Rättframt och spännande om att bli till

Illustration av:

Louise Winblad

Publicerad:

2022-06-15

Mammas mage är jättestor, för där inne ligger Ebos lillebror. Förut låg Ebo där, har mamma sagt. Men hur kom han in dit? Och hur gick det till när han kom ut?

I Hur blev jag till? Och hur kom jag ut? får vi genom Ebos berättelse följa med på den fantastiska resan från ägg som möter spermie och ända fram till den stora stund när bebisen ska komma ut. Här finns även plats för andra berättelser – för det finns ju massor av sätt för en bebis att bli till, och nästan lika många sätt att födas på!

Barnmorskan och folkbildaren Asabea Britton och illustratören Louise Winblad, alias hejhejvardag, har tillsammans skapat en rättfram och spännande faktabok om frågorna de flesta barn förr eller senare ställer.

– Jag ville göra en bok som på ett okonstlat men varmt sätt förklarar hur barn kan bli till men också hur de kan födas. Som ett hjälpmedel för föräldrar som tycker det är svårt att prata om eller bara för att vidga kunskapen hos nyfikna små barn. För mig var det också väldigt viktigt att göra en bok som var inkluderande där så många familjer som möjligt känner sig sedda. Slutligen ville jag bidra till att avdramatisera graviditet och födandet för barn och visa det som det mångsidiga, extraordinära och samtidigt alldagliga det är. Jag är otroligt stolt över boken och hoppas den ska bidra till många nyfikna frågor hos både barn och deras vuxna, säger Asabea Britton.

– Att på ett enkelt och fint sätt ge svar på stora frågor och en vilja att bredda synen på barnagörande och barnafödande har präglat vårt arbete med Hur blev jag till? Och hur kom jag ut? säger Louise Winblad. Att få jobba med Asabea i detta kändes så rätt – att få ut hennes pedagogiska, lugna och inkluderande ord i bild har varit något av det roligaste jag gjort. Jag hoppas och tror att den varma känslan förmedlas i ord och bild.

Illustratör: Louise Winblad

Relaterat

Hur blev jag till? Och hur kom jag ut?

Om boken

Vinnare av Adlibrispriset 2022 – Årets bästa barnbok 0–6 år!
Mammas mage är jättestor, för där inne ligger Ebos lillebror och snart ska han komma ut! Men förut låg Ebo därinne, det vet han, för det har mamma berättat. Men hur kunde han egentligen komma in i magen? Och hur gick det till när han kom ut?Asabea Britton är utbildad barnmorska och folkbildare inom graviditet och förlossning. Tillsammans med illustratören Louise Winblad, alias hejhejvardag, har hon skapat en bok om frågorna de allra flesta barn förr eller senare ställer.Genom Ebos berättelse får vi följa med på den fantastiska resan från ägg som möter spermie, via de nio månaderna i magen och slutligen till den stora stund när bebisen ska komma ut. Men här finns även plats för andra berättelser - det finns ju massor av olika sätt för en bebis att bli till, och nästan lika många sätt att födas på!En rättfram och spännande faktabok för alla vuxna som behöver lite hjälp på traven att förklara ett av livets allra största fenomen för nyfikna barn.

Asabea Britton, Louise Winblad

Hur blev jag till? Och hur kom jag ut?

Relaterade artiklar

Lättsamt och lärorikt om livsviktig menskunskap

Vad ska du äta när du har mens? Hur var det att ha mens förr i tiden och hur kan det vara att ha mens på olika platser i världen? Hur ser det egentligen ut med de mens-kliga rättigheterna i världen och vilka är menshjältarna?