bok

Eddie Bolander & jag

Bo R Holmberg

Författare

Katarina Strömgård

Illustratör

Beskrivning

2005-04-28
Svenska
12-15

Författare

Bo R Holmberg

Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

12-15

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Publiceringsdatum

2005-04-28

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789129661736

Antal Sidor

224

Ryggbredd (mm)

16

Höjd (mm)

200

Vikt (kg)

0.311

Bredd (mm)

133

Format

Häftad, E-bok

Recensioner

2005 års Augustpris för Årets svenska barn- och ungdomsbok!

Juryns motivering:Bild och text samspelar i en nyskapande konstnärlig form i denna ungdomsromen. Med lågmäld intensitet skidras Steves tanker och känslor när hans pappa efter åtta år hör av sig. En berättelse om längtan, saknad och människors tafatta, men ömsinta försök att komma varandra nära.

Pressröster om Eddie Bolander & jag

"En sällsynt väl komponerad grafisk roman där varje uppslag innehåller både bild och text./../ Tillsammans blir text och bild och Steve Anderssons liv en märkligt tröstande skildring av ödslighet, av långa avstånd mellan människor som gör varandra illa utan att mena det. Eddie Bolander & jag är ett lågmält konstverk, med rätta Augustnominerat.”Lotta Olsson, DN"Holmbergs språk är avskalat och precist. Han har anpassat sig till formen utan att tappa sitt särpräglat vackra språk och Katarina Strömgård visar med varierade perspektiv, tekniker och dubbelexponeringar, andra dimensioner i berättelsen som Holmberg avstått från i sin text. Strömgård leker med illustrationerna och bitvis framträder de som i en tecknad film om man bläddrar hastigt. Det är skickligt gjort och spännande för mig som läser."Jan Hansson, SvD"Visst är det härligt med författare som ständigt överraskar! Bo R Holmberg är en sådan författare. ... Det är intressant hur Holmberg i varje bok finner en särskild språkdräkt som passar precis för just den berättelsen." Eva Wahlström, Borås Tidning"Holmberg-Strömgård avlyssnar varandra in i minsta detalj, men utan att i experimentsyfte göra avkall på sina respektive uttryck, och skapar därmed ett gripande och sammansatt porträtt av en ung man på väg att bli något tydligare för sig själv."Per Planhammar, Göteborgsposten"Bilderna är här lika viktiga som texten och resultatet, helheten men särskilt bildarbetet, är riktigt bra."Regine Nordström, Norra Västerbotten"Eddie Bolander och jag etablerar en ny och effektiv berättarform för svenska läsare. Den svenska grafiska romanen är född."Lars Landström, Tidningen Ångermanland"Lysande berättelse./../välförtjänt Augustnomineringen..."Berit Åberg, Tidningen Vi"En värdig Augustnominering, inte enbart för att boken formmässigt är ett fräscht grepp bland årets ungdomsböcker utan också för modet att låta allvaret och tankarna regera."Agneta Edwards, Helsingsborgs Dagblad

 

Vart ska systrarna?

Bo R Holmberg, Katarina Strömgård

Vart ska systrarna?

 

Nyheter

Årets adventsbok – ett juläventyr i 24 kapitel

För elfte året i rad kommer Rabén & Sjögrens traditionella julsaga, en högläsningsbok i 24 kapitel. Bakom ”En bästa vän till jul” står författaren Ylva Karlsson och illustratören Katarina Strömgård – två Augustprisvinnare i ett magiskt fint samarbete. Resultatet är en saga om sönderälskade julgransprydnader.

Till den första stora kärleken

Det regnar hjärtan är en hyllning i text och bild till den första stora kärleken, den himla-stormande och självklara. Bakom boken står debutanten Gloria Kisekka-Ndawula och Augustprisade Katarina Strömgård.

Om längtan efter älskad mormor

Bilderbokspärla med förtrollande bilder! Katarina Strömgård är tillbaka med en fristående uppföljare till älskade En hemlig katt. Den här gången handlar det om att inte få hälsa på sin sjuka mormor – ett ämne som varit extra aktuellt de senaste åren. 

Magiskt äventyr om att tappa bort sina föräldrar

Augustprisbelönade duon Ylva Karlsson och Katarina Strömgård är tillbaka med ännu en sagolik berättelse om ett av barndomens stora trauman. Krokodiljakten eller när Ester kom bort i affären kombinerar magi, vardagsrealism och ett ämne som både barn och vuxna kan känna igen sig i.

Brännande längtan och varannan vecka-liv

Deras samarbete har tidigare resulterat i ett Augustpris. Nu är Bo R Holmberg och Katarina Strömgård aktuella med en bilderbok om syskonkärlek, varannan vecka-livet och stark längtan.