bok

Barnens svenska historia 3. När Sverige var som störst

Sonja Hulth

Författare

Fibben Hald

Illustratör

Beskrivning

2004-05-27
Svenska
12-15

Författare

Sonja Hulth

Illustratör

Fibben Hald

De oslagbara bilderböckerna om Sveriges historia från stenålder till våra dagar ges nu ut på nytt, bearbetade och med nya omslag. Så här ska faktaböcker för barn göras - roligt, kunnigt, bildrikt!

Här skidar Gustav Vasa in i den svenska historien. Han gör svenskarna till protestanter, lägger beslag på kyrkans rikedomar och ser till att sönerna får ärva kronan. Hans sonson blir vår store krigarkung som dör i Lützen-dimman. Det land han skapat är större än någonsin och styrs av Axel Oxenstierna tills drottningen sätter sig på tronen. Men skandal: hon blir ju katolik och flyttar till Rom! Och kusinen Karl X Gustav blir kung. Då är Sverige som störst, men det går fort utför, landet krymper, det fattiga folkets umbäranden i krigets skugga är fruktansvärda. Med kulan vid Fredrikshald är stormaktstiden definitivt slut ...

Sonja Hulth, journalist, historiker och folklivsforskare, har förutom Barnens svenska historia skrivit Albert Målare och sommaren i Härkeberga på Rabén & Sjögren och varit huvudförfattare till Natur och Kulturs Skattkammarbok med nordiska och antika myter.
Illustratörerna är de välbekanta och mångsidiga Clara Tidholm (del 1), Jens Ahlbom (del 2), Fibben Hald (del 3) och Ola Ambjörnson (del 4).

Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

12-15

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Serie

Barnens svenska historia

Publiceringsdatum

2004-05-27

Läsordning

3

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789129660234

Antal Sidor

64

Ryggbredd (mm)

8

Höjd (mm)

280

Vikt (kg)

0.483

Bredd (mm)

215

 

Barnens svenska historia 4. När svenskarna flyttade till stan

Sonja Hulth, Ola Ambjörnsson

Barnens svenska historia 4. När svenskarna flyttade till stan

 

Skor

Om boken

Hoppa på klack och sula!

Välkommen till en charmant skofest! Diktboken Skor, signerad Hellsing & Hald, presenterar ett tjugotal verser för folk med skor i alla storlekar och fasoner.

"Gå på en folkrik stadstrottoar! Titta ner,/ oändliga mängder av travande skor du ser./ Skodon till allvar och skodon till fest/ och skodon som blott är som skodon är mest. /Präktiga skor som i stålglans skiner! /Blyga skor, mjuka som vita kaniner."

Lennart Hellsing diktar om tjugo miljoner svenska fötter och skor, som trampar, klampar, trippar, tultar, stegar och hasar sig fram så gott det går. Fötter och folk med alla slags skor: barnskor som studsar, stövlar som stretar, tofflor som tassar, badskor som plaskar. Lackskor i svängen, skor på banketter och ratade skor med rosetter. Skor som gärna promenerar, paraderar och filosoferar. Slanka, slinkiga, kinkiga skor. Handsydda, randsydda skomakarskor. Inte att förglömma de crèmer, borstar och sko-span som krävs för skötseln av skodon som ska bära oss bort, och sen tillbaka hem.

Författaren Lennart Hellsing, 95 år den 5 juni 2014, stegar rakt in i våra hjärtan.

Illustratören Fibben Hald, kollega och vän sedan många år, har underfundigt och charmfullt illustrerat många av Hellsings böcker och dagsverser, så även denna.

Lennart Hellsing, Fibben Hald

Skor

 

Relaterat