bok

Hon heter Beatrice

Bo R Holmberg

Författare

Björn Nordin

Illustratör

Beskrivning

2009-03-20
Svenska
12-15

Författare

Bo R Holmberg

Illustratör

Björn Nordin

Jag går på folkhögskola. Nästan alla som går här har problem av något slag. Jag också egentligen, eller hade. Jag slogs en del när jag var full. Nu har jag lagt av med allt sånt.

Jag är här för att ta igen det jag har förlorat. Få en fräsch, ny start. Det går ganska bra, men jag känner mig lite vilsen och rastlös ibland.

Jag tror det beror på henne, på Beatrice som går teaterlinjen. Jag måste ha henne! Men hur ska jag våga närma mig henne utan att dricka?

En historia om kärlek och besatthet, som berättas i korta prosastycken och med svartvita illustrationer.

Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

12-15

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Publiceringsdatum

2009-03-20

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789129669480

Antal Sidor

176

Ryggbredd (mm)

18

Höjd (mm)

206

Vikt (kg)

0.334

Bredd (mm)

136

Recensioner

Pressröster om Hon heter Beatrice

"Det är smärtsamt och det är på allvar. Och det är en väldigt bra bok."Patrik Svensson, Sydsvenskan"Den grafiska romanen är ännu ett ganska udda fenomen, och används aldrig så begåvat som när Bo R. Holmberg är inblandad. "Hon heter Beatrice" är ingen besvikelse, inte ens i jämförelse med mästerverket."Lotta Olsson, Dagens Nyheter"Precis som "Eddie Bolander & jag" är det en mycket medryckande berättelse som Bo R Holmberg skapat. Han finner sig helt tillrätta med den grafiska romanen som form. /.../ Bo R Holmbergs berättelse är ett snäpp vassare den här gången, mer pang på."Lars Landström, Allehanda.se"Jag gillar den osäkerhet som uppstår, sättet som läsaren dras i en värld av förvridningar och missförstånd. Man är mitt i något som egentligen är på ett helt annat sätt. Det är smart konstruerat helt enkelt och ytterligt medvetet gjort."Magnus Haglund, Expressen

 

Vart ska systrarna?

Om boken

Augustprisvinnande duo om varannan vecka-livet med syskon.

Almas storasystrar Ebba och Elvira är bäst i hela världen. Men varannan vecka bor systrarna inte med Alma utan med sin pappa. Idag är en sån måndag, en sån när systrarna ska hem till pappa Tommy.
- Hej då sötgris, säger Ebba.
- Hej då Smulan, säger Elvira.
- Jag vill vara med systrarna! säger Alma.
En hel vecka längtar hon efter systrarna, ända tills det blir måndag igen. Då kommer systrarna äntligen tillbaka till Alma!

Stor vardagsdramatik för förskoleåldern om en situation som är vanlig för många barn idag, men som alltför sällan skildras i bilderboken.
Bo R Holmberg skildrar med ett innerligt barnperspektiv Almas längtan efter sina systrar som finns där samtidigt som den vanliga vardagen pågår. Katarina Strömgårds ömsinta och inkännande bilder fördjupar och förstärker Almas känslor.

Bo R Holmberg, Katarina Strömgård

Vart ska systrarna?

Bortom saknaden

Om boken

Industrialismen, Lort-Sverige och arbetarkampen sedd genom ögonen på en femtonårig pojke. Lika fängslande som upplysande - en historisk roman av hög klass!

När Sixtens mor dör beslutar hans styvfar att Sixten måste lämna hemmet och söka jobb. Det är för många munnar att mätta och dessutom är Sixten femton år och arbetsför. Tillsammans med vännen Henning ger han sig av, men det är inte riskfritt att söka arbete i tider när arbetarna gör uppror och kräver sina rättigheter. Det är arbetsgivarna som bestämmer; de som går med i fackföreningen avskedas och de som strejkar ersätts av strejkbrytare. Och om man trots allt får arbete som ströare, märkpojke eller knubbpojke på något av sågverken så är också det förenat med livsfara. Sixten saknar sin mor och sina halvsyskon men på en dans träffar han Viola som erbjuder en smula närhet. Men hon kommer också att lämna honom när hennes familj ger sig av i jakten på arbete. Sixten är en pojke som saknar och längtar men som har lärt sig att bita ihop, vakta sin tunga och göra som han blir tillsagd.

En arbetarhistorisk utvecklingsroman av hög klass! Industrialismens begynnelse, Lort-Sverige och arbetarkampen sedd genom ögonen på en 15-åring år 1907 är lika fängslande som upplysande. Med sin enkla prosa levandegör Bo R Holmberg ett tonårsliv för inte så länge sedan. Även om levnadsvillkoren var radikalt annorlunda brottades människorna med samma existentiella frågeställningar: vuxenblivandet och längtan efter samhörighet och kärlek.

Bo R Holmberg

Bortom saknaden

Relaterat