”Jag vill avdramatisera toalettbesöken”

Illustration av:

Louise Winblad

Publicerad:

2021-05-26

Författaren, läraren och läsambassadören Anne-Marie Körling slår, tillsammans med illustratören Louise Winblad, ett slag för att låta barn ta tid på sig med potträningen.

Att sluta med blöja och börja gå på pottan är ett viktigt steg i alla små barns liv. Men det är inte alltid så lätt, och problem kring toabesöket är enormt vanligt bland barn, ibland långt upp i skolåldern. Den här boken är tänkt som ett sätt att förbereda barnet inför att sluta med blöja, avdramatisera kiss och bajs för både barn och förälder och uppmuntra till att låta barnet pröva på egen hand.

– Under åren har jag träffat oerhört många barn med magproblem, föräldrar som känner sig stressade över att barnet inte är blöjfritt, lärare som känner sig osäkra på ifall det kanske är för privat att hjälpa ett barn i förskoleklass att torka rumpan.
Med den här boken vill jag peppa alla att kiss och bajs inte är så farligt, så tabu. Det är roligt. Sitt länge, bajsa skönt! Jag vill avdramatisera toalettbesöken, säger Anne-Marie Körling.

Nödig är en lekfull och rolig bok med färgglada illustrationer av Louise Winblad, också känd som hejhejvardag i sociala medier.

– Jag älskar att fundera på de där vardagliga situationerna i livet, speciellt genom barns ögon. Hur toalettbesök i denna bok handlar om beslut, sinnlighet och lugn. Hur handtvätt kan vara ett stort nöje. Att välja potta eller toalett. Att klara av något själv. Jag ville fånga den där känslan som texten gav mig – en blandning av energi och lugn, berättar Louise Winblad.


"Texten är enkel och påminner om Max-böckerna med korta meningar som: "Sitta länge. Bajsa skönt." Bilderna i mjuka pasteller är klockrena och passar mycket bra in i berättelsen. Igenkänning på högsta nivå för barn i förskoleåldern. Helhetsbetyg: 5." - BTJ

Relaterat

Nödig

Om boken

Nödig! Bråttom, springa toaletten. Bort byxa, kissa, bajsa, sitta länge. Hälla toaletten, spola bort. Inte glömma tvätta händerna, mycket skum. Klappa magen, inte nödig. Nu leka!

En rolig och peppande bok om att gå på pottan med text av tidigare läsambassadören Anne-Marie Körling och illustrationer av omåttligt populära Louise Winblad alias hejhejvardag!

Att sluta med blöja och börja gå på pottan är ett viktigt steg i alla små barns liv. Men det är inte alltid så lätt, och problem kring toabesöket är enormt vanligt bland svenska barn, ibland långt upp i skolåldern. Den här boken är tänkt som ett sätt att förbereda barnet inför att sluta med blöja, avdramatisera kiss och bajs för både barn och förälder och uppmuntra till att låta barnet pröva på egen hand.

Anne-Marie Körling är lärare, tidigare läsambassadör och flitigt anlitad föreläsare landet runt, med ett särskilt fokus på barns rätt till medbestämmande. Illustratören Louise Winblad är mest känd under sitt alias hejhejvardag. Hon driver en av Sveriges mest lästa föräldrabloggar och har blivit känd och älskad för sina humoristiska illustrationer om föräldraskapets alla olika sidor.

Anne-Marie Körling, Louise Winblad

Nödig

Relaterade artiklar

Lättsamt och lärorikt om livsviktig menskunskap

Vad ska du äta när du har mens? Hur var det att ha mens förr i tiden och hur kan det vara att ha mens på olika platser i världen? Hur ser det egentligen ut med de mens-kliga rättigheterna i världen och vilka är menshjältarna?