute och underskattas. Men också hennes triumf. Boken genomsyras av underfundig humor och detaljrika färgstarka illustrationer i en värld som är både magisk och vardaglig. Sjöjungfrurna lever tillsammans med fiskar och ålar – men de tar bussen och har smartphones. 

– Att ge mig in i den världen har varit det absolut roligaste med den här boken: att få frossa i nautiska inredningsdetaljer, dåliga ordvitsar på tema hav och lära känna den lilla sjöjungfrun och hennes fem brokiga systrar. Den har väckt många tankar om hur det känns på insidan när ingen lyssnar och hur dynamiken ser ut i en ojämn syskonskara. Men också hur en mataffär ser ut när alla kan simma upp till översta hyllan?

Relaterat

Den lilla lilla sjöjungfrun

Om boken

Långt, långt nere under vattenytan, nere i havets djupaste djup finns en helt annan värld. Där lever sjöjungfrurna. Med sina blanka, smidiga fenor simmar de fort och vant i havet. Där bor också en stor familj med sex systrar. Det är den lilla lilla sjöjungfruns familj. Att vara yngst i syskonskaran har sina fördelar, men när de stora systrarna ska göra storasystersaker som att simma upp till Ytan får den minsta sjöjungfrun inte följa med. De säger att hon är för liten och måste stanna hemma!

Debutanten Klara Nordin Stensö frossar i undervattensmiljön med stor humor och djupdyker i hur det är att vara utanför.

Klara Nordin Stensö, Klara Nordin Stensö

Den lilla lilla sjöjungfrun

Relaterade artiklar

Häng med på påskjakt!

Systrarna Klara Nordin Stensö och Mimmi Nordin gör sin första bok tillsammans. Den stora påskjakten är ett fartfyllt påskäventyr med ledtrådar och finurligheter som engagerar stora som små.