Våra nya böcker i maj 2022

2022-04-29

Illustration av:

Emma Göthner
Äntligen kommer fortsättningen på förra årets mest sålda barnbok! I den sjunde delen i Handbok för superhjältar är något riktigt skumt på gång i Rosenhill. Häng med Pappa Kapsyl, känd från YouTube, när han försöker springa ifrån en hungrig T-rex och fira fredagsmys i Emma Bouvins barnboksdebut. Dessutom får vi möta ett nutida magiskt Stockholm där nordiska väsen lever dolda bland människorna i första delen i Gustav Tegbys trilogi Bortbytingar. Och mycket, mycket mer! Välkommen till en fullmatad bokmånad!

LÄSÅLDER 0-3

Nyfikna öron - Roliga djur Peka-lyssna! Illustratör: Marion Billet

Ny bok i succéserien Nyfikna öron: en fin liten kartongbok med ljud! Lär känna sjölejonet, påfågeln och andra roliga djur. Både hur de ser ut och hur de låter.

Bruno åker bak på cykeln av Anna Ribbing och Cecilia Heikkilä

Nu ska småbarnsfavoriten Bruno ut och åka igen, och den här gången ska pappa och Bruno ut och cykla. De åker förbi en ekorre, Bruno vinkar åt en igelkott och spanar in en gul bil. Det är roligt att sitta bak på pappas cykel, men Bruno vill cykla mer. Vilken tur att mamma har en överraskning åt Bruno när han kommer hem!

Kanel och Kanin upptäcker foten av Ulf Stark och Charlotte Ramel

Äntligen är de underbara karaktärerna Kanel och Kanin tillbaka! Nu i ett format anpassat för de yngsta läsarna. Solen skiner, havet ligger blankt och vännerna Kanel och Kanin är på väg till stranden. Idag ska de undersöka foten. Texten är hämtad från bilderboken Kanel och Kanin - dikter om kroppen som gavs ut 2006.

Alfons kompisar: bok och kubpussel

Fin presentbox med både bok och kubpussel med sex pusselmotiv för de yngsta. Första mötet med Alfons och hans kompisar.

LÄSÅLDER 3-6

Jagad av en T-Rex av Carl-Otto Johansson och Ola Lindblom

Häng med Pappa Kapsyl, känd från YouTube, när han försöker springa ifrån en hungrig T-rex! I roliga rim och fartfyllda bilder får vi följa med på jakten som går genom staden och landet, skogen och havet, ända fram till en eldsprutande vulkan. Pappa Kapsyl är nära att ge upp, men då ser han plötsligt något som kan bli räddningen ...

Fallet med diamantringen av Helena Kubicek Boye och Andrea Femerstrand

När Jojo och kompisarna Otto och Einar hittar en äkta diamantring nere i den mörka källargången blir det början på ett riktigt mysterium. För vems är ringen egentligen? Det måste Jojos deckarklubb ta reda på! En rolig och fartfylld bilderboksdeckare för kluriga barn som vill ha lite mer text än i en vanlig bilderbok. Läsålder från ca 4-5 år.

Pippi Långstrump: Nya Sommarlovsboken av Astrid Lindgren och Ingrid Vang Nyman

I den här boken ryms allt från rolig läsning, kluriga strandpyssel, bingo, labyrinter, korsord, färgläggning till mycket annat spännande som räcker hela sommaren. Passar barn från 4 år och uppåt!

Farliga skogen av Sanna Borell

Träd in på egen risk! I Farliga skogen bor det bara läskiga varelser. Här är alla tuffa och hårda, ingen känner sig någonsin ledsen eller rädd. Man ägnar sig inte åt att ”leka”. Och att dricka saft tillsammans med vänner kommer inte på fråga. Vad ska ens ”vänner” vara bra för? Följ med på en färd genom färgsprakande fantasilandskap, där en kurragömmalek med en svårhittad ekorre mynnar ut i en oväntad vänskap.

Hur vet man att en hund av Naima Chahboun och Joanna Hellgren

Hur vet man att en hund är en hund? Det har man bara bestämt. Den skulle lika gärna kunna heta bjäfs. Eller grums. Eller baobab. Vem har bestämt det? Har mamma bestämt det? Följ med på en svindlande promenad, i ett samtal om mammor, hundar och vägen hem.

Den övergivna ön av Astrid Åhlén

En flicka söker efter ett borttappat fotoalbum som har tillhört hennes pappa. På egen hand ror hon ut till ön mitt i havet för att utforska det övergivna huset. Finns albumet där i något av de ödsliga rummen? Och kommer det ge henne svar på gåtan om varför hon vet så lite om sin familj? Ett starkt och känslosamt bildäventyr om att söka efter sin familjs historia, och om att hitta svaren närmare än man tror.

Allt vi tappar och hittar av Elin Johansson och Siri Ahmed Backström

Lyckan i att hitta en vacker sten. En sån man alltid drömt om: lagom rund, och alldeles len. Att ta hem den, tvätta den med tvål och torka den med finservetter. Och sedan förskräckelsen när man upptäcker att den plötsligt är borta. Jackfickorna är tomma. Man har tappat den! En fin och underfundig berättelse om att förlora en omtyckt ägodel.

Vi vill ha fredagsmys! av Emma Bouvin och Emma Göthner

Äntligen fredag! Det betyder mys, mys och ännu mer mys, det vet ju alla. Kompisarna Elly och Alba har planerat allt in i minsta detalj: de ska samla sina gosedjur och ligga på mjuka kuddar och se på Frost. Men viktigast av allt: de ska äta hallon, blåbär och chips. Så när Ellys mamma dyker upp med popcorn är hela fredagsmyset förstört.

Kattungen av Ingrid Flygare

Kattungen är tredje delen i Ingrid Flygares bokserie om djurens ungar. En varm och mysig berättelse om ett att våra mest populära (och egensinniga!) husdjur för barn från 2 år och uppåt.

Stora boken om Alfons av Gunilla Bergström

Visst känner du Alfons Åberg? Han bor med sin pappa och är som barn är mest. Inte så stor och inte så stark. Och slåss gör han helst inte heller. Glad och busig kan han vara, men också arg, svartsjuk och spökrädd ... I den här lyxiga jubileumsutgåvan har Gunilla Bergström valt ut fem av sina böcker om Alfons, som visar honom i hans olika åldrar.

Alfons stora pysselbok

Här kommer en maffig och härlig pysselbok där du får träffa alla kända karaktärer från Alfons värld. Alfons är nyfiken och påhittig och har krånglat in sig i labyrinter, letar efter ord och massa annat roligt. Ett ark med klistermärken ingår.

Visst kan Lotta! Av Astrid Lindgren och Ilon Wikland

Två älskade Lotta-äventyr i ny utgåva! Här hittar du bilderböckerna Visst kan Lotta cykla och Visst kan Lotta nästan allting i en fin samlingsvolym med Ilon Wiklands stämningsfulla bilder.

Pyssla med Lotta

I Lottas egen pysselbok finns labyrinter, räknepyssel, finn fem fel och många fler kluriga och roliga pyssel! Klistermärken med fina motiv från böckerna ingår.

Pyssla med Madicken

I Madickens alldeles egen pysselbok får vi måla, pyssla och klura själva eller tillsammans med en vuxen. Klistermärken med fina motiv från böckerna ingår.

Pyssla med Barnen i Bullerbyn

Känner du Alla Barnen i Bullerbyn? I deras pysselbok hittar du många roliga pyssel att göra själv eller tillsammans med en vuxen. Klistermärken från böckerna ingår.

Stora roliga skogsboken av Julia Wiberg och Cecilia Heikkilä

Det finns massor av kul att hitta på i skogen! Leta vårtecken, spela naturbingo, pyssla med löv och kastanjer, baka egna talgbollar till hungriga småfåglar och mycket mer. Barnens favorit Julia Wiberg har skapat en bok som är sprängfylld med tips på roliga aktiviteter, pyssel, bus och lek som passar både stora och små med bilder av Cecilia Heikkilä som även hon är en mästare på djur och natur.

Här kommer brandflygplanet av Arne Norlin och Jonas Burman

Halvan är tillbaka och nu är han brandflygare! Det betyder att han är pilot på ett brandflygplan och hans jobb är att släcka bränder från luften med hjälp av sitt flygplan. Lär dig om pontoner, skopor, roder, vattentankar, skogsbränder och mycket mer i denna faktaspäckade bok om brandflygplan för de minsta fordonsälskarna.

Skolan börjar snart … och ingenting är klart av Elin Johansson och David Henson

Dagarna innan skolstarten kan kännas både spännande och nervösa, men det är inte bara barnen som kan vara pirriga! I den här rikt illustrerade boken får vi följa med en lärares sista förberedelser inför terminsstarten med en helt ny klass, hennes allra första egna klass! Den perfekta läsningen inför den pirriga skolstarten! Rolig högläsning med högt tempo och härligt humoristiska bilder.

Lilla sifferboken av Anna Ribbing och Mia Nilsson Evidon

Siffror finns överallt runtomkring oss utan att vi kanske tänker på det. Och tur är väl det. Hur ska vi annars kunna ta reda på hur mycket klockan är? Eller hur många chokladbitar som finns i asken? Följ med in i siffrornas underbara värld - fundera, klura och räkna dig fram!

LÄSÅLDER 6-9

Den hemliga operationen av Tobias Söderlund och Stef Gaines

Finns det spöken på sjukhuset? Ellens storebror Oscar har hört rykten om det. Medan han är inlagd för operation smider syskonen planer för att ta reda på svaret. Tillsammans med Ellens bästa vän Lorraine ska de smuggla in Buster, för är det någon som kan nosa upp spöken så är det han!

Handbok för superhjältar del 7: Tillbaka av Elias och Agnes Våhlund

Alla de kidnappade barnen har kommit tillbaka till Rosenhill, men Röda Masken och hennes vänner kan inte sluta fundera på det. Det är någonting som inte stämmer. Varför skulle kidnapparna göra sig så mycket besvär med att först föra bort barnen, för att sedan bara släppa dem några dagar senare? Dessutom går flera av de återvändande barnen i sömnen. Mitt i natten går de ut på gatorna i Rosenhill. Något riktigt skumt är på gång i staden.

Handbok för superhjältar lär dig engelska av Elias och Agnes Våhlund

Lär dig engelska med Röda Masken! Hitta de saknade bokstäverna, para ihop ord och bild och mycket annat. Kluriga pyssel med färgstarka klistermärken som riktar sig till barn i åldern 6-9 år.

Handbok för superhjältar: superpysslet av Elias och Agnes Våhlund

Äntligen kommer nya och spännande utmaningar från Röda masken. Kluriga uppdrag och pyssel som riktar sig till barn i åldern 6-9 år. Ark med klistermärken ingår.

Fasliga fakta om köttätande växter av Anna Hansson och Maria Andersson Keusseyan

Vilken köttätande växt liknar en orm? Kan man ha en köttätande växt hemma? Och vad matar man den med då? Det och många andra frågor kan du få svar på i denna lättlästa och roliga faktabok om växtvärldens köttätare. Ingår i den populära lättläst-serien Fasliga fakta!

Familjen Monstersson: Ett monster i vildmarken av Mats Wänblad och Pelle Forshed

En dag hittar Ebba ett tält längst inne i en garderob. Pappa blir genast entusiastisk, om de åker ut och tältar kan han ju testa sina nya fiskeprylar. Ett spännande äventyr - vem vet vad vildmarken har att erbjuda? Boris ska självklart också följa med, så att Ebba har något att göra när pappa fiskar. Och nog får Ebba och Boris att göra - när de upptäcker vad som verkligen döljer sig i vildmarken ...

Vårt lilla landslag: Cupen av Mats Wänblad och Maria Andersson Keusseyan

Även om fotboll är det roligaste man vet kan det bli lite trist att bara träna och träna hela tiden. Därför har Milan anmält Lilla landslaget till en cup där de ska få spela mot flera olika lag. Men cupen är på söndag och den helgen ska ju Emi vara hos pappa i hans nya lägenhet. Då kan hon väl inte sticka i väg och spela fotboll en hel dag? Tänk om pappa blir ledsen ...

LÄSÅLDER 9-12

En äkta ljugis av Ingrid Olsson

Elias mamma har träffat en ny kille. De är jättekära, och nu vill de flytta ihop. Men pappa är ensam och ledsen. Varför måste det vara så orättvist? Elias vill att alla ska vara glada. Därför säger han precis det hans föräldrar vill höra. Problemet är bara att det oftast inte är sanningen.

De överblivnas armé av Gustav Tegby

En deprimerad nioåring som kör taxi, en urstark vänlig vittra som lätt tappar humöret och en före detta hustomte som jobbar som privatdeckare ... Det är bara några av de nya bekantskaper Dorian gör efter att han får veta att han är en bortbyting, ett mytiskt väsen som växt upp som människa. Första delen i trilogin Bortbytingar.

Cookie Rookie av Johanna Westman

Nu i mjukband! Cookie rookie är den perfekta bakboken för unga bagare från ungefär tio år och uppåt. Boken innehåller stora kakor, småkakor, bullar och bröd – såväl klassiker som nya, spännande recept!

LÄSÅLDER 12-15

Du kommer alltid ha Paris av Hanna Jedvik

Alma och Hedvig har tagit studenten och ger sig ut på tågluff genom Europa. Eller ”bildningsresa” som Hedvig kallar det. När Hedvig föreslår att de ska testa vara med andra, uppstår en spricka i relationen. Ska deras kärlek överleva sommaren? Du kommer alltid ha Paris skildrar en både lustfylld och uppslitande resa och relation. Tredje och sista boken om Alma, en fristående fortsättning på de hyllade Sommarplåga och På andra sidan bron.

LÄSÅLDER: Unga vuxna

Himlabrand av Moa Backe Åstot

Nu i pocket! För sin hyllade romandebut har Moa Backe Åstot bland annat nominerats till Augustpriset, Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris och vunnit Slangbellan.

Relaterat

Skolan börjar snart ... och ingenting är klart!

Om boken

Den perfekta läsningen inför den pirriga skolstarten!

Boken är en blandning av textbok och bilderbok, anpassad för att passa de barn som tar steget från förskolan till skolan. Rolig högläsning med högt tempo och härligt humoristiska bilder.

"Om precis en vecka är det dags. Då ringer jag i klockan och barnen väller in genom dörren. Jag kan redan se dem framför mig, pigga och spralliga och nyfikna på vad som ska hända här i skolan. Några har nog fjärilar i magen, precis som jag hade på min första skoldag. Kanske är de lite nervösa för hur det ska gå. Men de behöver inte oroa sig, för här finns allt som behövs för ett första toppenår i skolan! Eller vänta nu, gör det verkligen det?"

Dagarna innan skolstarten kan kännas både spännande och nervösa, men det är inte bara barnen som kan vara pirriga! I den här rikt illustrerade boken får vi följa med en lärares sista förberedelser inför terminsstarten med en helt ny klass, hennes allra första egna klass!

Augustprisnominerade Elin Johanssons och illustratören David Hensons skolstartsbok är en rolig och varm bok för alla som snart ska börja skolan.

Elin M Johansson, David Henson

Skolan börjar snart ... och ingenting är klart!