Bo R Holmberg

Foto av:

Markus Sandin

Bo R Holmberg är född 1945 i Ådalen. Efter fil. mag-examen i Uppsala arbetade han som lärare på högstadiet i Dorotea och i Bredbyn i Ångermanland. Mellan 1995 och 2010 undervisade han deltid i svenska, engelska och kreativt skrivande vid Hampnäs folkhögskola. Han bor i Örnsköldsvik och Norrfällsviken.
 
Sedan debuten 1982 har Holmberg givit ut ett stort antal böcker av olika slag, för barn, ungdomar och vuxna: nutidshistorier och historiska berättelser, grafiska romaner, bilderböcker och kriminalromaner för vuxna.

Priser och utmärkelser

Augustnominerad för När isen gått (1997)
Första pris i Rabén & Sjögrens pristävling för Agnes och ljuset (1997)
Astrid Lindgren-priset (1998)
Första pris i Film i Västernorrlands manustävling (2000)
Första pris i Alfabetas bilderbokstävling för En dag med Johnny, bild: Eva Eriksson (2001)
Flintyxan – pris för bästa historiska thriller för Liemannen (2002)
Augustprisbelönad för Eddie Bolander & jag (2005)

Relaterat

Vart ska systrarna?

Om boken

Augustprisvinnande duo om varannan vecka-livet med syskon.

Almas storasystrar Ebba och Elvira är bäst i hela världen. Men varannan vecka bor systrarna inte med Alma utan med sin pappa. Idag är en sån måndag, en sån när systrarna ska hem till pappa Tommy.
- Hej då sötgris, säger Ebba.
- Hej då Smulan, säger Elvira.
- Jag vill vara med systrarna! säger Alma.
En hel vecka längtar hon efter systrarna, ända tills det blir måndag igen. Då kommer systrarna äntligen tillbaka till Alma!

Stor vardagsdramatik för förskoleåldern om en situation som är vanlig för många barn idag, men som alltför sällan skildras i bilderboken.
Bo R Holmberg skildrar med ett innerligt barnperspektiv Almas längtan efter sina systrar som finns där samtidigt som den vanliga vardagen pågår. Katarina Strömgårds ömsinta och inkännande bilder fördjupar och förstärker Almas känslor.

Bo R Holmberg, Katarina Strömgård

Vart ska systrarna?

Bortom saknaden

Om boken

Industrialismen, Lort-Sverige och arbetarkampen sedd genom ögonen på en femtonårig pojke. Lika fängslande som upplysande - en historisk roman av hög klass!

När Sixtens mor dör beslutar hans styvfar att Sixten måste lämna hemmet och söka jobb. Det är för många munnar att mätta och dessutom är Sixten femton år och arbetsför. Tillsammans med vännen Henning ger han sig av, men det är inte riskfritt att söka arbete i tider när arbetarna gör uppror och kräver sina rättigheter. Det är arbetsgivarna som bestämmer; de som går med i fackföreningen avskedas och de som strejkar ersätts av strejkbrytare. Och om man trots allt får arbete som ströare, märkpojke eller knubbpojke på något av sågverken så är också det förenat med livsfara. Sixten saknar sin mor och sina halvsyskon men på en dans träffar han Viola som erbjuder en smula närhet. Men hon kommer också att lämna honom när hennes familj ger sig av i jakten på arbete. Sixten är en pojke som saknar och längtar men som har lärt sig att bita ihop, vakta sin tunga och göra som han blir tillsagd.

En arbetarhistorisk utvecklingsroman av hög klass! Industrialismens begynnelse, Lort-Sverige och arbetarkampen sedd genom ögonen på en 15-åring år 1907 är lika fängslande som upplysande. Med sin enkla prosa levandegör Bo R Holmberg ett tonårsliv för inte så länge sedan. Även om levnadsvillkoren var radikalt annorlunda brottades människorna med samma existentiella frågeställningar: vuxenblivandet och längtan efter samhörighet och kärlek.

Bo R Holmberg

Bortom saknaden

Relaterade artiklar

Brännande längtan och varannan vecka-liv

Deras samarbete har tidigare resulterat i ett Augustpris. Nu är Bo R Holmberg och Katarina Strömgård aktuella med en bilderbok om syskonkärlek, varannan vecka-livet och stark längtan.