I ateljén med: Jockum Nordström

Foto av :

Elvira Glänte

Publicerad:

2023-06-29

Vi har hälsat på hos en av våra största verksamma konstnärer. Jockum Nordströms böcker om Sailor och Pekka är moderna klassiker, alldeles unika i sitt slag. 2023 är det 30 år sedan den första boken gavs ut.

Så här ser det ut i min ateljé:

I mina ateljéer finns det hyllvis med böcker och grammofonskivor. Flera bord, alltid ett bra skrivbord. Några stolar. Instrument är viktiga saker. Förut stod där en cembalo som jag brukade klinka på. Men locket var ofta nere, så det blev också ett bord, belamrat med travar av målade papper och bilder. Skulpturer står överallt. Lådorna är fulla med skisser, utklippta saker och papper. Sen ligger och hänger det färg, penslar, pennor och annat material man behöver lite varstans.

Det här jobbar jag med just nu:

Jag har arbetat en tid med en större bild, ett collage, som ska till England. Den senaste veckan har jag bara klistrat. Tror att det blir klart idag.

Så här ser en typisk arbetsdag ut för mig:

Det är olika i stan och på landet. På landet flyter dagen och natten ihop. Solen och årstiderna styr. Man sover tills man vaknar, går en promenad, äter frukost. Sen glider man in i arbetet ungefär där man slutade dagen innan.

Då arbetar jag som bäst:

På förmiddagen tror jag. Och på kvällen, efter middagen.

En rolig grej som hänt i min ateljé:

Det var en varm sommarnatt. Jag jobbade i ateljén med öppna fönster. Plötsligt hör jag ett starkt ljud. Det surrar i rummet. Jag får syn på en stor flygande skalbagge uppe vid taket. Det är högt i tak. Jag springer efter min håv och lyckas fånga den. Det är en dödgrävare med massor av små parasiter eller kvalster på hela kroppen. Underligt, tänkte jag och släppte iväg skalbaggen ut i natten. Läste sedan i en bok att kvalstren åker snålskjuts på dödgrävarna till nästa as. För de kan inte hitta döda djur själva. Ungefär som vi färdas i flygplan mellan olika städer.

Det här inspirerar mig:

Oj. Väldigt många konstnärer och bilder från alla möjliga tider är och har varit viktiga för mig. Musiken är en självklar källa. Detaljer kan ramla över en också. Jag köpte en bok på ett antikvariat för några veckor sen. En pocket, skriven av en stenhuggare från Södermalm. Han beskriver miljöer, olika händelser och saker från sin barndom. Det handlar om lägenheten där han växte upp, hans föräldrar, farmor, systrar, affärer, gårdar, verkstäder, skolor, ljud, trafik, mat, smaker, pengar, grannar, livet på gatan och djur. Allt från 1800-talets slut i Maria församling. Det inspirerade mig.

Tre saker jag inte kan arbeta utan:

Ljus och mina verktyg. (penslar, pennor och sax).

Till lunch äter jag:

Frukosten är nästan alltid densamma. Men till lunch äter jag olika saker. Jag tycker om sill och potatis. Guinness. Och päron. Pasta är gott.

Efter jobbet brukar jag:

Göra sånt som jag inte gör när jag jobbar. Till exempel lagar mat, går ut med hunden, vilar, träffar någon, tvättar och läser.

Vilka är Sailor och Pekka?

Sailor är en före detta sjöman och Pekka är en hund med kläder. Men för mig är de också en förälder och ett barn. Kanske också två vänner från olika världar. Det finns ett glapp. En är mer erfaren och den andre är mer naiv.

Relaterat

Boken om Sailor och Pekka

Om boken

Sailor och Pekka 30 år!
Sailor heter en före detta sjöman, och Pekka är hans lilla hund. De bor i en bullrig hamnstad, alldeles intill stora fartyg och lastkranar. Det är en stad befolkad av en rad excentriska karaktärer: den välsjungande grannen fru Jackson, mästerskytten Annie, kackerlackan Jonas, Werner Olsson och alla de andra mer eller mindre okända typerna på stan. Sailors och Pekkas vardag är fylld av oväntade äventyr: motorhaveri på väg till stan, ett krogbråk och en försvunnen trumpet. Men i slutet ordnar sig det mesta, för Sailor och Pekka tar det mesta med ro.Jockum Nordström är en av våra största verksamma konstnärer. Han är representerad på gallerier och konstmuseer runt om i världen. Hans böcker om Sailor och Pekka är moderna klassiker, alldeles unika i sitt slag. 2023 är det 30 år sedan den första boken gavs ut.Boken om Sailor och Pekka är en oemotståndlig samlingsutgåva. Perfekt för alla inbitna fans, men också för de som ännu inte stiftat bekantskap med det charmiga radarparet.Innehåller alla de fem tidigare utgivna bilderböckerna:Sailor och Pekka gör ärenden på stanSailor blir sjukSailor och Pekka och söndagenVar är Sailor och Pekka?Sailor och Pekka. Varför – därför?

Jockum Nordström, Jockum Nordström

Boken om Sailor och Pekka

Relaterade artiklar

I ateljén med: Jockum Nordström

Vi har hälsat på hos en av våra största verksamma konstnärer. Jockum Nordströms böcker om Sailor och Pekka är moderna klassiker, alldeles unika i sitt slag. 2023 är det 30 år sedan den första boken gavs ut.