Jockum Nordström ger ut diktsamling

Foto av :

Magnus Liam Karlsson

Publicerad:

2022-01-28

En av Sveriges mest hyllade konstnärer har skapat en vacker och fantasifull bok för alla åldrar.

I Året runt skildrar Jockum Nordström årstidernas växlingar, stjärnor på himlen och städer som luktar piss och snus. Här träffar vi myran, gräshoppan och pudeln, och får räkna katter, snöflingor och tändsticksaskar. Vi känner igen den Nordströmska bildvärlden: figurerna, landskapen och stadsmiljöerna, den karaktäristiska humorn, stämningen och vemodet. Dikterna är lekfulla och väcker fantasin och nya tankar både för stora och små.

– Det var inte tänkt att bli en bok, berättar Jockum Nordström. Texterna växte fram sakta. På lappar och i skissböcker. Under lång tid. En dag såg jag att dikterna, på något sätt täckte ett helt år. Jag fick idén att göra bilder till dem. Efter ett tag kändes det angeläget. Och boken tog form. Det är en slags fortsättning på Vart ska du?.

Varför är poesi uppskattat bland barn?

– Enkelhet och rytm är roligt. Språket hos barn är ju inte riktigt färdigt än, och då är det spännande med dikt och rim. Man lär sig saker och ting utantill. Vissa saker tycker man om, andra retar man upp sig på, och vissa saker förstår man inte alls. Det spelar inte så stor roll när associationerna börjar rulla, säger Jockum Nordström.

Relaterat

Året runt

Om boken

Jockum Nordström är en av Sveriges mest hyllade konstnärer. Hans tidigare barnböcker om radarparet Sailor & Pekka har lästs och älskats av generationer barn.

I diktsamlingen Året runt skildrar han årstidernas växlingar, stjärnor på himlen och städer som luktar piss och snus. Här träffar vi återigen myran, gräshoppan och pudeln, som vi känner från tidigare böcker (Vart ska du? och Fabler och andra berättelser). Vi får räkna katter, snöflingor och tändsticksaskar och stifta bekantskap med spännande karaktärer.

En fisk i oceanens vatten
över gatan rusar katten.

Efter henne kackerlackan
i den bruna läderjackan.

Hästen går på smala ben
han är sen.

Jockum Nordström ställer ut sin konst på gallerier runtom i världen. Året runt är hans första barnbok på många år. Vi känner igen den Nordströmska bildvärlden: figurerna, landskapen och stadsmiljöerna, den karaktäristiska humorn, stämningen och vemodet. Året runt är en vacker bok för alla åldrar.

Jockum Nordström, Jockum Nordström

Året runt

Relaterade artiklar

I ateljén med: Jockum Nordström

Vi har hälsat på hos en av våra största verksamma konstnärer. Jockum Nordströms böcker om Sailor och Pekka är moderna klassiker, alldeles unika i sitt slag. 2023 är det 30 år sedan den första boken gavs ut.