Fibben Hald

Media

Pressbilder

Fibben Hald, f. 1933 i Småland, är en av våra mest geniala tecknare.
1963 debuterade han som barnboksillustratör i Lennart Hellsings Katten blåste i silverhorn. Redan här finns humorn, lekfullheten och stämningsmåleriet som han sedan utvecklat till fulländning.
Fibben Hald är en konstnär som arbetar med små medel och låter sina bilder verka på djupet. Han tror inte på särskilda illustrationer för barn med mycket att titta på och tillrättalagda budskap. Han ritar efter sitt eget temperament och litar till barnets förmåga att uppfatta subtila skeenden. Och det fungerar förstås. I blyerts, kol, tusch och akvarell låter han associationerna flöda och hans bilder blir bilder för alla åldrar.

Fibben Hald har illustrerat flera av Lennart Hellsings böcker, blanda annat Fabel från Babel, 1974, Ägget, 1978, Vitt, 1984, Tom Tom trumpetarson, 1988, Djurbok, 1989 och hösten 1991 Att handla är nödvändigt. Han har också gjort bilderna i tredje delen av Barnens Svenska Historia När Sverige var som störst, 1989, med text av Sonja Hulth. 1991 kom den underbara Siden och sågspån, en cirkusberättelse med text av Annika Holm. Hösten 2000 utkom Annika Holms bok Anton och drakarna där Fibben Halds illustrerar pojken Anton och hans pappas promenader i Gaudis Barcelona.

Fibben Hald har belönats med en mängd priser och utmärkelser, däribland Elsa Beskow-plaketten 1964, Litteraturfrämjandets stora pris 1978 och Rabén & Sjögrens tecknarstipendium 1979.

Relaterat

Skor

Om boken

Hoppa på klack och sula!

Välkommen till en charmant skofest! Diktboken Skor, signerad Hellsing & Hald, presenterar ett tjugotal verser för folk med skor i alla storlekar och fasoner.

"Gå på en folkrik stadstrottoar! Titta ner,/ oändliga mängder av travande skor du ser./ Skodon till allvar och skodon till fest/ och skodon som blott är som skodon är mest. /Präktiga skor som i stålglans skiner! /Blyga skor, mjuka som vita kaniner."

Lennart Hellsing diktar om tjugo miljoner svenska fötter och skor, som trampar, klampar, trippar, tultar, stegar och hasar sig fram så gott det går. Fötter och folk med alla slags skor: barnskor som studsar, stövlar som stretar, tofflor som tassar, badskor som plaskar. Lackskor i svängen, skor på banketter och ratade skor med rosetter. Skor som gärna promenerar, paraderar och filosoferar. Slanka, slinkiga, kinkiga skor. Handsydda, randsydda skomakarskor. Inte att förglömma de crèmer, borstar och sko-span som krävs för skötseln av skodon som ska bära oss bort, och sen tillbaka hem.

Författaren Lennart Hellsing, 95 år den 5 juni 2014, stegar rakt in i våra hjärtan.

Illustratören Fibben Hald, kollega och vän sedan många år, har underfundigt och charmfullt illustrerat många av Hellsings böcker och dagsverser, så även denna.

Lennart Hellsing, Fibben Hald

Skor