Nytt mysrysligt äventyr om Sommarskuggan

Illustration av:

Johanna Arpiainen

Publicerad:

2022-09-20

Alla barns favoritbusare är tillbaka och den här gången är det staden med alla runstenar som får besök!

  – Får du något utslag? undrar Ila.

– Nä, suckar Nouri och fortsätter att stirra på sin skuggsensor-mackapär. Får du?

Bästisarna Ila och Nouri befinner sig mitt på stora torget i staden med runstenar. För några dagar sedan kom de över en ramsa som sades kunna locka fram deras stora favorit: Sommarskuggan. De rabblade den, och sedan dess hoppas de varje dag att superbusaren ska dyka upp. De har till och med byggt egna mackapärer som ska kunna känna av Sommarskuggans buskrafter. 

Nu ska de gå på spökvandring i ett av stadens gamla slott. Här sägs ensamma riddaren spöka i källaren, den vita damen i biblioteket och den gråtande pojken uppe på slottets vind. Men det verkar som om ytterligare någon smyger omkring i slottet och ställer till med bus ...

– Jag ville skriva ett bus som utspelar sig på ett slott och kom att tänka på Sigtuna där det finns flera stycken. Har varit där många gånger och fullkomligt älskar den mysiga pittoreska staden som är full av historia. Det finns något slags magiskt skimmer över Sigtuna och att låta Sommarskuggan komma dit och busa kändes givet och spännande, säger Tina Mackic.

Sommarskuggan är en av SVT:s absolut populäraste karaktärer och bokserien har blivit minst lika populär. Inlagan är rikt illustrerad av Johanna Arpiainen.

– Jag har försökt efterlikna verklighetens Sigtuna så mycket jag kunnat. Torget och Rådhuset går nog att känna igen, likaså kyrkoruinen. Helt verklighetstroget blir det dock aldrig då jag måste vända och vrida på vägar och annat för att passa in i handlingen. Men det är det som jag tycker är lite av charmen och utmaningen, att få allt att fungera på en och samma bild ändå, berättar Johanna.

Relaterat

Sommarskuggan och slottsbuset

Om boken

VARNING!
LÄSES PÅ EGEN RISK …Skugg, skugg Sommarskuggan,hör vår invit, du är välkommen hit.Men inget bus i vårt hus.Inget skuggslem i vårt hem.Om du oss besöker,kan du hitta vad du söker.Sommarskuggan har under flera somrar lurat barn och vuxna i programmet Sommarlov. Den magiska dräkten är ständigt på jakt efter sin utvalda person, om den skulle hitta den så blir Skuggan fulländad! Det får bara inte hända, och nu ska Struts köra dräkten till ett topphemligt gömställe. Där ska skuggkistan låsas in för alltid!Samtidigt står bästisarna Ila och Nouri mitt på torget i staden med runstenar. För flera veckor sedan kom de över en ramsa som sägs kunna locka fram Sommarskuggan. De rabblade den och har sedan dess varit på torget varje dag och hoppats att Sommarskuggan ska dyka upp. De har till och med byggt egna apparater som borde känna av Sommarskuggans buskrafter. Frågan är bara om Ilas och Nouris skugg-manicker verkligen fungerar …Sommarskuggan är en av SVT:s absolut populäraste karaktärer. Äntligen finns nu också böcker om barn tv:s främste busare. Härliga, mysrysliga äventyr skrivna av Tina Mackic, som till vardags skriver tv-manus om … just det, Sommarskuggan.

Tina Mackic, Johanna Arpiainen

Sommarskuggan och slottsbuset

Relaterade artiklar

Nytt mysrysligt äventyr om Sommarskuggan

Alla barns favoritbusare är tillbaka och den här gången är det staden med alla runstenar som får besök!