Ann-Helén Laestadius

Foto av:

Sofia Runarsdotter

Ann-Helén Laestadius, född 1971, är journalist och författare. Hon debuterade som författare 2007 med boken Sms från Soppero och har sedan dess skrivit flera böcker, bland andra Tio över ett för vilken hon tilldelades Augustpriset 2016 i kategorin bästa barn- och ungdomsbok. För boken tilldelades hon även Norrlands Litteraturpris 2017 och samma år var hon sommarvärd i Sveriges Radios P1.

I Nedre Soppero finns en särskild sten vid Lainioälven. Där brukar jag stå och titta ut över forsarna. Och då kommer dem till mig. Agnes. Maja. Och alla andra i mina böcker.

Jag föddes i Kiruna 1971, en väldigt speciell stad som till stor del kommer att rivas för att underjordsgruvan behöver expandera och det skapar sprickor i marken. Den spektakulära stadsomvandlingen och sorgen över att mitt kvarter har rivits och att Kiruna snart inte är sig likt berättar jag om i Tio över ett. Tonåriga Maja är både arg och ledsen över att hon måste flytta från sitt hus, men mest av allt livrädd för att stan ska rasa ner i ett gruvhål. I oktober 2016 var jag på Bokfestivalen i Kiruna och stod och tittade ut över gruvan när jag fick veta att jag nominerats till Augustpriset. En månad senare vann jag och tog emot statyetten på scenen i Konserthuset i Stockholm.

Jag debuterade som författare 2007 med boken Sms från Soppero när jag vann en manustävling med temat ”Att vara ung same i dag”. Agnes från Solna och Henrik från Soppero, två samer med helt olika förutsättningar i en kärlekshistoria som följdes upp av ytterligare tre böcker, Hej vacker, Ingen annan är som du och Hitta hem.

Mitt samiska och tornedalska ursprung är väldigt viktigt för mig och därför berättar jag om platserna och människorna i mina hemtrakter. Jag skriver om identitet, tillhörighet och lyckan men också svårigheterna i att tillhöra två eller flera kulturer. Och trots att jag bott i Solna sedan 1999 så är det alltid Kiruna och Soppero som är hemma för mig.

Relaterat

Inte längre min

Om boken

Maja har tvingats lämna sitt hem och flytta till andra sidan stan. Bort från groparna och sprickorna vid gruvan.

Hon längtar efter att Julia ska återvända från Luleå, men bästa kompisen har förändrats. Och pojkvännen Albin drar sig undan när Maja gör allt för komma närmare.

Kanske går ingen att lita på längre?

Samtidigt har Kiruna världens blickar på sig när de första husen ska flyttas, och bland dem finns ett särskilt grönt hus med rött plåttak.

Den fristående fortsättningen på Tio över ett som belönades med Augustpriset 2016.

Ann-Helén Laestadius

Inte längre min

Relaterade artiklar

”Det är inte fascinerande, det är provocerande”

Ann-Helén Laestadius tillbaka med ny bok om Maja och ett Kiruna i förvandling.