bok

Flickan i grottan

Greta Boström

Författare

Beskrivning

2023-05-23
Svenska
9-12

Författare

Greta Boström

Formgivare omslag

Elina Grandin

Mediekontakt

Natascha Laszlo

Nominerad till Crimetime Award Årets barndeckare 2023!

Adriana pekade på siffrorna. 2010 09 10. ”Det är dagen Alma föddes. Sjukt va?”
Lexi tittade forskande på datumet och sedan granskande på oss, som för att avgöra om vi var värda ett förtroende. Något hårt glimmade till i ögonen. ”Ni har väl hört historien om flickan i grottan?”

Alma är på ridläger med sin bästa vän Adriana när hon får höra spökhistorien för första gången. Den om flickan som hittades död samma dag som Alma föddes. Det är Lexi som berättar. Lexi som bor på gården, har två egna ponnyer och sammetshy. Hon som gör allt för att ta Adriana ifrån Alma. Hur kan någon som har allt vara så taskig?

Snart börjar konstiga saker hända. Ett okänt nummer ringer till Almas mobil men när hon svarar finns ingen där, bara ett susande, vinande ljud. Och vem är den vitklädda kvinnan som dyker upp på de mest oväntade ställen? Finns hon ens på riktigt?

Dessutom är det något mystiskt med Blue, Almas ridlägerhäst. Känsliga Blue med sagohästmanen som inte alls verkar höra hemma på en ridskola. Varför vill ingen prata om hur hon hamnade där? Ju längre tiden går, desto tydligare blir det att ett mörker döljer sig bakom den somriga idyllen på gården.

Flickan i grottan är en nervkittlande berättelse om att växa upp, om vänskap och svek. Och om monstret som lurar i känslan av att inte duga.

Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

9-12

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Publiceringsdatum

2023-05-23

Produktion

Papper

Holmen Book Cream

Miljömärkning

Ja

CE-märkning

Nej

Tryckeri/Producent

Livonia Print Ltd

Produktdetaljer

ISBN

9789129737585

Antal Sidor

239

Ryggbredd (mm)

22

Höjd (mm)

210

Vikt (kg)

0.325

Bredd (mm)

155

Hållbarhet

Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen baserat på ett genomsnittligt utsläpp för tryckeriets transporter, energiförbrukning och val av papper. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut i genomsnitt mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.

Läs mer om hållbarhet

Klimatpåverkan

340g CO2e
Papper
ca 206 g

Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalité och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar vid behov med utsläpp från skogsbruk, transporter och elförbrukning.

Tryck
ca 4 g

Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el, fjärrvärme, olja och naturgas per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.

Transport
ca 131 g

Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. För vägfrakt baseras beräkningen på en genomsnittlig lastbil med dieselmotor. För sjöfrakt baseras beräkningen på fartyg vid långväga frakt (container) och frakt över Östersjön (lastbilstransporter).

Recensioner

Göteborgs-Posten

”Det är tätt och svettigt”

"... relationsbitarna för tankarna till Kristina Sandbergs vuxenroman ”Insekternas sång” /.../ Det är tätt och svettigt, både i discoscenerna och i försöken att kontrollera en vilt dansande nervig häst. Just ridscenerna är virtuosa, där jag som aldrig ridit plötsligt själv föreställer mig bemästra djuret med skänklar och hjälper." Stina Nylén

BTJ

”välskriven och dramatisk”

”Läsaren dras omgående in i den känslofyllda och gripande dramatiken /…/ Greta Boströms debutbok imponerar genom att den psykologiskt trovärdigt kombinerar viktiga och allmänmänskliga problemkomplex med ett vackert, målande språk, träffsäker dialog och verkligt goda kunskaper om ridning. /…/ jag hoppas på fler böcker av Boström. Helhetsbetyg: 4.” Jan Hansson

 

Skuggreglerna

Om boken

Det konstiga började samma dag som Bagheera satte sina hovar på vår stallplan. Småsaker till en början. En borste på fel ställe, en stängd dörr som plötsligt stod öppen. En vag känsla av att någon varit där.
Alla tycker att gården där Lo bor ser ut som en sagovärld. De vackra husen, näckrosdammen, parken och hagarna. Själv tycker Lo att det enda sagolika med hennes liv är hingsten Bagheera, Los alldeles egna guldpanter.Men redan samma kväll som han kommer till stallet börjar märkliga saker hända. Lampor som lyser fast de är trasiga och oförklarliga fotspår i snön. Är det någon där? Eller något?En som inte är lika glad för Bagheera är storasyster Leah. När konkurrensen om sista platsen i hopplaget hårdnar, ställs den redan såriga syskonrelationen på sin spets.Kan det vara hon som gjort punka på Los cykel och brutit sig in i hennes skåp i skolan? Vem skulle det annars vara?För att förstå vad som händer börjar Lo gräva i den gamla gårdens historia – en historia som visar sig vara både mer skrämmande och brännande än hon någonsin kunnat ana.Skuggreglerna är en laddad berättelse om mod, längtan och förbjudna känslor. Får man ens hata sin egen syster?

Greta Boström

Skuggreglerna

Relaterat

Nyheter

Nominerade och prisade böcker

Har du svårt att välja bok? Välj något som nominerats eller prisats! Här tipsar vi om 10 böcker som har uppmärksammats med priser och nomineringar under hösten.

Rysliga boktips för barn och unga

Halloween närmar sig och vi passar på att tipsa om aktuella böcker som ger kalla kårar. Möt spöken, häxor, zombies och andra läskiga varelser i ett gäng ruggiga barnböcker för olika åldrar. Läs, rys och mys!

De är nominerade till Crimetime Award

Greta Boström, Petrus Dahlin och Peter Bergting, har nominerats till Crimetime Award årets barndeckare 2023. Priset delas ut till en barnboksförfattare som skriver deckare eller spänning för barn 6–12 år. Nu kan du vara med och rösta! 

När ridlägret förvandlas till en mardröm …

Greta Boströms debut "Flickan i grottan" är en nervkittlande berättelse om att växa upp, om vänskap och svek. Och om monstret som lurar i känslan av att inte duga.

Nya böcker i maj 2023

Maj bjuder på kära återseenden med Kanel och Kanin, Ruby, Skoldeckarna, Vera Svanson och många fler. Men vi får även stifta nya bekantskaper – bland dem Familjen Rysberg som inte är som vanliga familjer, de är nämligen vampyrer! Dessutom vidunderligt vackra bilderböcker, spännande debutböcker och så får vi hjälp att knäcka läskoden med LÄS! Välkommen till en maxad bokmånad!