Rysliga boktips för barn och unga

Illustration av:

Pelle Forshed

Publicerad:

2023-10-17

Halloween närmar sig och vi passar på att tipsa om aktuella böcker som ger kalla kårar. Möt spöken, häxor, zombies och andra läskiga varelser i ett gäng ruggiga barnböcker för olika åldrar. Läs, rys och mys!

LÄSÅLDER: 3-6

Häxor går på bio av Ebba Forslind och Mari Ahokoivu

De störiga häxorna är tillbaka och nu har de tagit plats i biosalongen vilket förstås är lika med – kaos! Häxornas kjolar korvar sig i stolarna, popcornen behöver definitivt mer salt, filmen är inte tillräckligt rolig och dessutom är det ganska kyligt i biosalongen. Lika bra att tända en liten brasa, tycker häxorna, som struntar i alla som ber dem att sluta störa. De vill ju ha kul! Fartfylld, pricksäker vers och humoristiska illustrationer!

Rysliga förskolan av Lina Neidestam

Hack hack, hack hack ... Vad är det som låter i den nedsläckta förskolekorridoren? Sitter det en häxa i torkskåpet och hackar fladdermusvingar till en ryslig trolldryck? Är det ett skelett som hackar tänder i pysselrummet? Eller ett läskigt monster med långa, vassa klor som har gömt sig i köket? Perfekt högläsning för alla spänningsälskande förskolebarn. Lina Neidestams rysare från 2018 kom i våras i vårt Klumpe Dumpe-bibliotek!

Rysligt mysigt Halloween av Frida Naemi Persson och Moa Graaf

En bok helt tillägnad barnens favorithögtid: Halloween! Bus eller godis? Ett gäng utklädda barn på godisjakt råkar plötsligt snubbla in i en ny del av stan där ingenting ser ut som vanligt. I roliga rim och härligt mysrysliga bilder får möta vampyrer, häxor, skelett och ett gäng busiga spöken i ett kittlande äventyr. En bokpärla från förra året!

LÄSÅLDER: 6-9

Vilse av Elin Sandström

Agnes går alltid genom skogen för att komma hem, men en dag ser allt annorlunda ut. Hon är vilse. Snart träffar Agnes en flicka. Hon är också vilse, men minns ingenting, inte ens vad hon heter. Flickan vet bara att hon har tappat fem magiska stenar på vägen.

De bestämmer sig för att försöka hitta stenarna, men beter sig inte flickan lite märkligt? Vem är hon egentligen och var kommer hon ifrån?

Elin Eplet Sandströms första egna bok Vilse är en barnrysare i gotisk anda med oväntad twist – och fantastiska fyrfärgsillustrationer.

Det festliga spöket av Petrus Dahlin och Sofia Falkenhem

Julen närmar sig och det är fullt upp på restaurang Trelós där Sam och Sara bor, men Hotell Frode längre ner på gatan ekar tomt. Där spökar det nämligen och om hotellägarna inte får ordning på kaoset riskerar de att behöva stänga. Som tur är kommer Spökräddarna till undsättning!

Ett spöke som barnvakt av Mårten Melin och Hanna Granlund

Det är helg och kompisarna Nila och Maj ska sitta barnvakt åt femåriga Lilo som är rädd för både mörkret och spöken. Det sista de vill är att skrämma Lilo. Hur ska de klara det här utan att avslöja att Maj är ett spöke? Snart visar det sig dessutom att hon inte är det enda ... Det spökar faktiskt på riktigt i huset!

Familjen Rysberg: Sol och blodbad av Fredde Granberg och Mikael Riesebeck

Familjen Rysberg har semester och åker till Vampire Beach – en soldränkt sandstrand vid havet i Transylvanien. Och den är inte bara till för vampyrer. Tvärtom. Syftet är att locka vanliga, levande turister som är fulla av smaskigt blod ... Och för att vampyrerna också ska kunna njuta av sol och bad har man utvecklat en kräm med solskyddsfaktor 800. Låt blodbadet börja!

Flykten från människoparken av Pelle Forshed

Zammy och hans familj lever ett helt vanligt zombieliv i Zombyberg. Vad ingen vet är att de i själva verket är levande människor som klär ut sig till odöda genom att bada i lera och sminka sig gröna med mossa. Om de blir avslöjade skulle de genast bli inspärrade i människoparken. Så när magistern meddelar att klassen ska åka på utflykt just dit blir Zammy minst sagt nervös …

Dödens bio av Tobias Söderlund och Stef Gaines

Bio Fenix ska öppna igen efter att ha varit stängd i femtio år. Ellen och hennes bror Oscar har biljetter till premiärvisningen. Ett besök som blir riktigt läskigt – och inte enbart för att de ser på skräckfilm. Bion ruvar nämligen på en mörk hemlighet. Ett mysterium som bara kan lösas med hjälp av spökhunden Buster.

Familjen Monstersson samlingsvolym 2 av Mats Wänblad och Pelle Forshed

Ebba och Boris är både grannar och bästa vänner. Men Boris och hans familj är inte riktigt som andra: de är monster! De bor i ett riktigt kråkslott, sover i kistor och har en tam gam. Och hunden Mysis ser snarare skräckinjagande än gullig ut ...

En samlingsvolym med den fjärde, femte och sjätte boken i den numera klassiska lättläst-serien om Familjen Monstersson: "Gamen Polly rymmer", "Ett monster går på bio" och "Bada i silver".

LÄSÅLDER: 9-12

Barnhemmets hemlighet av Elin Holmberg

En sommarkväll kommer 12-åriga Clara med sin pappa och hans nya tjej Malin till Tjällvattnet, platsen i ingenstans. Där har de köpt ett stort fallfärdigt hus vid älven, precis vid Sandöbrons fäste. Byggnaden har tjänat både som pensionat och barnhem genom åren men ska nu rustas och göras om till Ångermanlands finaste Bed & Breakfast. Men under renovering börjar underliga saker att ske. Varför står det HJÄLP! på väggen bakom en tapet? Vem har skrivit det gamla brevet de hittar bakom en list? Varför blir Malin blekare för var dag som går?

Clara och hennes vän Eli börjar luska i mysteriet, och bit för bit uppdagas en mörk historia från det förflutna. En nervkittlande spökberättelse med en historisk twist!

Flickan i grottan av Greta Boström

Nominerad till Crimetime Award årets barndeckare 2023! Alma är på ridläger med sin bästa vän Adriana när hon får höra spökhistorien för första gången. Den om flickan som hittades död samma dag som Alma föddes. Det är Lexi som berättar. Lexi som bor på gården, har två egna ponnyer och sammetshy. Hon som gör allt för att ta Adriana ifrån Alma.Snart börjar konstiga saker hända och ju längre tiden går, desto tydligare blir det att ett mörker döljer sig bakom den somriga idyllen på gården.

Hjärta av eld av Ingelin Angerborn

Mårten, Shirin, Bella och Hilding ska vara med i en skräckfilmstävling på höstlovet. De har hittat den perfekta inspelningsplatsen – en gammal kyrka som stått tom i flera år. Enligt Mårtens kusin Filip spökar det i kyrkan. Filip är visserligen en mästare på att ljuga ihop saker, men kyrkan verkar faktiskt ha övergivits i all hast. Och när det börjar hända obehagliga saker under filminspelningen vet Mårten snart inte vad han ska tro längre. Stämmer det som Filip säger i alla fall? Finns det en vandrande vålnad i kyrkan? Vålnaden av ett barn utan hjärta?

Odjuren av Kerstin Lundberg Hahn och Elisabeth Widmark

Annie åker med sin moster och morbror, Harald och Emma, till stugan i Trolltjärn. Harald ska snickra på ett jakttorn och Emma och Annie ska spela spel och gå i skogen. Men det blir inte riktigt som de tänkt. Harald säger att Trolltjärn är porten till en annan värld, att människorna bara är gäster i skogen, och att trollen och de underjordiska härskar där. Men de vill inte människorna något illa. För det mesta … Odjuren är en naturthriller i grafisk roman-form.

Rummet innanför av Mårten Melin

I dessa tio fantastiska berättelser möter du sällsamma varelser som spöken, älvor, demoner och vampyrer. Och människor – kanske de otäckaste varelserna av dem alla …

Eldöga av Pascale Vallin Johansson

Mystik, kärlek och familjehemligheter i den tredje och avslutande delen i den spännande trilogin Fågelspår! Och precis som i de tidigare delarna så bär en fågel ett viktigt budskap från andra sidan …

LÄSÅLDER: 12-15

Pestblommor av Mats Strandberg

Det är hösten 1710 och pesten brer ut sina svarta vingar över Stockholm. Magdalena och hennes lillasyster Ebba tvingas flytta från huvudstaden när deras mor dör i den fruktade sjukdomen. De ska bo på Svartdamm slott, hos en moster de aldrig träffat. Slottet är vackert, men fullt av hemligheter. Varför verkar moster Katarina hata Magdalena? Vem är den skrämmande prästen som kommer till slottet varje vecka? Och varför får Magdalena inte träffa Katarinas styvson, eller ens ställa frågor om honom? En kuslig berättelse om förbjuden kärlek och mörka hemligheter ur det förflutna med fantastiska bilder av Elin Eplet Sandström.

LÄSÅLDER: Unga vuxna

Skräxikon av Emma Frey-Skött, Madeleine Bäck och Lina Blixt

Vill du veta hur ett hjärta sätts i sken eller hur en zombie ska avrättas? Då har du hittat rätt! Skräxikon innehåller dödsnödvändig information om världens otäckaste genre – SKRÄCK. Författarna tar pulsen på de bästa monstren, skräckfilmerna, serierna och horrorböckerna. Boken är dessutom full med skrämmande snygga illustrationer av Lina Blixt. En best-of-skräck-samling från förra året!

Relaterat

Sol och blodbad

Om boken

Trodde du att vampyrer hatar sol? Glöm det!
Familjen Rysberg har semester och ska resa till sitt hemland Transsylvanien. Där har Vampyrrådet nämligen byggt en ny badort – Vampire Beach – vid en soldränkt sandstrand vid havet. Och den är inte bara till för vampyrer. Tvärtom. Syftet är att locka vanliga, levande turister som är fulla av smaskigt blod ... Och för att vampyrerna också ska kunna njuta av sol och bad har man utvecklat en kräm med solskyddsfaktor 800. Låt blodbadet börja!Sol och blodbad är den andra fristående boken om Drak-Olle, Bettan, Vampyrella, Uffe och de andra karaktärerna i Familjen Rysberg, kända från den älskade SVT-serien.

Fredde Granberg, Mikael Riesebeck

Sol och blodbad

Vilse

Om boken

Agnes brukar ofta ta vägen genom skogen, men en dag går allt fel. Riktigt fel. Hon känner varken igen träden, stenarna eller stubbarna, och stigen där hon brukar gå är som försvunnen. Agnes är vilse!
Som tur är träffar Agnes en flicka mitt i skogen. Hon är också vilse, men hon minns ingenting, inte ens vem hon är. Det enda hon vet är att hon har tappat fem magiska stenar som Agnes måste hjälpa henne att hitta. Men efter ett tag börjar Agnes fundera. Beter sig inte flickan lite märkligt? Hur kan man ha glömt precis allt? Vem är hon egentligen och var kommer hon ifrån?

Vilse är en genomillustrerad berättelse om att möta sina rädslor och vara modigare än man egentligen vågar. De fantastiska bilderna skapar en krypande, gotisk rysarstämning, men är också en färgsprakande hyllning till naturen.
Elin Eplet Sandström är konstnär och illustratör, bosatt i Stockholm. Det här är hennes första egna bok.

Elin Sandström, Elin Sandström

Vilse

Rysligt mysigt, Halloween

Om boken

Det är regnigt, riktigt ruskigt. Rysligt mysigt, Halloween! Smarrigt godis, läskigt bus, hemska pumpor, tända ljus.
En bok helt tillägnad barnens favorithögtid: Halloween!Bus eller godis? Ett gäng utklädda barn på godisjakt råkar plötsligt snubbla in i en ny del av stan där ingenting ser ut som vanligt. Här finns en blodbar, en vampyrtandläkare … och massor av läskiga varelser som inte alls ser utklädda ut!Möt vampyrer, häxor, skelett och ett gäng busiga spöken i ett kittlande äventyr som passar perfekt för 3–6-åringarna som älskar Halloween. Med roliga rim av bilderboksdebutanten Frida Naemi Persson och härligt mysrysliga bilder av Moa Graaf. Läs tillsammans, fnissa och rys! För du är väl inte rädd …?

Frida Naemi Persson, Moa Graaf

Rysligt mysigt, Halloween

Skräxikon

Om boken

Vill du veta hur ett hjärta sätts i sken eller hur en zombie ska avrättas? Då har du hittat rätt! I den här boken har vi samlat dödsnödvändig information om världens otäckaste genre - SKRÄCK. Vi tar pulsen på de bästa monstren, skräckfilmerna, serierna och horrorböckerna. Vi lär dig hur kroppen reagerar på rädsla och bäst av allt: vi delar med oss av våra bästa tips och skräckupplevelser till dig. Boken är både ett slags uppslagsverk för den som vill veta det allra viktigaste och en blodisande källa till det bästa inom genren. Välkommen ner i avgrunden!
Skräxikon är en best-of-skräck-samling, noggrant utvald och nedtecknad av skräckfantasterna Madeleine Bäck och Emma Frey-Skött, och illustrerad av Lina Blixt.

Emma Frey-Skött, Madeleine Bäck, Lina Blixt

Skräxikon